Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΕΣΗΕΑ:Η ΔΟΔ ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

Η ΔΟΔ ΖΗΤΕΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ

 

 
19 Ιουνίου 2013
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση:
“Το δικαστήριο στην Αθήνα χθες, ανέστειλε την απόφαση που έλαβε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ΕΡΤ, η οποία σταμάτησε απότομα να εκπέμπει, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013.
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ προσέβαλαν αυτή τη νομοθετική πράξη στο Συμβούλιο της Επικράτειας, που είναι και το ανώτερο διοικητικό δικαστήριο της χώρας και το οποίο αποφάσισε, να ανασταλεί η διακοπή των εκπομπών της ΕΡΤ και το κλείσιμο των συχνοτήτων του φορέα. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι η εκπομπή των προγραμμάτων πρέπει να συνεχιστεί, όμως σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το δικαστήριο επικύρωσε το σχέδιο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να αντικαταστήσει την ΕΡΤ με ένα μικρότερο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων χαιρετίζουν την απόφαση του δικαστηρίου για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών από δημόσιο φορέα, εν αναμονή των προβλεπομένων μεταρρυθμίσεων και καλεί τις ελληνικές αρχές, να εφαρμόσουν αμέσως την απόφαση.
«Η απόφαση δικαίωσε το μεγαλειώδη αγώνα, που έδωσαν οι δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ με τεράστια απήχηση τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλο τον κόσμο. Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στις προσταγές της Τρόικας, προκειμένου να διασφαλίσουν τη δουλειά τους και τα προς το ζην και να υπερασπιστούν τις αξίες του δημόσιου συμφέροντος για να συνεχίσει να λειτουργεί ο δημόσιος φορέας», δήλωσε ο Τζιμ Μπουμέλα, Πρόεδρος της ΔΟΔ.
«Αυτή τη στιγμή, έχει ιδιαίτερη σημασία η ΔΟΔ και οι Ενώσεις μέλη από όλο τον κόσμο, να συνεχίσουν την κινητοποίησή τους, ενωμένοι στο πλευρό των Ελλήνων συναδέλφων και να τους βοηθήσουν στον αγώνα που δίνουν για ένα ανεξάρτητο, αμερόληπτο με οικονομική επάρκεια δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα», επεσήμανε ο Τζιμ Μπουμέλα.
Οι ελληνικές δημοσιογραφικές Ενώσεις μέλη της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας –Θράκης, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και Ενωση Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, περιμένουν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για τη προσωρινή επαναλειτουργία των προγραμμάτων.
Αναμένεται ότι η κυβέρνηση μετά από αυτή τη δικαστική απόφαση, θα προτείνει το σχήμα ενός προσωρινού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ωστόσο οι Ενώσεις μέλη της ΔΟΔ υποστηρίζουν ότι πρέπει να διατηρηθεί το κύρος της ΕΡΤ και ζητούν, να υπάρξει διάλογος με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα.
Οι δύο Ομοσπονδίες επισημαίνουν την ιδιαίτερη σημασία που είχε η συμβολή των ελληνικών δημοσιογραφικών Ενώσεων και των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στο κλείσιμο του φορέα και με την αφοσίωση που επέδειξαν, αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα συναδελφικής αλληλεγγύης και κινητοποίησης.
«Η αποφασιστικότητα με την οποία έδωσαν τον αγώνα για να υπερασπιστούν τη δημοσιογραφία ως «κοινωνικό αγαθό», κέρδισε το σεβασμό και την αλληλεγγύη όλων των συναδέλφων στην Ευρώπη και στον κόσμο», υπογράμμισε ο Μόγκενς Μπλίχερ Μπζερεγκάρντ, Πρόεδρος της ΕΟΔ και συνέχισε: «Τώρα, πρέπει αξιοποιήσουμε αυτή την εξέλιξη και να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουν μια θέση στο τραπέζι των διαβουλεύσεων για το μέλλον της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα και ότι η ελληνική κυβέρνηση, δεν θα καπηλευθεί τη δικαστική απόφαση για να δημιουργήσει ένα προσωρινό φορέα, ο οποίος δεν θα ακολουθεί τα ποιοτικά πρότυπα που υπαγορεύουν οι αρχές δημοσίου συμφέροντος”.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου