Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ



Αγ. Παρασκευή 3-9-12

Κατά την Γενική Συνέλευση δημοσιογράφων ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε σήμερα 3/10/12, αποφασίστηκε:




1. Η ρητή καταδίκη προκλητικών προσλήψεων ειδικών συμβούλων και Προσωπικού Ειδικών Θέσεων οι οποίες, καθώς γίνονται σε περίοδο κρίσης και θυσιών του ελληνικού λαού, οικονομικής ασφυξίας της ΕΡΤ από την «αρπαγή» του 25% του ανταποδοτικού τέλους και διαδοχικών περικοπών των μισθών μας, προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και υπονομεύουν την ίδια την ΕΡΤ.

Τα νέα δεδομένα υπογραμμίζουν ακόμη περισσότερο την ανάγκη της
θεσμικής ανεξαρτητοποίησης της ΕΡΤ, η οποία πρέπει να προωθηθεί σε κλίμα
πολιτικής συνεννόησης και με συμμετοχή των εργαζομένων της ΕΡΤ.


2. Στη συγκυρία αυτή καθίσταται αναγκαία η άμεση εξεύρεση νομοθετικής
λύσης για τους άξιους και αξιολογημένους συναδέλφους με συμβάσεις
ορισμένου χρόνου, που λήγουν τους επόμενους μήνες.
Απαιτούμε από την Διοίκηση συγκεκριμένες αποφάσεις μέχρι τέλος Οκτωβρίου, οι οποίες θα ληφθούν με τη συμμετοχή και τη συμφωνία των εκπροσώπων των εργαζομένων και της ΕΣΗΕΑ.

3. Ως το τέλος Οκτωβρίου πρέπει επίσης να πραγματοποιηθεί η διαβούλευση
για την υπογραφή ΣΣΕ που εκκρεμεί από το 2008 στο πλαίσιο Κοινής
Υπουργικής απόφασης, όπως έχει νομοθετηθεί από τις αρχές του 2012.

4. Απαιτούμε να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη καταβολή των δεδουλευμένων
αμοιβών για υπερωριακή απασχόληση.

5. Τέλος ζητούμε τα θέματα που θίγουν στην επιστολή* τους από 21/9/12 οι εκπρόσωποι μας να συμπεριληφθούν στην ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ και να απαντηθούν το γρηγορότερο.



Η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ


ΕΠΙΣΤΟΛΉ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ




Προς τον Αγ. Παρασκευή 21/09/12
Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ
Νίκο Σίμο.

Μετά την επίσκεψή μας στο γραφείο σας προκείμενου να σας ενημερώσουμε προφορικά για τα εργασιακά θέματα που εκκρεμούν από την προηγούμενη Διοίκηση και τις αποφάσεις του νέου ΔΣ που ενδεχομένως επιβαρύνουν την Εταιρεία, σας στέλνουμε, όπως μας το ζητήσατε, αυτό το σημείωμα, με θέματα τα οποία πρέπει να μπουν στην ημερήσια διάταξη του Διοικητικού σας Συμβουλίου και τα οποία θα απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες την δική μας Γενική Συνέλευση.
1.Οι οποιεσδήποτε μειώσεις στα λειτουργικά έξοδα της Εταιρείας, έρχονται σε αντίθεση με την ετήσια επιβάρυνση λόγω των νέων προσλήψεων ΠΕΘ που ενέκρινε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με μισθούς διπλάσιους από τους αντίστοιχους των ήδη εργαζόμενων και αναντίστοιχους με αυτούς που προβλέπουν οι ΣΣΕ. Όλα αυτά σε μία περίοδο που έχουμε υποστεί απίστευτες μειώσεις. Μειώσεις που αντιμετωπίσαμε χωρίς εκπτώσεις στην εργασία μας. Το αντίθετο. ''Βάλαμε πλάτη'' όπου και όσο χρειάστηκε για να είναι η ΕΡΤ πάντα στο υψηλότερο επίπεδο .
Θεωρούμε ότι είναι άδικο για τους εργαζόμενους και λάθος για την εικόνα της εταιρείας, σ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς ,η ΕΡΤ να δίνει ''τροφή'' για αρνητικά σχόλια τα οποία υφιστάμεθα κι εμείς.
2. Από την 1-1-12 η μισθοδοσία μας γίνεται, έναντι , και παρ' όλον ότι το θέμα μας κανονίστηκε με ρύθμιση νομοθετικού περιεχομένου, δεν υπογράφηκε η νέα ΚΥΑ, διότι εκκρεμεί η προβλεπόμενη από τη ρύθμιση, διαβούλευση με την ΕΣΗΕΑ..
3.Τα πρόσθετα δεν έχουν δοθεί και καθυστερούν να δοθούν σε αυτούς που τα οφείλει η εταιρεία, σύμφωνα με τις ΣΣΕ. Το πότε θα δοθούν παραμένει άγνωστο.
4.Μέσα στους επόμενους μήνες, θα λήξουν οι συμβάσεις των ΣΟΧ, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες θέσεις στο ρεπορτάζ και στο πρόγραμμα της τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου.
Το θέμα πρέπει να λυθεί με νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους ήδη εργαζόμενους ΣΟΧ, στην ΕΡΤ, να ανανεώσουν την σύμβαση τους. Είναι επιβεβλημένο να βρεθεί λύση ώστε οι άξιοι και αξιολογημένοι συνάδελφοι να διατηρήσουν τις θέσεις τους. Υπάρχουν επίσης δυο κενές θέσεις ΣΟΧ που μπορούν να πληρωθούν από ''κομμένους''.
5. Η «αρπαγή» του ανταποδοτικού τέλους της ΕΡΤ είναι μείζον θέμα, αφού ο σκοπός για τον οποίο εισπράττεται δεν είναι για να καλυφθούν ανάγκες στο πρόγραμμα και στην ανανέωση του εξοπλισμού, για την καλύτερη ποιότητα της δημόσιας τηλεόρασης και του Ραδιοφώνου.
6.Η άποψη ότι πρέπει να επιβαρυνθεί ένα 5% ο μισθός μας, λόγω υπέρβασης του ορίου (προκειμένου να ισχύσει το 65%- 35% που προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου), είναι λάθος και άδικη, διότι αγνοεί το κόστος για την επιτυχέστατη κάλυψη 2 δύο(!), εκτός προϋπολογισμού και προγραμματισμού, εκλογικών αναμετρήσεων και του EURO 2012. Η προσφορά των εργαζομένων υπερέβη κατά πολύ την υπέρβαση του 5%. Δεν είναι δυνατόν, αντί για επιβράβευση για την ομολογουμένως άρτια κάλυψη των δυο εκλογικών αναμετρήσεων, να μας τιμωρούν με περαιτέρω μειώσεις.
Οι εκπρόσωποι
των δημοσιογράφων της Ραδιοφωνίας & Τηλεόρασης
Βασιλεία Ζερβού
Νίκος Γρυλλάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου