Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Αποσπάσματα ομιλίας του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ, Νίκου Βούτση Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργό κ. Σίμο Κεδίκογλου για τη λήψη μέτρων αναβάθμισης και αξιοποίησης του δυναμικού της ΕΡΤ. ΑΕ



Στη χτεσινή συζήτηση σχετικά με τη επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στις 8/10/2012 από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για τη  λήψη μέτρων αναβάθμισης  και αξιοποίησης του δυναμικού της ΕΡΤ. ΑΕ  ο κ. Κεδίκογλου επέλεξε να μην απαντήσει σε κανένα επί της ουσίας ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αρκέστηκε ψευδώς να τοποθετηθεί ότι οι προσλήψεις που έγιναν στην ΕΡΤ ήταν επιτυχόντες τεχνικοί του ΑΣΕΠ του περασμένου Φεβρουαρίου και πως οι ελάχιστες εξωτερικές παραγωγές που υλοποιούνται αποτελούν δεσμεύσεις της προηγούμενης διοίκησης.

  • Υπάρχουν φαινόμενα, που οδηγούν στην απαξίωση την υποβάθμιση στο άνοιγμα του πεδίου για τους ιδιωτικούς σταθμούς μέσα από διαδικασίες ελέγχου, χειραγώγησης, μέσα από σπατάλες και αναξιοκρατία, από τον μήνα Αύγουστο 10/8 μέχρι τις 20/9 μέσα σε 40 μέρες γίνανε προσλήψεις 28 υπαλλήλων ως προσωπικό ειδικών θέσεων και ως ειδικών συμβούλων, την ίδια ώρα που 350 συμβασιούχοι της ΕΡΤ εκδιώχθηκαν και παραμένουν χωρίς εργασία επί της ουσίας, χωρίς να αξιοποιείται το εξαιρετικό δυναμικό της ΕΡΤ
  • οδηγούμαστε σε μια χειραγώγηση η οποία φαίνεται δυστυχώς κάθε μέρα και περισσότερο από τα δελτία ειδήσεων
  • Οι προσλήψεις, δεν είναι τεχνικών, είναι γραμματέων, 3 γραμματείς ανά διευθυντή και ανά γενικό  διευθυντή, είναι παραγωγών και άλλων συνταξιούχων και μη, δείτε τη σχετική λίστα, είμαι σίγουρος ότι είναι σε γνώση σας.
  • Είναι φανερό ότι διαμορφώνεται με βάση την πάγια αντίληψη περί ελεγχόμενου στρατού και διευκολύνσεως των διευθυνόντων αυτή η κατάσταση, ακόμα αν θέλετε και για τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου. Ήμασταν παρόντες όταν εγκρίθηκε η διεύθυνση της ΕΡΤ σήμερα και αν θυμάστε είχαν πει ότι είναι χωρίς αμοιβές, θα παρακαλούσα να έρθει η λίστα με τι αμοιβές τις οποίες παίρνουν τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ αν το έχετε.
  • Συμβαίνουν κινητοποιήσεις, λαϊκές κινητοποιήσεις  και μόνο η παρουσίαση η άκρως αρνητικά, μεροληπτική, αυτών των κινητοποιήσεων του λαού καθημερινά μέσα από τα δελτία ειδήσεων που κυριολεκτικά συναγωνίζονται το επίπεδο του πως δίνουν ή καλύτερα του πως δεν δίνουν αυτές τις κινητοποιήσεις τα τηλεοπτικά ιδιωτικά μέσα, είναι στοιχείο ατράνταχτο για το τι συμβαίνει
  • Πιστεύουμε ότι είναι ανοικτό το θέμα της διαμόρφωσης μιας άλλης στρατηγική και μιας άλλης πολιτικής που θα στηρίζεται στο άξιο δυναμικό των δημοσιογράφων και τεχνικών της ΕΡΤ και που πραγματικά θα φύγει από τον πειρασμό της κλειστής κομματικής χειραγώγησης για την εξυπηρέτηση των μνημονιακών πολιτικών και θα γίνει το απάγκιο για τον απλό έλληνα πολίτη που θέλει σήμερα  μέσα από την ενημέρωση να δει αν υπάρχει φως και μια χαραμάδα στα μαύρα μαντάτα και τις συνέπειες που υφίστανται από τις αντικοινωνικές πολιτικές.


Έχουν προκληθεί φαινόμενα, χειραγώγησης αναξιοκρατίας και γενικευμένης απαξίωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τα σύννεφα είναι πολύ πυκνά πάνω την ίδια ώρα που είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ λόγω της κρίσης και ιδιαίτερα στο χώρο του τύπου και λόγω των πολύ μεγάλων προβλημάτων που έχει ο λαός μας  και που θέλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και  να ενημερώνετε, θα ήταν πραγματικά μια εποχή που η ΕΡΤ θα μπορούσε και θα έπρεπε και πρέπει να δώσει τις καλύτερες εξετάσεις και να είναι ο φάρος της ενημέρωσης  και της πληροφόρησης του κόσμου. Αντί αυτού υπάρχουν φαινόμενα, που οδηγούν στην απαξίωση την υποβάθμιση στο άνοιγμα του πεδίου για τους ιδιωτικούς σταθμούς μέσα από διαδικασίες ελέγχου, χειραγώγησης, μέσα από σπατάλες και αναξιοκρατία, καταθέτω στα πρακτικά ότι από τον μήνα Αύγουστο 10/8 μέχρι τις 20/9 μέσα σε 40 μέρες γίνανε προσλήψεις 28 υπαλλήλων ως προσωπικό ειδικών θέσεων και ως ειδικούς συμβουλών κόστους μισθολογίου 83.000 ευρώ , 1 εκ. ευρώ την ίδια ώρα που 350 συμβασιούχοι της ΕΡΤ εκδιώχθηκαν και παραμένουν χωρίς εργασία επί της ουσίας χωρίς να αξιοποιείται το εξαιρετικό δυναμικό της ΕΡΤ. Επίσης έχει ξεκινήσει στο ραδιόφωνο  και μπορεί να επεκταθεί και στην τηλεόραση ξανά το παιχνίδι των εξωτερικών παραγωγών, έχουμε τα στοιχεία των συμβάσεων,  με αυτή τη μέθοδο οδηγούμαστε σε μια χειραγώγηση η οποία φαίνεται δυστυχώς κάθε μέρα και περισσότερο από το δελτίο ειδήσεων για το τι αναφέρεται απ τις κινητοποιήσεις του κόσμου και από τη σύγκρουση και αντιπαράθεση που υπάρχει γύρω από τις μνημονιακές και κυβερνητικές πολιτικές. Όσο για τα κομματικά κριτήρια κ Υπουργέ είναι τρικομματικά κριτήρια. Είναι  γεγονός αδιάψευστο το πως γίναν όλες οι τοποθετήσεις σε όλη την πυραμίδα με ένα «παζάρι» ανάμεσα στις τρεις δυνάμεις τις κομματικές της σημερινής συγκυβέρνησης.
Οι προσλήψεις, με συγχωρείτε δεν είναι τεχνικών, είναι γραμματέων, 3 γραμματείς ανά διευθυντή και ανά γενικό  διευθυντή με μισθό που υπερβαίνουν τις 2000 το μήνα, είναι παραγωγών και άλλων συνταξιούχων και μη  που παίρνουν μισθό από 3000 μέχρι 5000 ευρώ το μήνα,  δείτε τη σχετική λίστα, είμαι σίγουρος ότι είναι σε γνώσι σας και είναι σαφέστατα μια γροθιά στο στομάχι καθενός που ζει αυτό που ζούμε ως χώρα και του άξιου προσωπικού που υπάρχει μέσα στην ΕΡΤ. Όταν μάλιστα βρισκόμαστε μπροστά στην πιθανότητα,  διακινδύνευση, το Φλεβάρη,  για απόλυση 60 δημοσιογράφων συμβασιούχων αλλά και άλλων δεν είναι δυνατόν να προχωράτε σε συμβάσεις οι οποίες είναι ανανεούμενες ανά έτος χωρίς κανένα εμπόδιο σ αυτές τις ανανεώσεις, δηλαδή στα περίφημα προσωπικά ειδικών θέσεων και ειδικών συμβούλων.
Είναι φανερό ότι εκεί πέρα μέσα διαμορφώνεται με βάση την πάγια αντίληψη περί ελεγχόμενου στρατού και διευκολύνσεως των διευθυνόντων αυτή η κατάσταση ακόμα αν θέλετε και για τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου. Αν θυμάστε ήμασταν παρόντες όταν εγκρίθηκε η διεύθυνση της ΕΡΤ σήμερα και αν θυμάστε είπαν πει ότι είναι χωρίς αμοιβές, Θα παρακαλούσα να έρθει η λίστα με τι αμοιβές τις οποίες παίρνουν τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ αν το έχετε.
Περί των δελτίων ειδήσεων και την ένσταση ή κατηγορία περί χειραγώγησης.
Κ. Υπουργέ συμβαίνουν κινητοποιήσεις, λαϊκές κινητοποιήσεις  από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και από τον Έβρο μέχρι την Αθήνα και μόνο η παρουσίαση η άκρως αρνητικά, μεροληπτική, αυτών των κινητοποιήσεων του λαού καθημερινά μέσα από τα δελτία ειδήσεων που κυριολεκτικά συναγωνίζονται το επίπεδο του πως δίνουν ή καλύτερα του πως δεν δίνουν αυτές τις κινητοποιήσεις τα τηλεοπτικά ιδιωτικά μέσα, είναι στοιχείο ατράνταχτο για το τι συμβαίνει. Και σας το λέμε κοιτάζοντας το μέλλον, δεν κοιτάζω προς το παρελθόν. Θα έχουμε σε δυο εβδομάδες τη συζήτηση για τα μέτρα, ο λαός και οι κοινωνικές αντιπαραθέσεις θα είναι σε όλα τα επίπεδα, το να αποκρύπτεται αυτή η διάσταση και να μπαίνουμε σε μια φιλολογική θεωρητική με την κλίση διαφόρων καθηγητών, ποσώς βέβαια ανταποκρίνεται στην αντικειμενικότητα και στην κρισιμότητα των προβλημάτων που ζει τώρα η χώρα.
Με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι είναι ανοικτό το θέμα της διαμόρφωσης μιας άλλης στρατηγική και μιας άλλης πολιτικής που θα στηρίζεται στο άξιο δυναμικό των δημοσιογράφων και τεχνικών της ΕΡΤ και που πραγματικά θα φύγει από τον πειρασμό της κλειστής κομματικής χειραγώγησης για την εξυπηρέτηση των μνημονιακών πολιτικών και θα γίνει το απάγκιο για τον απλό έλληνα πολίτη που θέλει σήμερα  μέσα από την ενημέρωση να δει αν υπάρχει φως και μια χαραμάδα στα μαύρα μαντάτα και τις συνέπειες που υφίστανται από τις αντικοινωνικές πολιτικές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου