Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013



                                                                        Αγ. Παρασκευή 28/03/2013                                    
ΠΡΟΣ Δ.Σ ΕΣΗΕΑ
           Δ.Σ ΠΟΕΣΥ
           Δ.Σ ΠΟΣΠΕΡΤ


                                                     ΨΗΦΙΣΜΑ


Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους εξαιτίας της μη ικανοποίησης θεσμικών και εργασιακών αιτημάτων, που συνδέονται άμεσα με την ίδια την υπόσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και τη μη καταβολή δεδουλευμένων τεσσάρων και πλέον μηνών.

Όλα αυτά την ώρα που η Διοίκηση της ΕΡΤ κατ’ εξακολούθηση επιδίδεται σε κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, μέσω της πρακτικής μικτών και εξωτερικών παραγωγών, ακόμη και στον τομέα ενημέρωσης, καθώς και με τις παχυλές συμβάσεις προσωπικού ειδικών θέσεων.

Συγκεκριμένα η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ αποφάσισε ομόφωνα:

-         48ωρη απεργία το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαρτίου στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα πολυμέσα της ΕΡΤ. Ταυτόχρονα, καθημερινές στάσεις εργασίας από 29 Μαρτίου 2013 18.30 έως 20.30 για την τηλεόραση της ΕΡΤ και 10 – 12 για το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση, μετά την κωλυσιεργία, τις αστοχίες της Διοίκησης και τελικά την άρνησή της να τους καταβάλλει δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών (Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2012, Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2013) χωρίς καμία ικανοποιητική εξήγηση.

Με απόφαση της Διοίκησης η ενημέρωση στο πρώτο πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας σταματάει στις 21:00 τις καθημερινές και 20:00 τα Σαββατοκύριακα. Την ίδια ώρα που ενημερωτικό πρόγραμμα θα μπορούσε να παραχθεί με μέσα και εργαζομένους της ΕΡΤ, η Διοίκηση επιλέγει αντί να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της και την αναβάθμιση του τεχνικού της εξοπλισμού, να εγκρίνει πολυδάπανες μικτές και εξωτερικές παραγωγές, ακόμη και στο στενό ενημερωτικό τομέα. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΡΤ και να ξοδεύονται αλόγιστα τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Η Γενική Συνέλευση εμμένει στο αίτημά της για επαναπρόσληψη των συναδέλφων συμβασιούχων με διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες με το καθεστώς των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και όχι ως εργολάβους. Καλεί τη Διοίκηση της ΕΡΤ να προχωρήσει σε μια αντικειμενική καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό και στις αντίστοιχες προσλήψεις, χωρίς μεσάζοντες. Ήδη από την εμπειρία των μεικτών παραγωγών αποδείχθηκε περίτρανα ότι και κοστίζουν ακριβότερα και οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι που εργάζονται σε αυτές παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Επίσης η συνέλευση εξέφρασε ομόφωνα την «ντροπή» της για τον συνάδελφο Χρήστο Μιχαηλίδη που από τα μικρόφωνα της ΕΡΑ δήλωσε ότι ντρέπεται για την απεργία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, ενώ δεν «ντρέπεται» για την τριπλάσια αμοιβή του ως εξωτερικός συνεργάτης.

Επιπλέον καλούμε την ΕΣΗΕΑ να διασφαλίσει με κάθε τρόπο να μη μεταδίδονται κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας και των απεργιών μαγνητοσκοπημένες δημοσιογραφικές εκπομπές.

Η Γενική Συνέλευση καλεί τους συναδέλφους παρουσιαστές εκπομπών και δελτίων ειδήσεων να ενημερώνουν τηλεθεατές και ακροατές για τους λόγους (όπως αναφέρονται στα ψηφίσματα της Συνέλευσης) που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται ενημερωτικό πρόγραμμα τα σαββατοκύριακα.

Τέλος, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πλαισιώσουν τον αγώνα τους με δράσεις που στόχο θα έχουν την ενημέρωση της κοινωνίας για τα αιτήματά τους, αλλά και το ρολό που οραματίζονται για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην υπηρεσία του πολίτη.

Καλούμε σε συστράτευση όλους τους εργαζόμενους.


Η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων


Νίκος Γρυλλάκης                                                        Νίκος Τσιμπίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου