Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Τη Δευτέρα, στο Cine Κεραμεικός (7:00 μ.μ), παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «για ένα πλαίσιο ριζοσπαστικών ανατροπών στην Ενημέρωση»


από: left.gr


Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, ο Βασίλης Μουλόπουλος, υπεύθυνος του τομέα Ενημέρωσης και η Μαρία Κομνηνού, καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Kαλεσμένοι θα είναι κοινωνικοί φορείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει η Ράνια Σβίγκου, μέλος της Κ.Ε και του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.


Προτεραιότητα για την Αριστερά, όπως θα τονιστεί και στην εκδήλωση της Δευτέρας, είναι «να σπάσει το μονοπωλιακό καθεστώς των τηλεοπτικών αδειών». Όπως υπογράμμισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο  υπεύθυνος του τομέα Ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Βασίλης Μουλόπουλος, ο ΣΥΡΙΖΑ  «θα εφαρμόσει τους νόμους και θα δημιουργήσει το πλαίσιο που θα  επιτρέπει να μπουν στον χώρο των ΜΜΕ και παίχτες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο ως παραγωγοί ενημέρωσης και όχι ως έμποροι  επιχειρηματικών συμφερόντων».

Την ώρα που οι όμιλοι των ΜΜΕ πρωταγωνιστούν στην εισφοροδιαφυγή, συνεχίζουν να απολαμβάνουνπροκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση από την Πολιτεία, στα πλαίσια της διαπλοκής που χαρακτηρίζει τη σχέση ΜΜΕ - πολιτικής εξουσίας για δεκαετίες. «Τα ΜΜΕ έχουν περάσει στα χέρια οικονομικών κέντρων εξουσίας που τα  χρησιμοποιούν όχι για να παράγουν ενημέρωση, αλλά για να παράγουν κέρδη, επιχειρηματικά κέρδη στους ιδιοκτήτες τους», τόνίζιε ο Β. Μουλόπουλος.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, από την γέννηση της ιδιωτικής τηλεόρασης (εντός ένός άναρχου πλαισίου πολυνομίας και ασάφειας) λειτουργούν ως καταληψίες του δημόσιων συχνοτήτων, με τις ευλογίες όλων των κυβερνήσεων, πληρώνοντας γελοίο τίμημα: 2% επί των ακαθάριστων κερδών (το οποίο γίνεται 1% στις χρονιές των εκλογών!).

Έχοντας εξασφαλίσει προνομιακή μεταχείριση από την πολιτική εξουσία, αναλαμβάνουν, ως αντάλλαγμα, την προώθηση των στρατηγικών επιλογών των νεοφιλελεύθερων ελίτ φιμώνοντας ή δυσφημώντας όποιον (συλλογικά ή ατομικά) αντιστέκεται. Ο πλουραλισμός μοιάζει κακόγουστο αστείο σε ένα όλο και περισσότερο μονοπωλιακό μηντιακό περιβάλλον (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως) καθιστώντας επιτακτική ανάγκη τη θέπιση ενός κανονιστικού πλαισίου που θα εγγυάται τον πλουραλισμό στην  ενημέρωση,  θα σπάει τον ολιγοπωλιακό χαρακτήρα της και θα εγγυάται  τη δημοσιογραφική δεοντολογία. «Θα προχωρήσουμε άμεσα σε προκήρυξη αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών από μηδενική βάση», διαμηνύει ο Β. Μουλόπουλος.

Ακόμα και ένα πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δίνει παρόμοια κατεύθυνση διαπιστώνοντας πλήγμα στην ελυθερία του Τύπου και την ερευνητική δημοσιογραφία  λόγω των παρεμβάσεων κυβερνήσεων, ιδιοκτητών και άλλων «ομάδων πίεσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, μετά τις συναντήσεις με εκδότες και καναλάρχες, είναι διατεθειμένος να ανοίξει το διάλογο με φορείς, εργαζόμενους στα media, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους «καταναλωτές» του περιεχομένου του Τύπου προκειμένου να θεσπιστεί ένα δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ προς όφελος των πολιτών και όχι της οικονομικής ολιγαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου