Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κλιμάκιο της τρόικας στην ΕΣΗΕΑ


του Χριστόφορου Κάσδαγλη
Δημοσιογράφοι στα πρόθυρα κατάθλιψης. Σύμβαση δεν υπάρχει, οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται σαν κορίνες του μπόουλινγκ, η αναξιοπιστία των ΜΜΕ στο ναδίρ, τα ασφαλιστικά ταμεία στο κόκκινο.Και ξαφνικά, στο παρά πέντε των εκλογών της 18ης-19ηςΙουλίου, μια ομάδα δημοσιογράφων αποφασίζουν «να ενώσουν τις δυνάμεις τους» προκειμένου να σαρώσουν τη «συνδικαλιστική νομενκλατούρα», να «υπερβούν τις διαχωριστικές γραμμές», να «σταθούν μακριά από συνδικαλιστικές παρέες, ιερατεία και προσωπικές φατρίες». Το σχήμα ακούει στο όνομα «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» και διατείνεται ότι «αποτελείται από… όλα τα κόμματα και τις παρατάξεις της ΕΣΗΕΑ».
Ας το σκεφτούμε λίγο παραπάνω:
1. Δεν πρόκειται για κάτι καινούριο ή άφθαρτο. Διαβάζοντας τη διακήρυξη τους, ανακαλύπτεις τον γενικό γραμματέα της ΠΟΕΣΥ Δημήτρη Κουμπιά, τη γενική γραμματέα της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Μάκη Διόγο, τον γενικό γραμματέα του ΕΔΟΕΑΠ Νίκο Καρούτζο.
2. Παρά τον τίτλο, ούτε ενωτικό είναι το εγχείρημα. Διέσπασαν τρεις παρατάξεις για να το δημιουργήσουν.
3. Είναι αβάσιμο ότι «συμμετέχουν όλα τα κόμματα». Όσο και να το ψάξεις, μονάχα τρία κόμματα θα εντοπίσεις: Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Δεν ξέρω αν πρόκειται για νέα συνδικαλιστική γραμμή των τριών κυβερνητικών εταίρων ή για κλαδική φιλομνημονιακή πρωτοβουλία. Αν αυτό όμως δεν είναι κλιμάκιο της τρόικας εσωτερικού στον δημοσιογραφικό κλάδο, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους.
Ο κλάδος δεν μπορεί να επιτρέψει την ωμή προσπάθεια ανασύνταξης του κυβερνητικού συνδικαλισμού της μεταπολίτευσης, όταν οι δημοσιογράφοι παρίσταναν τα γιουσουφάκια της εξουσίας και απεργούσαν μόνο την… Πρωτομαγιά.
Ασφαλώς και χρειάζεται νέος συνδικαλιστικός λόγος, αποτελεσματικότερες αγωνιστικές πρακτικές και υπεράσπιση της αξιοπιστίας και του ελεγκτικού ρόλου των ΜΜΕ. Αλλά όλ’ αυτά δεν γίνεται να συνομολογηθούν σε κομματικά, κυβερνητικά και εργοδοτικά γραφεία, παρά με την αυτοοργάνωση των δημοσιογράφων στους χώρους εργασίας, των άνεργων και των επισφαλώς εργαζόμενων. Μονάχα με αλληλεγγύη και με απόκρουση των μνημονιακών πολιτικών μπορούν να εξελιχθούν και να ωριμάσουν, με πρώτο σταθμό τις εκλογές.
Χριστόφορος Κάσδαγλης
Συσπείρωση Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου