Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Να υπερασπιστούμε τα σωματεία και την ομοσπονδία μας

Αγαπητοί συνάδελφοι
πρόθεση της γραπτής αυτής παρέμβασης, δεν είναι να διατυπώσω κάποια άποψη για τα απεργιακά της περιόδου (που προφανώς έχω), αλλά με αφορμή αυτά και τη συζήτηση που έχει ανοίξει, να επισημάνω σημαντικές, κατά τη γνώμη μου, απόψεις που αναφέρονται δυστυχώς με λάθος τρόπο στις διαδικασίες που ακολουθούμε.

Στο χώρο της ΕΡΤ (δηλαδή πανελλαδικά) εργάζονται δημοσιογράφοι που ανήκουν σε έξι ενώσεις (πέντε στη δύναμη της ΠΟΕΣΥ και μια εκτός αυτής). Η κάθε μια έχει το καταστατικό της και τις διαδικασίες της. Οι συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς δεν προβλέπονται σαν αποφασιστικές γι αυτό και δεν λειτουργεί μητρώο, υπογραφές κατά την προσέλευση, διαπίστωση απαρτίας, κλπ
Έχουν μόνο γνωμοδοτικό - ενδεικτικό χαρακτήρα προς το ΔΣ της ένωσης ή της ΠΟΕΣΥ, που αν θέλει τις παίρνει υπόψιν. Θυμίζω ότι πρόσφατη συνέλευση στο novasport fm που διαμαρτύρονταν γιατί ανακοινώθηκε απεργία για απολύσεις, δεν έτυχε αποδοχής από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Για να πω ένα ακραίο παράδειγμα, αν μια συνέλευση αποφασίσει να εργαζόμαστε ανασφάλιστοι, προφανώς δεν υποχρεούται το συνδικαλιστικό όργανο να υιοθετήσει την απόφασή της.
Αυτές τις μέρες διαβάζω επιστολές συναδέλφων που είτε από ακραία άγνοια των καταστατικών, είτε από σκοπιμότητα (θέλω να πιστεύω το πρώτο) ανοίγουν θέματα ψηφοφοριών και «γνήσιας εκπροσώπησης» των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, με απόλυτα λαθεμένο-αντικαταστατικό τρόπο.
Η μοναδική γνήσια αποτύπωση των αντιλήψεων-προτάσεων του συνόλου (πανελλαδικά δηλαδή) των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, με τα καταστατικά που ισχύουν σήμερα, ανεξάρτητα αν μας αρέσουν ή όχι (εμένα δεν μου αρέσουν γι αυτό έχω καταθέσει προτάσεις στην ΠΟΕΣΥ), είναι η διοργάνωση συνελεύσεων από τις ενώσεις μέλη της ΠΟΕΣΥ, ο συνυπολογισμός τους από τα ΔΣ των επιμέρους ενώσεων και η μεταφορά μέσω των εκπροσώπων τους στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Ούτε αθηναϊκές ψηφοφορίες στην Αγ. Παρασκευή μπορεί να εκτιμηθούν σαν πανελλαδικές, ούτε η «μεταφορά» ψήφων από την επαρχία με mail, επιστολές να «αθροιστεί» σε αποτελέσματα. Θα παρακαλούσα να μην ασελγούμε στα καταστατικά όλων των ενώσεων που συναποτελούν την ΠΟΕΣΥ και να αφήσουμε την κάθε ένωση να προωθήσει αυτή τις διαδικασίες της στην περιοχή ευθύνης της.
Εκεί ο καθένας μας με την παρουσία του, τις ιδέες του, τη συμμετοχή στις δράσεις που αποτελεί και στοιχείο αξιοπιστίας, όπως και η διάρκεια στο χρόνο, μπορεί να δώσει τη μάχη για τα πιστεύω του. Ομοίως να θέσω και θέμα εγκαίρως οργανωμένων και προπαγανδισμένων συνελεύσεων, γιατί αλλιώς ανοίγει θέμα αντικειμενικών αποκλεισμών, όπως το βιώσαμε μερικοί πριν λίγες ημέρες, σε μια συνέλευση που οργανώθηκε στο παρά πέντε.
Θα σημειώσω μάλιστα ότι μετά από επικοινωνία μου με συναδέλφους που εργάζονται σε επαρχιακές πόλεις, για μήνες κανένας δεν τους έχει ενημερώσει για τίποτα, είτε από όσους κόπτονται για αθροιστικές συμμετοχές επαρχιακών ψήφων, είτε όχι, με αποτέλεσμα να έχουν εκφράσει και ερωτηματικά για επιλεκτική ενημέρωση και επίκληση για τους «συναδέλφους της επαρχίας», ανάλογα με τις απόψεις που αυτοί εκφράζουν.
Μην συνεχίζετε το σφαγιασμό των καταστατικών των ενώσεων και της ομοσπονδίας μας. Η εμπειρία από όσους το έκαναν πρόσφατα στον ιδιωτικό τομέα, έδειξε ότι λειτούργησαν στο πλευρό της εργοδοτικής πλευράς, στην προσπάθειά της να παρακάμψει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΜΜΕ.

Ευχαριστώ και ελπίζω να μη σας κούρασα.

Νάσος Μπράτσος μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου