Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Το Πρόγραμμα εκδηλώσεων 22 & 23 Ιουλίου

Τριήμερο για τη Δημοκρατία στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ 22 & 23 Ιουλίου

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ
Από αύριο Δευτέρα 22 Ιουλίου αρχίζει το Τριήμερο για τη Δημοκρατία που συνδιοργανώνουν οΣύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 και οιΕργαζόμενοι της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση 39 ετών από την πτώση της δικτατορίας. 
Η απάντηση σε όσους κουρελιάζουν το Σύνταγμα, τα κοινωνικά δημοκρατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις, σε όσους καταπατούν τους νόμους, για τον ελληνικό λαό, ήταν πάντα μία: αντίσταση και κοινοί αγώνες. Ο αγώνας κατά του «μαύρου» στην ΕΡΤ είναι αγώνας για τη Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 22.00 θα προβληθεί στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «ΠΕΤΡΙΝΑ  ΧΡΟΝΙΑ»
Πριν από την προβολή της ταινίας, στις 20.30, θα προηγηθεί συζήτηση με τη συμμετοχή και του σκηνοθέτη Παντελή Βουλγαρη. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν επίσης και οι:
•Μπάμπης Γκολέμας, ο αληθινός «πρωταγωνιστής» της ταινίας «Πέτρινα Χρόνια», η οποία  ήταν αφιερωμένη στην ζωή του,
•Νίκος Μανιός, γιατρός-πρώην Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, τότε φοιτητής και μέλος  της Οργάνωσης «Κίνημα 20ης Οκτώβρη», φυλακισμένος  στον Κορυδαλλό,
•Αντώνης Λιάκος, καθηγητής Ιστορίας, τότε  φοιτητής Φιλοσοφικής  στην Θεσσαλονίκη, μέλος της Οργάνωσης «Λαϊκή Πάλη», έγκλειστος για τέσσερα χρόνια στις φυλακές  Αίγινας, Κορυδαλλού και Γεντί Κουλέ,
•Δημήτρης Παπαχρήστος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου και
•Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ντένια Σαρακίνη.

Την Τρίτη 23 Ιουλίου, έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:

19.30 Εκδήλωση αλληλεγγύης στο προαύλιο της ΕΡΤ για τους Τούρκους και Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες.
Την εκδήλωση διοργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν και θα μιλήσουν η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ, καθώς και πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία και το Κουρδιστάν.
Η απαγωγή και παράδοση στην Τουρκία στις αρχές Ιουνίου του πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά αποτέλεσε μια μείζονα παραβίαση του Συντάγματος, των νόμων, και των ατομικών δικαιωμάτων. Σήμερα, μια σειρά άλλων αγωνιστών από την Τουρκία και το Κουρδιστάν απειλούνται με παράδοση στην Τουρκία. Με στόχο την ενημέρωση για την εξέλιξη αυτών των υποθέσεων και θέλοντας να δείξει έμπρακτα τη στήριξή της στον δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων της ΕΡΤ, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους από την Τουρκία και το Κουρδιστάν οργανώνει αυτή την ανοιχτή εκδήλωση στο Ραδιομέγαρο.
21.30 Προβολή  ντοκιμαντέρ - αφιερώματος στην Μέλινα Μερκούρη.
Πρόκειται για ένα πορτρέτο της Μελίνας Μερκούρη, διάρκειας 13΄, το οποίο βασίστηκε σε υλικό αρχείου, παραγωγής του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Αφετηρία και στόχος της δημιουργίας του ντοκιμαντέρ ήταν ο εμπλουτισμός της εκδήλωσης για την «Ημέρα του Ηθοποιού» το 2010 στο Ηρώδειο, η οποία ήταν αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη. Η σκηνοθεσία είναι του Τάκη Σακελλαρίου και η μουσική – εκτός των τραγουδιών που ερμηνεύει η Μελίνα Μερκούρη –του Πλάτωνα Ανδριτσάκη.
21.45 Προβολή του  ντοκιμαντέρ «ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ ΤΟ ΧΩΜΑ».
Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας110΄, αποτελεί μια ποιητική ματιά μέσα  από  αναμνήσεις, διηγήσεις και  αρχειακό υλικό, τονίζοντας την προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει ως μέλος μιας κοινωνικής ομάδας, καθώς και την ανάγκη του να εκφραστεί μέσα από αυτήν, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς, παρά τις  αντιξοότητες της μετεμφυλιακής  εποχής.
Σκηνοθεσία-σενάριο: Άγγελος Σταθόπουλος
Κείμενα: Κατερίνα Σχινά
Αφήγηση: Κώστας Τσάκωνας
Επίσης, στο πλαίσιο του Τριημέρου θα διοργανωθεί στις 20.30 στον ιστορικό χώρο του πρώην ΕΑΤ–ΕΣΑ, η ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΕΡΤ, ενώ  εκ μέρους  των εργαζομένων θα απευθύνει χαιρετισμό η δημοσιογράφος Αγλαΐα  Κυρίτση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου