Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Απο τις 9/5ου μας προειδοποιούσε από την Εφημερίδα των Συντακτών ο Μπαμπης Αγρολάμπος

Μπερδεμένη μέχρις εσχάτων η κυβέρνηση για τις απολύσεις


Για να καλυφθεί ο αριθμός των 2.000 απομακρύνσεων από το Δημόσιο θα πρέπει να διαλυθούν όλοι ανεξαιρέτως οι δημόσιοι οργανισμοί που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο, που φτάνουν σε αριθμό τους 220. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η ΕΡΤ καθώς και η Βιομηχανία Αμυντικών Συστημάτων

Η διάταξη Μανιτάκη, που είχε αποσυρθεί, στη νέα της μορφή θα ορίζει τον χρόνο εκδίκασης της κύριας αγωγής από 4 ώς 9 μήνες, θα έχει όμως αναδρομική ισχύ, που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν κερδίσει προσωρινές διαταγές θα τεθούν εκτός εργασίας και θα περιμένουν την εκδίκαση το επόμενο φθινόπωρο

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Στο παιχνίδι του… πιο αδύναμου κρίκου καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τον στόχο των 2.000 απολύσεων μέσα στον μήνα και να ανοίξει θριαμβευτικά το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης. Στην τηλεοπτική του μορφή το παιχνίδι προσέφερε λίγα λεπτά ευχάριστης αγωνίας στους θεατές. Στην πολιτική του εκδοχή κινητοποιεί στο έπακρο όλους τους μηχανισμούς κοινωνικού αυτοματισμού με έπαθλο τις θέσεις εργασίας.

Μία εβδομάδα μετά την παρουσίαση του σχεδίου Μανιτάκη σε δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανέτοιμη να καταλήξει στη λίστα των οργανισμών του Δημοσίου που οδεύουν προς κατάργηση ή συγχώνευση και στις θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Στο προσχέδιο είχαν περιληφθεί περίπου 220 οργανισμοί, ωστόσο για να καλυφθεί από αυτούς ο αριθμός των 2.000 προβλεπόμενων απολύσεων θα πρέπει να διαλυθούν όλοι ανεξαιρέτως, από τους μικρότερους έως και τους πιο μεγάλους, όπως η Βιομηχανία Αμυντικών Συστημάτων και η ΕΡΤ. Διαφορετικά, η δεξαμενή καλύπτει μόνον το εν έκτο του στόχου, δηλαδή περίπου 350 απολύσεις.

Πολιτικό κόστος

Το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσκρούει στην άρνηση των υπουργών που εποπτεύουν αυτούς τους οργανισμούς και ιδίως τους μεγαλύτερους, καθώς το πολιτικό κόστος κρίνεται τεράστιο. Ωστόσο εναλλακτικές επιλογές δεν υπάρχουν και τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, αφού στο νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή στις 15 Μαΐου, όπως προβλέπεται, θα περιληφθεί και η πλήρης κατάσταση αυτών των οργανισμών. Από το υπουργείο εξετάστηκαν όλες οι πιθανές και απίθανες δεξαμενές εργαζομένων για απόλυση, όπως οι λίστες ελεγχόμενων για βαριά πειθαρχικά παραπτώματα ή ακόμη και οι λίστες των υπαλλήλων με άδειες μακράς διάρκειας, όμως διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν για κάθε περίπτωση μέσα σε μερικές ημέρες.

Μετά από πολλές συσκέψεις του υπουργού Επικρατείας, Δ. Σταμάτη, με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη και τον υφυπουργό Μ. Βολουδάκη, η λύση που εν τέλει προκρίνεται είναι η επαναφορά της διάταξης για την απομάκρυνση των συμβασιούχων οι συμβάσεις των οποίων έχουν λήξει, ακόμη και αν έχουν προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα. Η διάταξη αυτή του Α. Μανιτάκη είχε περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα της τρόικας, αλλά κατόπιν των αντιδράσεων του υπουργού Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη αποσύρθηκε για να επαναδιατυπωθεί.

Στην αρχική της μορφή η διάταξη προέβλεπε ότι ένας συμβασιούχος θα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει την εργασία του είτε είχε προσωρινή διαταγή είτε ασφαλιστικά μέτρα, εάν η κύρια αγωγή δεν εκδικαζόταν σε διάστημα εννέα μηνών. Στη νέα της μορφή η διάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ορίζει τον χρόνο εκδίκασης της κύριας αγωγής από τέσσερις έως εννέα μήνες, θα έχει όμως αναδρομική ισχύ που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν κερδίσει προσωρινές διαταγές θα τεθούν εκτός εργασίας και θα περιμένουν την εκδίκαση το φθινόπωρο.

Το χειρότερο σενάριο

Εως τότε η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα έχει καταφέρει να επεξεργαστεί αναλυτικά τις λίστες των εργαζομένων όλων των φορέων και να περιορίσει όσο είναι δυνατόν τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Σε διαφορετική περίπτωση ο κ. Μανιτάκης, όπως έχει διαμηνύσει στο πρωθυπουργικό επιτελείο, δεν υπάρχει άλλη λύση από το κλείσιμο της ΕΡΤ, της Αεροπορικής Βιομηχανίας και των Αμυντικών Συστημάτων. Με την κατάργηση αυτών των οργανισμών η κυβέρνηση θα μπορούσε να πετύχει τον στόχο για 2.000 απολύσεις ή και να τον υπερκαλύψει ακόμη. Κατόπιν, σύμφωνα με την εισήγηση, θα μπορούσε να προχωρήσει στην επανασύσταση των φορέων με λιγότερο προσωπικό και νέο πλαίσιο λειτουργίας.

Το πρόβλημα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποτυπώνεται στο άρθρο 4 του σχεδίου νόμου για την αναδιοργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο προβλέπονται τα εξής:

-Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, κρατικές ή δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιους σκοπούς, καθώς και θυγατρικές εταιρείες των ανωτέρω νομικών προσώπων μπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να αναμορφώνονται, καθώς και να καταργείται, αντικαθίσταται ή τροποποιείται κάθε νομοθετική ή κανονιστική διάταξη σχετική με τη σύσταση, την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητές τους με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του υπουργού Οικονομικών και του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού.

-Τα νομικά πρόσωπα που υπάγονται στην προηγούμενη παράγραφο καθορίζονται στο παράρτημα που προσαρτάται στον παρόντα νόμο.

Τήρησαν στάση αναμονής 

Η διατύπωση αυτή σε συνδυασμό με την εκτίμηση ότι η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν είναι έτοιμη να παρουσιάσει το σχέδιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων μέσα στο διάστημα που έχει δεσμευτεί οδήγησε το κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ να τηρήσει στάση αναμονής μετά την προχθεσινή ενημέρωση από τον υπουργό Α. Μανιτάκη. Μιλώντας στον ρ/σ «105.5 στο Κόκκινο», ο βουλευτής Γ. Ντόλιος εξέφρασε ανοιχτά τις επιφυλάξεις του τονίζοντας «ότι ο χρόνος είναι πολύ μικρός για να καταφέρει η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις συμφωνίες με την τρόικα για την κατάργηση 2.000 θέσεων αμέσως».

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών της ΔΗΜΑΡ, Δ. Χατζησωκράτης, αναφέρθηκε στο σύνολο των αποχωρήσεων, διαθεσιμοτήτων και απολύσεων, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Οι 4.000 θα είναι από τέσσερις δεξαμενές. Το ένα είναι όσοι είναι πειθαρχικά διωκόμενοι. Το δεύτερο είναι οι καταργήσεις μιας σειράς οργανισμών, που δεν μας ήταν και τόσο χρήσιμοι, τόσα χρόνια.

Η τρίτη δεξαμενή, η οποία έχει σχέση με τον χώρο των συγχωνεύσεων, που θα γίνουν σε διάφορους χώρους, και άρα από εκεί θα υπάρχει ένα πεδίο υπαλλήλων οι οποίοι θα περισσεύουν. Αυτοί είτε θα μπορέσουν να διοχετευτούν σε άλλους χώρους είτε να τους δοθεί η δυνατότητα να προσυνταξιοδοτηθούν.

Το ίδιο θα γίνει και από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. Με τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν μέσα από τα οργανογράμματα τα οποία έχουν υπάρξει και μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης, θα μπορέσουμε να δούμε και ποιοι θα πάνε στις θέσεις που έπρεπε να πάνε. Και έτσι, ο αριθμός των 4.000 θα μπορέσει να προσεγγιστεί σε κάθε περίπτωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου