Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Επιστολή της συναδέλφου Κατερίνας Φρύσσα


Καλησπέρα σε όλους σας,
Η τριήμερη απεργία μας συνεχίζεται κανονικά. Την Τρίτη όμως θα επιστρέψουμε και πάλι στη δουλειά και φοβούμαι πως δεν θα έχει αλλάξει τίποτε.
Σύμφωνα με την πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν στην τελευταία Γενική Συνέλευση, αυτός ο τύπος αγώνα θα πρέπει να συνεχιστεί. Αποδεχόμενη την άποψη της πλειοψηφίας, συμμετέχω ενεργά στην απεργία. Όμως, αυτό δεν μας οδηγεί πουθενά, ή μάλλον μας οδηγεί να στηρίξουμε την ιδιωτική ραδιοφωνία –ακόμη περισσότερο ενώ στην ουσία η διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ ή η κυβέρνηση ακόμη περισσότερο, δεν παθαίνει ζημιά.
Στο κάτω-κάτω της γραφής αν η ΕΡΤ ΑΕ δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, με εισήγηση κυβερνητική ή της τρόϊκα, θα πάρει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Είτε συνολικά, είτε τμηματικά όπως υπήρχε παλιότερα ένα σχέδιο…
Απέναντι σε αυτή την πρακτική, επιτρέψτε μου να προτείνω κάτι διαφορετικό. Δεν μπορώ να ξέρω ακόμη, αν δεν έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας, για το αποτέλεσμα αλλά και για τη στάση της διοίκησης της ΕΡΤ και του «καθοδηγητή» της, υπουργού Σίμου Κεδίκογλου, αλλά…
Αλλά ίσως αν προτείναμε ένα διάλογο, με βάση τα ζητήματα που μας απασχολούν να μπορούσε να βρεθεί μια λύση.
Για παράδειγμα στην υπόθεση των «ιδιωτικών παραγωγών», θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε τη μείωσή τους και τα αντίστοιχα ποσά να δοθούν για τα απλήρωτα Σαββατοκύριακα. Τεχνικά, θα δούμε στην πράξη πως γίνεται αυτό, αλλά η τυχόν άρνηση της διοίκησης να μπει σε διάλογο, θα σήμαινε πως επιχειρείται η επιβολή της αδιαφάνειας στη λειτουργία της εταιρίας.
Επίσης πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσει η «φάμπρικα» των ΠΕΘ. Η επιστολή στη Βουλή του υπουργού δεν στέκεται κι είναι εμφανές για όσους εργάζονται στην ΕΡΤ. Αναφέρει ότι οι ΠΕΘ είναι άτομα με μεγάλη εμπειρία και γνώσεις που προσφέρουν στην εικόνα της εταιρίας. Αλλά πολλοί από τους κομμένους συμβασιούχους έχουν μεγαλύτερη εμπειρία (αλλά μικρότερη σχέση με τα κομματικά επιτελεία). Επιπλέον, δεν είναι λόγος αυτός να μπαίνουν από το… παράθυρο!
Για την ενίσχυση των θέσεων μας, θα πρέπει να βρεθεί κι ένας τρόπος για μια «συμμαχία» με τους τεχνικούς που επίσης πλήττονται από τις ιδιωτικές παραγωγές.
Μια άλλη πρόταση είναι σε όλες τις εκπομπές μας, στο ΣΥΝΟΛΟ των μέσων, να υπάρχει ανακοίνωση με τις θέσεις μας μέσα από ένα σύντομο και λιτό κείμενο ουσίας και όχι προπαγανδιστικό. Να μεταδίδεται όλο το εικοσιτετράωρο, σε κάθε αρχή και τέλος μιας οποιασδήποτε εκπομπής (ακόμη και στις ξενόγλωσσες), όπως κα η διαδικτυακή παρουσία μας.
Προφανώς υπάρχουν κι άλλες ιδέες που καλό θα ήταν ν’ ακουστούν και να συζητηθούν ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλούσιο και εναλλακτικό «οπλοστάσιο» για τις παραπέρα κινήσεις μας. Γι’ αυτό σας καλώ όλους, να συμμετέχετε στην κουβέντα που επιχειρώ να ανοίξω με αυτή την επιστολή μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου