Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Αποφάσεις ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Δημοσιογράφων της Ε.Ρ.Τ. Ραδιοφώνου, Πολυμέσων και Ραδιοτηλεόρασης


Αποφάσεις ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Δημοσιογράφων της Ε.Ρ.Τ. Ραδιοφώνου, Πολυμέσων και Ραδιοτηλεόρασης. 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα -και με ιδιαίτερα ικανοποιητική συμμετοχή- συνέλευση των δημοσιογράφων του ραδιοφώνου, των πολυμέσων και της Ραδιοτηλεόρασης, με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 22 του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ. Τη συνέλευση απασχόλησε η Κοινή Υπουργική Απόφαση όσον αφορά το μισθολογικό, καθώς και τα θέματα των συμβασιούχων.
 Σ’ αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε:
1. Εμμένουμε στην επιδίωξη οι μισθοί και το συνολικό εργασιακό καθεστώς να ρυθμίζονται μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θεσμός που αποτελεί κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη, κεκτημένο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της αντίστοιχης νομοθεσίας.
2. Με δεδομένο, όμως, το νόμο 4024/2011, όπως τροποποιήθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου [ΦΕΚ 268-31/12/11], οι μισθοί των δημοσιογράφων στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης θα διαμορφωθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.).
3. Η εξέλιξη αυτή δε μας βρίσκει σύμφωνους και θ’ αγωνισθούμε για να έχει τη συντομότερη δυνατή διάρκεια. Με δεδομένη, όμως, τη συγκυρία και τους διαμορφωμένους συσχετισμούς, επείγει -και έχει καθυστερήσει πολύ- η “διαβούλευση” με τις οικείες δημοσιογραφικές ενώσεις” (όπως προβλέπεται στην Π.Ν.Π), ώστε η Κ.Υ.Α. να είναι στοιχειωδώς ανεκτή και –όσον αφορά την Ε.Ρ.Τ.-να μην προβλέπει νέες – τις τρίτες κατά σειρά- περικοπές.
4. Ίσως και επειδή η προβλεπόμενη διαβούλευση δεν έχει υπάρξει ένα χρόνο και κάτι μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.), το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης το οποίο κυκλοφορεί δεν είναι ικανοποιητικό και επιπλέον απέχει ακόμα κι από το πνεύμα της Π.Ν.Π., το οποίο αναγνώριζε τη “δημοσιογραφική ιδιατερότητα” σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο, κάνοντας μνεία και στις οικείες συλλογικές συμβάσεις.
5. Συγκεκριμένα και χωρίς καμμιά αίσθηση πως αποτελούμε “περιούσιον” τμήμα του ελληνικού λαού: η εννοποίηση των “τριετιών” και του βασικού μισθού γίνεται με πρόχειρο και ανορθολογικό τρόπο, η κατάργηση της μισθολογικής διάκρισης εσωτερικού-εξωτερικού συντάκτη μπορεί να οδηγήσει σε τραγελαφικά αποτελέσματα τη λειτουργία της ΕΡΤ –και ειδικά του ραδιοφώνου, ο υπολογισμός της συνολικής προϋπηρεσίας παραμένει ομιχλώδης, με δεδομένες τις ασφαλιστικές ιδιαιτερότητες του κλάδου, η “οικογενειακή παροχή” περιορίζεται στο επίδομα παιδιού, το οποίο, επιπλέον, μειώνεται ενώ κατ’ ουσίαν εξαφανίζεται για το δεύτερο παιδί (!), το επίδομα του αρχισυντάκτη περικόπτεται και παύει να υπολογίζεται ως ποσοστό επί του βασικού μισθού ενώ αντίστοιχα ισχύουν και για τις λοιπές θέσεις δημοσιογραφικής ευθύνης, τα διάφορα επιδόματα σπουδών, επίσης περικόπτονται και παύουν ν’ αποτελούν ποσοστό επί του βασικού μισθού ενώ για κάποια απ’ αυτά (μεταπτυχιακό και διδακτορικό) προβλέπονται ανεφάρμοστοι όροι, τα ανώτατα όρια υπερεργασίας και υπερωριών όχι μόνο είναι κατώτερα από τα ισχύοντα σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου αλλά, επιπλέον, αγνοούν, τις ιδιατερότητες του δημοσιογραφικού επάγγελματος (εξού και ο περιορισμός τους στις απογευματινές ώρες !!!). Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε θεσμικά ζητήματα (ωράρια, άδειες κ.ο.κ.) ενώ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφερόταν ρητά “……ως προς τους λοιπούς όρους απασχόλησης ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις οποίες υπάγονται οι δημοσιογράφοι …..”, διατύπωση που πρέπει να επαναληφθεί στην Κ.Υ.Α.
6. Τούτων δοθέντων επείγει η “διαβούλευση” ώστε να διαμορφωθεί η τελική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να ανοίξει τη σχετική διαδικασία, τη διοίκηση της ΕΡΤ να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, αφού αυτή θα εισπράξει τα επίχειρα λανθασμένων αποφάσεων και το σωματείο μας, την ΕΣΗΕΑ, σε συνεργασία με τους δημοσιογράφους των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης, να συμμετάσχει σ’ αυτήν και να διεκδικήσει να αρθούν τα αρνητικά σημεία του αρχικού σχεδίου της ΚΥΑ.
7. Εμείς οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι των ραδιοφώνων της ΕΡΤ δηλώνουμε πρόθυμοι και έτοιμοι/ες να συμμετάσχουμε σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής της διαβούλευσης, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε έτοιμοι/ες για εποικοδομητικό διάλογο. Αν μας τον αρνηθούν, βέβαια, κι αν παραμείνουν οι αδικίες, οι ασάφειες και οι ανορθολογισμοί, είμαστε έτοιμοι/ες και για κινητοποιήσεις.
8. Τέλος αλλ’ όχι τελευταίο, σε λίγες μέρες λήγουν οι συμβάσεις των συναδέλφων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (Σ.Ο.Χ.) και έως αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει σαφές το μέλλον. Η προοπτική περικοπών –και, μάλιστα, την ώρα που η Διοίκηση της ΕΡΤ-έχει “μείνει μεταξεταστέα” με τις προσλήψεις Προσωπικού Ειδικών Θέσεων και Ειδικών Συμβούλων –σε καιρούς στενότητας- δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Υποχώρηση –και μάλιστα μεγάλη- θα ήταν και η επιστροφή στο “μπλοκάκι”, καθώς έτσι αναπαράγεται ένα καθεστώς αδιαφάνειας και πελατειασμού, το οποίο, υποτίθεται, πως είχαμε ξεπεράσει. Ως εκ τούτου η διοίκηση της ΕΡΤ πρέπει να γνωρίζει πως οι κινήσεις της σ’ αυτό το επίπεδο θα βρίσκονται κάτω από το …μεγεθυντικό φακό των εργαζομένων.
 Γι αυτό, άλλωστε, περιμένουμε γρήγορα ενημέρωση για τα κριτήρια και τις διαδικασίες που θ’ ακολουθηθούν. 
28/1/13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου