Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ενημέρωση εκπροσώπου ΕΡΑ για τις επαφές με τους συναδέλφους στη Β. Ελλάδα


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΑΛΛΟΝΙΚΗ


 
 
 
 
 
 
 
 
Συνάδελφοι,
Το Σάββατοκύριακο βρέθηκα στην Θεσ/νικη προκειμένου να συναντήσω τους συναδέλφους μας από τους περιφερειακούς σταθμούς της Δημόσιας Ραδιοφωνίας στη Μακεδονία και τη Θράκη. Επίσης είχα την ευκαιρία να παραστώ στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΜΘ όπου οι συνάδελφοι μου παραχώρησαν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο της Συνέλευσης τους προκειμένου να τους ενημερώσω για τον αγώνα που δίνουμε όλο αυτό το διάστημα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Ας ξεκινήσω όμως από τη συνάντηση με τους συναδέλφους.
Κομμοτηνή, Σέρρες, Κοζάνη, Ορεστειάδα, Θεσ/νίκη και αρκετοί/ες από και άλλες ΕΡΑ (συγνώμη αν δεν σας θυμάμαι όλους) ήταν εκεί για να συζητήσουμε, να αλληλοενημερωθούμε και να ανταλλάξουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να πορευτούμε από κοινού.
Ενημέρωσα τους συναδέλφους για όλα τα θέματα που μας απασχολούν και όλες τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος. Κάναμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση γύρω από το μέλλον της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Το μέλλον όπως το οραματιζόμαστε εμείς ως εργαζόμενοι και το μέλλον όπως αυτό βλέπουμε να διαγράφεται μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις κυβέρνησης και διοικήσεων.
Όλοι συμφωνήσαμε με μια φωνή και χωρίς δεύτερη σκέψη πως η οποιαδήποτε συρρίκνωση, με οποιοδήποτε τρόπο, της ΕΡΤ θα σημαίνει και αλλαγή του ρόλου και του χαρακτήρα του Δημόσιου Φορέα ενημέρωσης και πολιτισμού. Όλοι συμφωνήσαμε χωρίς δεύτερη σκέψη πως η πιο σημαντική κόκκινη γραμμή θα πρέπει να είναι,  «Δεν χαρίζουμε ούτε μισή υπηρεσία της ΕΡΤ». Ούτε μισή συχνότητα, τηλεοπτική ή ραδιοφωνική, ούτε μισό λεπτό «αέρα» από το ήδη πετσοκομμένο πρόγραμμα, ούτε μισή σελίδα από τη ιστορική ραδιοτηλεόραση, ούτε μισό «κλικ» από το εξαιρετικό ενημερωτικό ιστότοπο της ΕΡΤ.
Οι συνάδελφοι εξέφρασαν την έντονη αγωνία τους για το μέλλον των περιφερειακών σταθμών. Ανέφεραν τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την υποστελέχωση τους και την έλλειψη υποστήριξης αλλά και συντονισμού.
Τόνισαν πως παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν κάθε μέρα να καλύπτουν με αυταπάρνηση και υπεθυνότητα τις ειδήσεις και την επικαιρότητα των τοπικών κοινωνιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τροφοδοτείται ο κεντρικός μηχανισμός της ΕΡΤ με πρωτογενείς ειδήσεις καθημερινά αλλά και οι τοπικές ΕΡΑ να βρίσκονται στον πυρήνα της ζωής των τοπικών κοινωνιών.
Σε αυτό το κομμάτι οι συνάδελφοι στάθηκαν ιδιαίτερα μιας και όπως υπογράμμισαν είναι αυτό το οποίο και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ.
«Τα μικρόφωνα μας είναι ανοιχτά για όλους. Για πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, για σωματεία, για κάθε μικρό ή μεγάλο γεγονός που συμβαίνει εκεί όπου βρισκόμαστε.», υπογράμμισαν οι συνάδελφοι.
Ζήτησαν περισσότερη ενημέρωση και περισσότερο συντονισμό στις δράσεις μας. Πρότειναν μάλιστα κάποιες να έχουν και πανελλαδικό χαρακτήρα. Τέλος ζήτησαν να παρευρίσκονται και αυτοί στην εκδήλωση που διοργανώνουμε προκειμένου να περιγράψουν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα και τις αγωνίες των περιφερειακών ΕΡΑ.
Τέλος, με μια σύντομη τοποθέτηση, έγινε και ενημέρωση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΗΕΜΘ για τα τεκταινόμενα στην ΕΡΤ. Οι συνάδελφοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και ζήτησαν να είμαστε σε πιο συχνή επαφή τώρα μάλιστα που μέλος της Ένωσης βγήκε πρώτος σε σταυρούς στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Υ.Γ: Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους από τη Βόρεια Ελλάδα για την άψογη φιλοξενία τους και τις ειλικρινείς τους απόψεις, ιδέες και γνώμες. Έγινε ένα πρώτο καλό βήμα και είμαι βέβαιος πως θα ακολουθήσουν κι άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου