Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ευάλωτοι και οι δημοσιογράφοι Αορίστου Χρόνου, μετά την απομάκρυνση των ηχοληπτών ΣΟΧ


                         

   Προς το  Δ.Σ  της Ε.Σ.Η.Ε.Α

       Κοινοποίηση
-         Δ.Σ. Π.Ο.Ε.ΣΥ
-         Εκπρόσωπο Εργαζομένων Δ.Σ. ΕΡΤ Α.Ε.  κ. Παναγιώτη   Καλφαγιάννη
-     Δ.Σ. ΕΡΤ

             ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΕΝ ΜΕΣΩ  ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ -  ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ .

   Εργάζομαι στην ΕΡΤ  από το 1985 με σύμβαση αορίστου χρόνου ως δημοσιογράφος στο  Πρώτο Πρόγραμμα της  Ελληνικής  Ραδιοφωνίας.  Από τότε έως σήμερα – μεταξύ άλλων – ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου αφορούσε στην παραγωγή,  και παρουσίαση εκπομπών.
   Το Σεπτέμβριο του 2010 ανέλαβα την επιμέλεια  και παρουσίαση  της δίωρης ενημερωτικής εκπομπής ΄΄ΝΥΧΤΑ ΕΥΑΛΩΤΗ΄΄ καθημερινά (23οο – ο1.οο μ.μ.)  στο Α  Πρόγραμμα  της ΕΡΑ  [μέχρι πρότινος ΝΕΤ fm] . To περιεχόμενο της εκπομπής ποικίλο  με σχόλια, τηλεφωνικές συνεντεύξεις, καλεσμένους στο στούντιο, μουσική .  Σύμφωνα με το οργανόγραμμα  το Α ενημερωτικό Πρόγραμμα  ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης με διευθυντή τον κ. Λιάτσο.
  Στις 19 Φεβρουαρίου 2013 -  ημέρα προγραμματισμένης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕΣΥ – βρισκόμουν στη συγκέντρωση στην ΕΣΗΕΑ και πορεία στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ αμέσως μετά  στις πέντε το απόγευμα και αναμένοντας την δικαστική απόφαση  της εκδίκασης της αγωγής της ΕΡΤ κατά της ΠΟΕΣΥ,  πήγα στην ΕΡΤ  όπου μπαίνοντας στο γραφείο μου [Τμήμα Ενημερωτικών Εκπομπών] μου ανακοινώθηκε αιφνιδίως και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση ότι  ΄΄από απόψε δεν θα υφίστατο πλέον η εκπομπή μου ΄΄ . [ Θυμίζω ότι λίγο αργότερα  στις 18.20 ενημερωθήκαμε για την κήρυξη στάσεως εργασίας από την ΕΣΗΕΑ ].    Την επόμενη ημέρα  -  Τετάρτη –  ήταν η πανελλαδική πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ  και ΑΔΕΔΥ . Μετά από την ενημέρωση που έκανα στην εκπρόσωπο  για την απόφαση αυτή,  και με αφορμή  τη φήμη ότι,  σε συζητήσεις και συσκέψεις,   υπήρξε πρόταση  του συντονιστή του Α Προγράμματος  να διακόπτεται το ενημερωτικό  Α Πρόγραμμα… από τις πέντε το απόγευμα και να δικτυώνεται με το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ [πράγμα το οποίο ο ίδιος διέψευσε] , κανονίστηκε συνάντηση των δημοσιογράφων της Ραδιοφωνίας με το Συντονιστή κ. Γιώργο Αντωνίου .
[  Σημείωση : Εκτός από την εκπομπή μου διακόπηκε και η εκπομπή  μουσικού παραγωγού ο οποίος έκανε εκπομπή τον τελευταίο χρόνο πριν από εμένα. Ο συνάδελφος  δεν ανήκε στο Α Πρόγραμμα και ήδη έχει αναλάβει εκπομπή στο ραδιόφωνο του COSMOS , καθώς και μια αθλητική εκπομπή με συναδέλφους από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ , αφού άλλωστε , όπως δήλωσε στην εν λόγω συνάντηση ο κ. Αντωνίου, η εκπομπή στο Α πρόγραμμα ήταν ΄΄αγγαρεία΄΄ εφόσον  οι συνάδελφοι ασκούσαν τα καθήκοντά τους στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ ] .
  Η εξήγηση  που μας δόθηκε  από τον συντονιστή για την τροποποίηση αυτή , ήταν ότι  η  πρόσφατη διακοπή των συμβάσεων συναδέλφων ηχοληπτών, δημιούργησε δυσκολία στις βάρδιες των τεχνικών.  Όταν τον ρώτησα γιατί ειδοποιήθηκα τελευταία στιγμή αφού οι τεχνικοί ήταν κανονικά στις βάρδιές τους , απάντησε ότι  υπήρχε  ΄΄ έκτακτη ανάγκη΄΄ χωρίς όμως να εξηγήσει ποια ήταν αυτή .
 Η σχετική ενημέρωση μας από το τμήμα των συναδέλφων ηχοληπτών αφορά στα εξής σημεία:
1. το πρόγραμμα βαρδιών ήταν ήδη έτοιμο για τις υπόλοιπες ημέρες         ή  και τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου  ή κατ’ άλλους και μέχρι τέλη Μαρτίου  [ στη συνέχεια θα υπήρχε θέμα με τα ρεπό και τις άδειές τους, αν οι συμβασιούχοι δεν είχαν επανέλθει και θα έπρεπε να βρεθεί λύση από τους διευθυντές των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της ΕΡΑ  και το Γενικό Διευθυντή Ραδιοφωνίας κ. Δημ. Παπαδημητρίου.  Και βέβαια αυτή η εξέλιξη δεν θα αφορούσε μόνο στο ενημερωτικό ραδιόφωνο της ΕΡΑ ]. 
2 . τα δημόσια ραδιόφωνα  μπορούσαν  να λειτουργήσουν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα τουλάχιστον μέχρι τέλη Φεβρουαρίου ,  και άρα και την 19η Φεβρουαρίου ,  [οπότε μου ανακοινώθηκε η διακοπή της εκπομπής] , κάτι που  επιβεβαίωσε σε μένα και  στην εκπρόσωπο του Ραδιοφώνου  ο τεχνικός προιστάμενος  κ. Πανόπουλος.            
   Σε ερώτηση αν όταν  αποκατασταθεί το πρόβλημα με την επαναπρόσληψη  των συμβασιούχων, επανέλθει το  πρόγραμμα στην πρότερη μορφή του και η εκπομπή μου στη θέση της , η απάντηση ήταν ότι θα επανεξεταστεί η μορφή του προγράμματος  και θυμήθηκα κάποιες φράσεις τύπου ΄΄μέχρι νεωτέρας΄΄…
     Η  πρωτοφανής  αυτή απόφαση και μάλιστα με τρόπο  απαξιωτικό  και σαρωτικό  , και η  – όχι προσωπική -  γενική αίσθηση για  πρόθεση απομάκρυνσής μου, σε συνδυασμό με κάποια δείγματα παρεμβάσεων πρόσφατα,  αλλά και με την επίγνωση ότι στην εκπομπή μου της προηγούμενης ημέρας 18/2 αναφέρθηκα  στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την απεργιακή κινητοποίηση, καθώς και η αναφορά μου στην επέμβαση των ΜΑΤ κατά τη  διαμαρτυρία των απολυμένων  των καταστημάτων Μetropolis   για την ανάθεση της Eurovision στο MAD του Κουρή,  εύλογα εγείρονται κάποια ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις για την τόσο επείγουσα εξαφάνιση    μιας  εκπομπής…
-   Γιατί υπήρξε από τη μια μέρα στην  άλλη  ή τόσο  αιφνίδια και βίαιη διακοπή μιας καθημερινής  εκπομπής,   δημοσιογράφου που  μετά από τόσο καιρό είχε κτίσει μία ταυτότητα  έμπνευσης , επικοινωνίας και ενημέρωσης;
-        Γιατί , ελήφθη αυτή η απόφαση συρρίκνωσης του  ραδιοφωνικού προγράμματος ενημέρωσης της ΕΡΑ, πριν ακόμα ολοκληρωθούν οι συσκέψεις των υπευθύνων της Ραδιοφωνίας  και με δεδομένο ότι δεν υπήρχε ΄΄έκτακτη ανάγκη΄΄ να διακοπεί από  τις 19 Φεβρουαρίου, αφού όπως προανέφερα  ουδέν  τεχνικό ή άλλο πρόβλημα υπήρχε . Εφόσον μάλιστα, επρόκειτο να βρεθεί προσωρινή λύση  από το Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
-         Αν   η διακοπή είναι  προσωρινή  και με την προϋπόθεση ότι οι συμβασιούχοι συνάδελφοι τεχνικοί επανέλθουν  πιθανόν  μέχρι τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, τότε γιατί η απομάκρυνσή μου έγινε με διάθεση απαξίωσης, που με θίγει  ως προσωπικότητα; Στο αέρα είναι επίσης και η πρόθεση να γίνει συζήτηση για πιθανή προσωρινή [ολίγων ημερών ;] ενασχόλησή μου με κάποιο άλλο αντικείμενο …  
          Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έχουμε αποδείξει ότι  στην πλειοψηφία μας  ΄΄βάζουμε πλάτες ΄΄  για την επίτευξη δίκαιων λύσεων  σε εργασιακά και ανθρωπιστικά ζητήματα και ότι διακρίνουμε τι σημαίνει λογοκρισία χωρίς ίχνη με πρόσχημα το ΄΄εμείς΄’ .    Πράγματι το ζητούμενο  είναι οι υπάρχοντες εργαζόμενοι να μην ξεπερνούν τα όρια τους ακόμα και αν οι ίδιοι το επιθυμούν , και οι συμβασιούχοι συνάδελφοι να επανέλθουν άμεσα  και βέβαια , μπροστά στη λαίλαπα που  έχει επέλθει  στην κοινωνία, η διακοπή μιας εκπομπής και η συρρίκνωση του δημόσιου  ραδιοφώνου της ενημέρωσης - έστω και προσωρινά – μοιάζουν  ασήμαντα..  Ή μήπως  δεν  είναι έτσι;
  Παρακαλώ για τη διερεύνηση των γεγονότων προκειμένου να λάβουμε επαρκείς απαντήσεις  που , τουλάχιστον , να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.
                                                       
                                          Εύα   Μαυρογένη  Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου