Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Χωρίς πρόγραμμα η ΕΡΤ για να εισφέρει 130 εκ. στη μαύρη τρύπα του χρέους


Με το ζόρι στη "μαύρη τρύπα" του χρέους, τα κέρδη της ΕΡΤ



Της Αγγελας Νταρζάνου στην Αυγή της Κυριακής

Υπό τη στενή καθοδήγηση του υπ. Οικονομικών, ο νέος προϋπολογισμός για το 2013 που κατάρτισε η ΕΡΤ, αποτέλεσμα της απόφασης να καταχωρηθεί στις ΔΕΚΟ του δημοσίου και να ενταχθεί στον προϋπολογισμό της Κεντρικής κυβέρνησης, ασφυκτικός, όπως τα τελευταία χρόνια, λόγω των παρακρατήσεων από το ανταποδοτικό τέλος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γκίκας Μάναλης αναγνώρισε την ανάγκη «να συζητήσουμε με τον βασικό μέτοχο» (δηλαδή το υπ. Οικονομικών στο οποίο ανήκει η μία και μοναδική μετοχή της ΕΡΤ Α.Ε.) «να μάθουμε πώς τη βλέπει να λειτουργεί και στη συνέχεια να καταρτίσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική». Ο κ. Μάναλης υποστήριξε την άποψη να βγεί η ΕΡΤ από το καθεστώς των ΔΕΚΟ και να της επιστραφεί το 25% που παρακρατάται από το ανταποδοτικό τέλος προς όφελος του ΛΑΓΗΕ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2013:

* Παρά τις αποκκλίσεις στα επιμέρους ποσά, ΕΡΤ και υπ. Οικονομικών συμφωνούν σε ένα: πλεόνασμα 40,97 εκ. ευρώ. Ποσό που θα στερηθεί το πρόγραμμα προς το κοινό που πληρώνει μέσω ανταποδοτικού τέλους και θα χαθεί στην τρύπα του χρέους.



* Οι δαπάνες για πρόγραμμα (εξωτερικές και μικτές παραγωγές, αθλητικά) και επενδύσεις εμφανίζονται ως «καθαρή κτήση παγίων» (15) και δεν ξεπερνούν τα 27,8 εκ. ευρώ. Το ποσό είναι εξαιρετικά χαμηλό - επενδύσεις δεν προβλέπονται- καθώς: μόνο τα έξοδα από το Champions League είναι γύρω στα 10 εκ., η Formula Ι γύρω στα 2 εκ, η σύμβαση με τη NOVA για τα στιγμιότυπα της Super League γύρω στα 2,5 και η εκπομπή του Σπ. Παπαδόπουλου πάνω από 1 εκ. ευρώ.

* Από τα Έσοδα έχει αφαιρεθεί το "χαράτσι" 25% από το ανταποδοτικό τέλου προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), καθώς παρακρατάται απευθείας από τη ΔΕΗ. Τα έσοδα έτσι, πέφτουν από 311 εκ. το 2012 σε μόλις 246 εκ. το 2013. Είναι άγνωστο εάν το "χαράτσι" πάρει παράταση ή όχι, για ένα ακόμα χρόνο, από τον Αύγουστο.

* Το σύνολο των εσόδων του δημοσίου από την ΕΡΤ όμως, είναι ακόμα υψηλότερο: Εάν στα παρακρατηθέντα 65 εκ.ευρώ για τον ΛΑΓΗΕ προστεθούν περί τα 23 εκ. ευρώ από φόρους (11) και ακόμη τα 41 εκ. του πλεονάσματος, η ΕΡΤ θα αποδώσει το 2013 στο ελληνικό δημόσιο περί τα 129 εκ. ευρώ συνολικά, δηλαδή πάνω από το 50% των εσόδων της (246 εκ.)

* Οι «αμοιβές και έξοδα προσωπικού»,(9) ύψους 92 εκ. ευρώ, έχουν υπολογιστεί από την ΕΡΤ βάσει Ενιαίου μισθολογίου για το προσωπικό και ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους. Χωρίς νέους συμβασιούχους. Το υπ. Οικονομικών προϋπολογίζει, άγνωστο με ποιον τρόπο, 10% λιγότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου