Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Στην τρύπα του χρέους το ανταποδοτικό της ΕΡΤ



Στην τρύπα του χρέους το ανταποδοτικό της ΕΡΤ


Του Βασίλη Κουφόπουλου

Αντί για ΕΡΤ, η μαύρη τρύπα του χρέους. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, εξετάζει το ενδεχόμενο να ενεργοποιήσει το σχέδιο περί μεταφοράς του ανταποδοτικού τέλους από την ΕΡΤ στο …χρέος. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη διάθεση από τον κρατικό προϋπολογισμό ενός ελάχιστου ποσού που θα καλύπτει μια συρρικνωμένη ΕΡΤ. Προηγήθηκε  η …διαπίστωση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πως το σταθερό ετήσιο έσοδο της ΕΡΤ που ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ  να είναι περίπου όσα και τα ετήσια έσοδά τους. Αν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την τηλεόραση.

Η ΕΡΤ θα συρρικνωθεί σε σημαντικό βαθμό, με θα προκληθεί νέα ανεργία στον κλάδο σε όλη τη χώρα.  Όσες  ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων δεν έκλεισαν ακόμη , θα βάλουν λουκέτο αφού πλέον δεν θα υπάρχει καμία ανάθεση από την ιδιωτική ή την κρατική τηλεόραση. Και τέλος, ακόμη και αν ξεπεραστούν τα προβλήματα από την κοινοτική νομοθεσία, αν η ΕΡΤ μπει στον ανταγωνισμό  για τα καλά, θα στερήσει τα ελάχιστα έσοδα που υπάρχουν σήμερα στην ιδιωτική τηλεόραση. Αν δεν μπει θα αναγκαστεί να κλείσει ή να λειτουργεί ως κυβερνητική υπηρεσία μετάδοσης των ομιλιών των πολιτικών όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Η πρόταση του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδος  διατυπώθηκε τον Οκτώβριο του 2010.

-“Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημόσιο τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1,ΝΕΤ,ΕΤ3, Πρίσμα και ο τηλεοπτικός σταθμός Κανάλι της Βουλής” (σ.σ. Η άγνοια των συντακτών είναι προφανής. Ο αριθμός των καναλιών της ΕΡΤ είναι μεγαλύτερος, αλλά περιλαμβάνει και ψηφιακά, ενώ το Κανάλι της Βουλής χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και όχι το ανταποδοτικό τέλος).

-“ Οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί όχι μόνο είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος, αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και υψηλό κόστος”. (σ.σ. Ο αριθμός των υπαλλήλων της ΕΡΤ έχει περίπου 2.800 υπαλλήλους μόνιμο προσωπικό καλύπτοντας τις ανάγκες μιας εταιρείας με τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο. Το κόστος εργασίας μειώθηκε ήδη κατά 30% και η ΕΡΤ εμφανίζει πλεονάσματα που φτάνουν τα 60 εκατ, ευρώ.

-“Θα ήταν σκόπιμο οι δημόσιο τηλεοπτικοί σταθμοί να συγχωνευθούν σε έναν ή δύο και να  καλύπτουν περισσότερο  από το 70% του κόστους λειτουργίας τους με έσοδα από διαφημίσεις όπως συμβαίνει με τους ιδιωτικούς σταθμούς”. (σ.σ.  Η πρόταση αυτή θα επιταχύνει την πτώση των ιδιωτικών σταθμών, αφού η ΕΡΤ θα επανέλθει στον ανταγωνισμό, και ελλείμματα στην εταιρεία όπως έδειξε η εμπειρία της 5ετίας της κυβέρνησης της ΝΔ στην ΕΡΤ . επίσης έρχεται σε σύγκρουση με το κοινοτικό δίκαιο.

-“Το σημερινό έσοδα που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του χρέους”. (σ.σ. Τα νοικοκυριά πληρώνουν την ΕΡΤ για να έχουν ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες και να μην είναι αναγκασμένη η εταιρεία να μπαίνει στον ανταγωνισμό προσφέροντας άθλια θεάματα όπως η ιδιωτική τηλεόραση. Η διάθεση του στη μαύρη τρύπα του χρέους, έρχεται σε σύγκρουση με το κοινοτικό τέλος.

Ήδη με νόμο η κατασπατάληση του ανταποδοτικού τέλους  σε τρίτους φορείς μπορεί να ξεκινήσει. Με το νόμο 3851/2010 ποσό 30 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος θα διατεθεί στο Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ,)   και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Με 30 εκατ. ευρώ σημειώνουμε πως λειτουργεί ως σήμερα η ΕΡΤ3.  



Κάθε νοικοκυριό πληρώνει σήμερα υπέρ της ΕΡΤ, μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ 4,24 ευρώ το μήνα , δηλαδή 50,88 ευρώ το έτος , ενώ  η ΔΕΗ, για την είσπραξη του , παρακρατεί ποσοστό 0,5% , επί του συνολικού ποσού.  Η αύξηση κατά 30% που έγινε το Δεκέμβριο του 2005 είναι μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε  τα τελευταία χρόνια στο ανταποδοτικό τέλος,  αφού η προηγούμενη , επί κυβέρνησης Σημίτη και διοίκησης Στάγκου, ανερχόταν στο 10% ,σε δύο τμήματα.  Την 1η Ιουλίου 2003 αυξήθηκε το τέλος κατά 5% στο  3,08 ευρώ  ανά μετρητή και την 1η Ιανουαρίου 2004 , επίσης κατά 5% φτάνοντας στο 3,24 ευρώ ανά νοικοκυριό. Η νέα αύξηση , κατά 30% έγινε , επί διακυβέρνησης ΝΔ ,  στις αρχές  του Δεκεμβρίου 2005, φτάνοντας τα 4,24 ευρώ ανά νοικοκυριό . Η αύξηση αυτή δεν καταγγέλθηκε τότε από τους ιδιωτικούς σταθμούς, αφού καταργήθηκε ο ειδικός φόρος τηλεόρασης, σταδιακά από τη ΝΔ, και αύξησαν τα έσοδά τους.  Η ΕΡΤ  σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια είναι πλεονασματική και μπορεί να διαθέσει το ανταποδοτικό τέλος για δημόσιες επενδύσεις στην ψηφιακή τηλεόραση και για την παραγωγή προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου