Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Με "συν" και... κάτι υποδέχεται το 2011 η ΕΡΤ: Σύμβαση, συμμετοχή,συμπάθεια, συμφωνία, συμψηφισμός

Στην ανάπαυλα του "τριημέρου" της Πρωτοχρονιάς, δόθηκε ο χρόνος να ξεφυλίσσουμε και κανένα βιβλίο. Εκεί στο ξεκαθάρισμα λοιπόν των ραφιών, έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο με τις σύνθετες λέξεις. Σταμάτησα στις λέξεις με πρώτο συνθετικό το συν, ίσως εξαιτίας των ημερών που συνήθως σμίγουν συντροφιές, συμμαθητές, συμφοιτητές, ίσως γιατί πάντα ήθελα να πιστεύω ότι η μεγαλύτερη "δύναμη" είναι το δεμάτι με τα ξύλα, που άφησε ο φτωχός ξυλοκόπος του παραμυθιού στο γιό του.
Η ενασχόληση με τις σύνθετες λέξειες συν και κάτι άλλο, δεν άφησε χρόνο και για άλλα πιο "ταξιδιάρικα" αναγνώσματα... Ο νους μου γύρισε στην τελευταία συνάντηση της χρονιάς, με αντικείμενο τη λειτουργία της ΕΡΤ, στο "φιλικό" γραφείο του αρμόδιου υπουργού Παντελή Καψή. Λοιπόν, για να θυμηθούμε όλοι μαζί: συν + β,μ,π,φ,ψ = συμ + β,μ,π,φ,ψ. Παραδείγματα:ΣΥΜΒΑΣΗ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ, ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ.

Στην πορεία της ανασκόπησης της χρονιάς που έφυγε και των όσων σηματοδοτούνται στη χρονιά που μόλις ξεκίνησε -διαδικασία που μάλλον έχει να κάνει με δημοσιογραφική νοσταλγία για άλλες εποχές όπου συμμετείχα σε εκπομπές σχετικού αντικειμένου- μου ήρθαν στο νου και λίγα μαθηματικά. Προσπάθησα να προσδιορίσω λοιπόν με τι πρόσημο η ΕΡΤ "υποδέχεται" το 2012, με μία ταξινόμηση των δεδομένων σε πραγματική και όχι σε δυνητική βάση.

Η "ΕΞΑΙΡΕΣΗ"

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Καψής ήταν απολύτως σαφής για το εργασιακό καθεστώς των δημοσιογράφων, στα δημόσια ΜΜΕ. Αντί του ενιαίου μισθολογίου - βαθμολογίου στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα που στρεβλώς προέβλεπε και την ένταξη των δημοσιογράφων- εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις της τελευταίας τροπολογίας Βενιζέλου, σύμφωνα με την οποία η μισθολογική βάση των δημοσιογράφων καθορίζεται από την κοινή απόφαση των εκάστοτε υπουργών Τύπου και Οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι οι μέσες κατά κεφαλή αποδοχές να είναι μικρότερες ή ίσες του 65% των αποδοχών που είχε ο εργαζόμενος στις 31/12/2099. Οι πρώτες αναγωγές μιλούν για το ενδεχόμενο νέας οριζόντιας μείωση της τάξης του 7%. Δυνητικά οι οικείες δημοσιογραφικές ενώσεις μπορούν να διαβουλευτούν για τις αποδοχές των εργαζομένων. Όσο για τις συλλογικές συμβάσεις η πραγματική ισχύς τους παραμένει στο επίπεδο που προέβλεπε και το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, δηλαδή διέπει τους όρους εργασίας του δημοσιογράφου στα δημόσια ΜΜΕ. Επίσης δεν προβλέπεται καμία μεταβολή στο ασφαλιστικό καθεστώς των δημοσιογράφων. Εν τοις πράγμασι, δεν διασαλεύεται και η δημοσιογραφική ιεραρχία, καθώς δεν ισχύουν οι εκπαιδευτικές βαθμίδες, ενώ αναγνωρίζονται βαθμολογικά και μισθολογικά και οι θέσεις των αρχισυντακτών. Ταυτόχρονα, παραμένει ενεργή η δυνατότητα σύναψης ειδικών ατομικών συμβάσεων (όπως π.χ αποπκλειστικές, ΠΕΘ, κ.τ.λ). Σχετικά με την εφεδρεία και τον φερόμενο νέο σχεδιασμό για απολύσεις, όπου το μέτρο αποδείχτηκε αναποτελεσματικό, δεν υπάρχει "ιδιαίτερη" μεταχείριση για τους δημοσιογράφους των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Πάντως μία μικρή ομάδα συναδέλφων πήρε με το τέλος της χρονιάς το δρόμο για τα... αποδυτήρια.
Συμπέρασμα: Ο Παντελής Καψής εξέφρασε τη ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ του για το δημοσιογραφικό κλάδο, αναμενόμενο εξάλλου λόγω της επαγγελματικής του ταυτότητας, και κάλεσε σε ΣΥΜΦΩΝΙΑ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ τους εργαζόμενους της ΕΡΤ για μία λειτουργική, παραγωγική και νοικοκυρεμένη δημόσια ραδιοτητελόραση.Έδωσε, μάλιστα και την είδηση. Ύστερα από διόμισι περίπου χρόνια σχεδίων και προσπαθειών η διοίκηση της ΕΡΤ θα προχωρήσει και σε νέο οργανόγραμμα. Ίσως λοιπόν μέσα από τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης να πάρει απάντηση και η αγωνία του υπουργού για τις "αργομισθίες" της ΕΡΤ. Σε ότι με αφορά συμμερίζομαι απολύτως της αγωνία του κ. Καψή, έχω όμως και μία παραπάνω. Να μην αποδειχτεί ψευδεπίγραφη και αδιαφανής η όποια αξιολόγηση εργαζομένων και κυρίως να μην "αεροβαπτίσουμε" αργόμισθους για να τους στείλουμε στην ανεργία.


ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ


Στις 17 Ιανουαρίου λήγει το σύνολο των ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ορισμένου χρόνου για 169 συναδέλφους δημοσιογράφους. Ήδη από τις πρώτες ημέρες του 2012 υπάρχει βασική τροποίηση στον κορμό του ραδιοτηλεοτπικού προγράμματος. Σημαίνει κάτι αυτό; Ασφαλώς και ουδείς αναντικατάστατος, αν και υπάρχει αντίλογος για το απόφθεγμα. Υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοι αορίστου χρόνου για να καλύψουν, ως ένα βαθμό, το πρόγραμμα αλλά μέχρι πότε; Από τέλος Νοεμβρίου η ΕΡΤ λειτουργεί χωρίς ανταποκριτές. Την ίδια ώρα με ποιον ακριβώς τρόπο θα καλυφθούν τα κενά που δεν...φαίνονται; Δηλαδή στο ρεπορτάζ και στους συναδέλφους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που εργάζονται πίσω από τις κάμερες και τα μικρόφωνα; Αλήθεια δεν γνώριζε η Πολιτεία και η Διοίκηση ότι στις 17 Ιανουαρίου λήγουν οι συμβάσεις; Μήπως έγιναν και δεύτερες σκέψεις ότι οι "αναγκαίοι" 169 συνάδελφοι, όπως κρίθηκαν ένα χρόνο πριν, σήμερα είναι "πολυτέλεια" και "περισσεύουν"; Ήδη ο νόμος που προβλέπει τον περιορισμό των προσλήψεων κατά 50% και η "εσωτερική μοιρασιά" ειδικοτήτων στην ΕΡΤ, μειώνει τον αριθμό των υπό ανανέωση συμβάσεων δημοσιογράφων στους 63. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το αίτημα της διοίκησης της ΕΡΤ. Ο κ. Καψής άφησε να εννοηθεί ότι με τη "συνεργασία" και τη "συμμετοχή" σε μία ομαλή λειτουργία της ΕΡΤ (σ.σ κανονική προβολή του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος) ο τελικός αριθμός μπορεί και να αυξηθεί κατά τι. Ωστόσο σαφές χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο για τη διαδικασία δεν υπάρχει, παρ' ότι οι προθεσμίες εκπνέουν. Πόσο πιθανό είναι λοιπόν οι συνάδελφοι συμβασιούχοι να ελπίζουν ότι θα γνωρίζουν σύντομα αν θα έχουν σύμβαση εργασίας ή ανεργίας;
Κατά τα λοιπά ο αρμόδιος υπουργός συμφωνεί πως θα πρέπει να εφαρμοστούν κριτήρια προϋπηρεσίας στην ΕΡΤ, ένταξης στην παραγωγική διαδικασία και μίας και μοναδικής δουλειάς, καθώς και με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις επιτροπές που τελικά θα κρίνουν τη νέα ομάδα των συμβασιούχων.
Ο κ.Καψής είπε ότι η διαδικασία θα είναι ανοιχτή. Δηλαδή θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος και όσοι... ικανοί από το σύνολο του κλάδου προσέλθετε; Ή η ανοιχτή διαδικασία σημαίνει μόνο ότι η λίστα των "τυχερών" θα αναρτηθεί στη Διαύγεια;
Ερωτήματα που θέλω να πιστεύω ότι θα πάρουν λίγο χρόνο να απαντηθούν στα λόγια και άντε λίγο περισσότερο για να λυθεί το θέμα στην πράξη.

ΣΥΜΠΝΟΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΙ

Ο αρμόδιος υπουργός Παντελής Καψής απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, γιατί εξαιρέθηκαν με τη νομοθετική πράξη από το ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο. Ζήτησε να εκτιμηθεί η έστω και ψαλιδισμένη εργασιακή ασφάλεια της ΕΡΤ συγκριτικά με τον εφιάλτη που ξημερώνει για το σύνολο των Μέσων Ενημέρωσης. Την ίδια ώρα η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι συνάδεφλοί μας τεχνικοί και διοικητικοί (που οι περισσότεροι, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΣΠΕΡΤ, εργάζονται στο μηχανισμό λειτουργίας, όπως ο βοηθός floor manager)νιώθουν σαν... ξένοι στην ίδια χώρα και επιμμένουν στις κινητοποιήσεις. Οι πρώτοι έφεδροι ξεφυλίζουν τις εργασικές τους αναμνήσεις στην ΕΡΤ. Οι συμβασιούχοι προσπαθούν να είναι ψύχραιμοι και χαμογελαστοί, να μην δουν τον "διπλανό" τους ως εμπόδιο για την όποια ανανέωση του χρόνου παραμονής τους στο δημοσιογραφικό επάγγελμα.
Ο κ.Παντελής Καψής αποκαλύπτει ότι οι μέρες που έρχονται είναι ακόμη πιο ζοφερές. Η συζήτηση για το αγγελιόσημο επανέρχεται, η γενίκευση των ατομικών συμβάσεων απειλεί, η μείωση έως και κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ τίθεται πλέον επιτακτικά από κάποιους. Και όλα αυτά είναι οι κίνδυνοι που έχουν φανεί, που έχουν δείξει την ταυτότητά τους. Γιατί ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το ασφαλιστικό μας ταμείο και ο Οργανισμός Υγειονομικής Περίθαλψης θα συνεχίσουν να λειτουργούν και στο άμεσο μέλλον με τουλάχιστον στοιχειώδεις παροχές για τους νέους και παλαιότερους συναδέλφους;
Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν, μάλλον είναι όνειρο θερινής νυκτός να πιστεύει κάποιος ότι θα αποφευχθούν συμψηφισμοί με στόχο να χάσει ο ένας λιγότερο από τη μεγαλύτερη "χασούρα" του άλλου και τεχνητές εξίσωσης δημόσιας και ιδιωτικής ενημέρωσης με τη γνωστή τακτική "κονταίνω τον ένα" για να δείχνει "ψηλότερος" ο άλλος.
Φαντάζει άραγε "μαξιμαλισμός" σε αυτές τις συνθήκες να αναζητάς όρους ΣΥΜΠΝΟΙΑΣ;
Κάπως έτσι, με τόσα ερωτήματα και άλλες τόσες έγνοιες μας βρήκαν αυτές οι πρώτες ημέρες του 2012. Ωστόσο, μπορούμε να έχουμε καλή χρονιά. Αρκεί να είμαστε ψύχραιμοι, ειλικρινείς και πάνω από όλα αξιοπρεπείς.




Αναστασία Ζήγου, δημοσιογράφος ΝΕΤ FM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου