Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΣΥΜΗΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΝΕΡΙΤ (ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ)


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΤ

                                                                                                                                                    Αγία Παρασκευή 9 Ιουλίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς όλους τους Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων

Θέμα: Τεχνικές ερωτήσεις που δεν επετράπη να απαντηθούν στην ΔΙΑΡΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ κατά την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργού Επικρατείας «Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ίντερνετ και Τηλεόραση», με εισηγητές τους κ.κ. Κωνσταντίνο Κουτσογιαννακόπουλο και Νικόλαο Βούτση.

Ερωτήσεις – Απαντήσεις

-κ. Νικόλαος Βούτσης 

1. Πως διακόπηκαν οι μεταδόσεις των πομπών σε Αθήνα και Περιφέρεια;

- Στον Υμηττό εισέβαλε η Ελληνική Αστυνομία με έναν τεχνικό εκτός ΕΡΤ ο οποίος και «έριξε» μαύρο. Οι τεχνικοί βάρδιας εκδιώχθηκαν απ’ τον χώρο.
- Στην Πάρνηθα εισέβαλε η Ελληνική Αστυνομία με τεχνικούς εκτός ΕΡΤ και έπραξαν το ίδιο.
- Στον Χορτιάτη εισέβαλε η Ελληνική Αστυνομία έσπασαν τις πόρτες και έπραξαν το ίδιο με τεχνικό (μάλλον του Υπουργείο Οικονομικών, απ’ ότι ακούγεται σε σχετικό βίντεο), ο οποίος και «έριξε» μαύρο. 
- Στην Καλαμάτα (μηνυτήρια αναφορά στην τοπική Εισαγγελία αρ.2013/2589), στην Τρίπολη και στα Δολιανά (αναφορά στο Α.Τ. Τεγέας), στα Γεράνια και στην Κεφαλλονιά, άγνωστοι έσπασαν τις κλειδαριές και τα λουκέτα των Κέντρων Εκπομπής, «έριξαν» μαύρο, άλλαξαν τα λουκέτα και κλείδωσαν.

2. Τι προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τις επεμβάσεις στον εξοπλισμό;

- Είναι πολύ πιθανό να έχουν δημιουργηθεί έως και ανεπανόρθωτα προβλήματα με τεράστιο οικονομικό και λειτουργικό κόστος. Λόγω του γεγονότος ότι δεν μπορούμε να 
έχουμε πρόσβαση πλέον, στις εγκαταστάσεις αυτές, παρόλο που έχουμε την ευθύνη για την φύλαξη, τη λειτουργία και τη συντήρησή τους, ενώ πλέον δεν έχουμε σαφή εικόνα. 

- Από πληροφορίες συναδέλφων γνωρίζουμε ότι, οι παρεμβάσεις ήταν επικίνδυνες, βίαιες και μη προβλεπόμενες. 

3. Προς τι ο ντόρος και η αντιπαλότητα σχετικά με την εκπομπή σήματος Υψηλής Ευκρίνειας HD;

- Η ΕΡΤ πάντα πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις εξέπεμψε πρώτη σήμα Υψηλής Ευκρίνειας HD. Η νέα τεχνολογία High Definition εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία από την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση παρά τις μεμψίμοιρες αντιδράσεις των ανταγωνιστών της. Η κίνηση αυτή αύξησε την ανταγωνιστικότητά της μεταξύ των Τηλεοπτικών Σταθμών, κάτι το οποίο προφανώς δημιούργησε αντιδράσεις πιθανώς επειδή θα μεγάλωνε το κομμάτι της διαφημιστικής πίτας που αντιστοιχούσε στην ΕΡΤ. 
- Η μείωση των ψηφιακών διαύλων που εισηγείται η ΕΕΤΤ στο σχέδιο προς δημόσια διαβούλευση, δημιουργεί προβλήματα στην εκπομπή σήματος HD γιατί περιορίζεται το διαθέσιμο εύρος που απαιτείται για την σωστή μετάδοσή του. Αυτό δημιουργεί αρκετά ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις και επιδιώξεις του σχεδίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ με τις εισηγήσεις των φορέων που συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση, μόνο εισηγήσεις των κυριότερων ανταγωνιστών της ΕΡΤ, (Digea - OTE), δεν είναι προσβάσιμες και χαρακτηρίζονται ως «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΕΣ». 

4. Οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, κοστίζουν στον Έλληνα πολίτη;

- Οι ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, επειδή ενδιαφέρονται μόνον για την πληθυσμιακή κάλυψη (δηλαδή για τις μεγάλες πόλεις) έχουν ελάχιστες θέσεις εκπομπής, που βομβαρδίζουν με μεγάλη ισχύ τις καλυπτόμενες περιοχές, ενώ οι υπόλοιπες καλύπτονται από αναμεταδότες τις οποίες έχουν εγκαταστήσει οι κατά τόπους Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα έχουν αναλάβει και το κόστος συντήρησής τους, το οποίο επιβαρύνει τους πολίτες μέσω των δημοτικών τελών.
- Τα ιδιωτικά κανάλια, διευκολύνονται με την απαλλαγή τους, από ιδρύσεώς τους μέχρι και σήμερα, από τα δημόσια τέλη χρήσης συχνοτήτων, σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

κ. Τέρενς Κουίκ

1. Θα μπορούσαν οι εξωτερικές παραγωγές να πραγματοποιηθούν εντός ΕΡΤ;

- Σχεδόν όλες οι εξωτερικές παραγωγές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εντός ΕΡΤ, δεδομένου ότι διαθέτει ίσως τις καλύτερες εγκαταστάσεις και το πιο εξειδικευμένο προσωπικό στην αγορά. Η εξοικονόμηση κόστους θα ήταν τουλάχιστον σημαντική.

2. Δεν είναι πολλοί 2500 εργαζόμενοι τη στιγμή που ο μέσος όρος εργαζομένων σε ιδιωτικούς σταθμούς είναι 600;

- Τα 600 άτομα αφορούν 1 τηλεοπτικό κανάλι και συμπληρωματικά, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές συνεργασίες με ιδιώτες. Η ΕΡΤ διαθέτει 4 τηλεοπτικά κανάλια, 3 δορυφορικά κανάλια, 7 ραδιόφωνα στην Αθήνα, 3 ραδιόφωνα στη Θεσσαλονίκη, 19 περιφερειακούς σταθμούς, 3 μουσικά σύνολα, υπερεκτεταμένο δίκτυο μετάδοσης, 1 ραδιοτηλεοπτικό περιοδικό, εκτεταμένο ιστότοπο, διαχείριση τεράστιου οπτικοακουστικού αρχείου και πλήθος υπηρεσιών που κανονικά θα απαιτούσαν πολύ περισσότερο προσωπικό. Πληροφοριακά η ΕΡΤ μείωσε στο μισό το προσωπικό της, την τελευταία τριετία.


3. Τι έλλειμμα έχει η ΕΡΤ;

- Η ΕΡΤ ήταν πλεονασματική και τα δύο τελευταία έτη με σωρευτικό όφελος πάνω από 90εκ. ευρώ.

-κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης

1. Ποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν αν δεν μεταφερθεί το προσωπικό της ΕΡΤ στο νέο φορέα;

- Μόνο το προσωπικό της ΕΡΤ γνωρίζει και λειτουργεί τις αχανείς εγκαταστάσεις και τον τεράστιο εξοπλισμό. Πολύ διαφορετικές τεχνολογίες, πολύ διαφορετικών τεχνολογικά εποχών, οι οποίες απαιτούν υβριδικές παρεμβάσεις (πατέντες), για να συνεργαστούν και οι οποίες μειώνουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας. Στα περισσότερα και πιο νευραλγικά τμήματα χρειάζεται εμπειρία χρόνων για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί αποτελεσματικά. Μόνο η εκπαίδευση, απαιτεί πολύ χρόνο και μεγάλο κόστος, ακόμα και στα λιγότερο απαιτητικά τμήματα. 
- Η ΕΡΤ αναλαμβάνει λόγω και των διεθνών υποχρεώσεών της, την διεκπεραίωση των μεγαλύτερων ραδιοτηλεοπτικών παραγωγών όπως: Ολυμπιακοί αγώνες (συμμετέχουμε και στην ολυμπιακή κάλυψη αθλημάτων) και άλλων μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, Eurovision, μαραθώνιους κοινωνικής ευαισθητοποίησης διεθνών οργανισμών (Unicef κτλ.), εκλογές, διαγωνισμούς, μεγάλες, εξαιρετικά απαιτητικές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, μεγάλες διεθνείς συναντήσεις κορυφής κ.α. Η «βαρύτητα» όλων αυτών απαιτεί εξειδικευμένο και εξαιρετικά έμπειρο προσωπικό, που λόγω της φύσης της μόνο η ΕΡΤ διαθέτει.
- Τα ιδιωτικά κανάλια δανείζονται περιεχόμενο και εμπειρία από το προσωπικό της ΕΡΤ.
- Πριν την έναρξη της συνεδρίασης μας δόθηκαν οι προτάσεις της Ε.Σ. ΑΜΕΑ με τις οποίες και συμφωνούμε. Η κοινωνική ευαισθητοποίηση των εργαζομένων της ΕΡΤ και η εμπειρία τους στις υπηρεσίες διευκόλυνσης συμπολιτών μας ΑΜΕΑ είναι μοναδική. Ενημερωτικά:

Το ΠΡΙΣΜΑ έχει εκπέμψει πιλοτικά το 2006 με χρηματοδότηση από τη Κοινωνία της Πληροφορίας. Είναι γνωστό ότι η εισαγωγή ψηφιακών τεχνολογιών στην μετάδοση τηλεοπτικού σήματος μέσω επίγειων συχνοτήτων μετάδοσης, προσφέρουν μία σειρά από πολλές δυνατότητες. 
Είναι δεδομένη η δυνατότητα ταυτόχρονης μετάδοσης περισσότερων της μίας γλωσσών και ταυτόχρονης μετάδοσης υποτίτλων σε πολλές γλώσσες, ακουστικής περιγραφής, καθώς και άλλες λειτουργίες, απλά χρειάζεται να υποστηριχθούν με την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή. 
Με τη χρήση της τεχνολογίας το ελληνικό κράτος πρέπει να παρέχει ισότιμα προς τους πολίτες αυτές τις δυνατότητες, καθώς όλοι έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση στην ενημέρωση, ψυχαγωγία, πολιτισμό που θα προσφέρει η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. 
Με τη χρήση της τεχνολογίας όλα τα προγράμματα των καναλιών της ΕΡΤ μπορούν να είναι προσβάσιμα από όλους τους πολίτες ισότιμα. 

-κ. Λιάνα Κανέλλη

1. Τι συμβαίνει με τις προσωπικές χρεώσεις εξοπλισμού των εργαζόμενων της ΕΡΤ;

- Όλος ο μετακινούμενος εξοπλισμός της ΕΡΤ είναι χρεωμένος στους εργαζόμενους. Η χρέωση κατ’ άτομο μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 500.000 ευρώ περίπου. Στις πολλές περιπτώσεις που η πρόσβαση στους χώρους που φυλάσσεται δεν είναι εφικτή, οι χρεωμένοι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν την τύχη του και φοβούνται για τις ευθύνες που ενδεχομένως να τους αποδοθούν σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς.


2. Τι συμβαίνει με τις παραβιάσεις των Κέντρων Εκπομπής και λοιπών χώρων και τι ζημιές εκτιμάτε ότι έχει υποστεί ο εξοπλισμός τους;

- Δεν έχουμε σαφή εικόνα της συνολικής ζημιάς διότι δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση, πλέον, στους παραβιασμένους ή κατειλημμένους χώρους. Σχετικά με τις παραβιάσεις αναφερθήκαμε προηγουμένως.

3. Τι συμβαίνει με τη Δημόσια Διαβούλευση για τις Ψηφιακές Συχνότητες (διαύλους) και τις εμπιστευτικές εισηγήσεις;

- Στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΤ με τις εισηγήσεις των φορέων που συμμετέχουν στη Δημόσια Διαβούλευση, μόνο οι εισηγήσεις των κυριότερων ανταγωνιστών της ΕΡΤ, (Dιgea - OTE), δεν είναι προσβάσιμες και χαρακτηρίζονται ως «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΕΣ». Εδώ δημιουργείται το ερώτημα, αν έτσι προσβάλλεται ο Δημόσιος χαρακτήρας της διαβούλευσης.

-κ. Νικήτας Κακλαμάνης 

1. Μήπως χάνετε το δίκιο σας με το ότι παραμένετε στο Ραδιομέγαρο;

- Πως θα φύγουμε χωρίς να ξεχρεώσουμε τον εξοπλισμό που έχουμε χρεωθεί;

-κ. Σοφία Σακοράφα

1. Πως το σχέδιο προς Δημόσια διαβούλευση για τις ψηφιακές συχνότητες (διαύλους) πλήττει την ΕΡΤ;

- Περιορίζονται οι δίαυλοι (συχνότητες) σε δύο, ενώ χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρεις, κάτι το οποίο πρότεινε πρόσφατα και το ΕΣΡ. 
- Με την παρούσα κατάσταση ευνοείται η εμφάνιση μονοπωλιακών φαινομένων αφού στον επικείμενο διαγωνισμό Παρόχου Δικτύου δεν θα γίνει δεκτή η συμμετοχή της ΕΡΤ. Σ’ αυτή την περίπτωση πλήττεται περισσότερο η Δημοκρατία, μια και η μεταφορά ραδιοτηλεοπτικού σήματος στους δέκτες μας θα ελέγχεται από μη Δημόσιο φορέα (περίπτωση αυθαιρεσίας στον 902).
- Προσπάθεια οικειοποίησης δικτύου της ΕΡΤ από Ιδιώτες.


2. Με ποιο τρόπο «έπεσε» το σήμα της ΕΡΤ στις 11/6/2013;

- Με αδιευκρίνιστο τρόπο και παραβιάζοντας τις διεθνείς τηλεπικοινωνιακές συμβάσεις διεκόπησαν όλες οι γραμμές μεταφοράς ραδιοτηλεοπτικών σημάτων εισερχομένων-εξερχομένων μέσω ΟΤΕ. Κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων διεκόπη απότομα στις 23:15, το τηλεοπτικό σήμα. Ενημερωθήκαμε ότι έγινε επέμβαση στα κέντρα Εκπομπής Υμηττού, Πάρνηθας και Χορτιάτη. Ως αποτέλεσμα σταδιακά έσβηναν τα ραδιόφωνα Αθήνας–Θεσσαλονίκης και ορισμένους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.
- Στη συνέχεια δεν ήταν εφικτή η μεταφορά ραδιοτηλεοπτικού σήματος μέσω ΟΤΕ στα Κέντρα Εκπομπής της ΕΡΤ.
- Κατόπιν έγινε πλήρης διακοπή όλων των δορυφορικών σημάτων μέσω NOVA με αποτέλεσμα να υπάρχει μαύρο και στα Κέντρα Εκπομπής που λαμβάνουν σήμα δορυφορικά. Αυτό επέφερε τη σιγή των ραδιοφώνων και του μαύρου των τηλεοπτικών δεκτών όλης της χώρας.
- Αργότερα έγινε και η διακοπή του σήματος μεταφοράς του τηλεοπτικού προγράμματος σε όλη την υφήλιο.

κ. Αλέξης Μητρόπουλος 

1. Είναι νόμιμη η απόλυση;

- Νομικά δεν έχουν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες. 
- Όπως μας ενημέρωσαν πολλοί συνάδελφοι, οι ιδιαιτέρες γραμματείς του Ειδικού Διαχειριστή κ. Γκίκα Μάναλη, κα Τζαβέλα Αθανασία και κα Αβραμίδη Αικατερίνη, με τις οποίες επικοινώνησαν, υποστήριξαν ότι το χαρτί απόλυσης με το όνομα του Διαχειριστή, δεν ήταν σε γνώση του, είναι μάλλον πλαστό, δεν έχουν καμία σχέση με την αποστολή του, είναι ανυπόγραφο, το εθνόσημο είναι παραποιημένο και για περισσότερες πληροφορίες τους παρέπεμψαν στο Υπουργείο Οικονομικών. 

κ. Δημήτριος Κυριαζίδης 

1. Πως θα μπορούσατε να αποτρέψουμε το «μαύρο»;

- Δεν θα μπορούσαμε, τη στιγμή που επεβλήθη από την κυβέρνηση και επενέβη η Ελληνική Αστυνομία.
- Η επιβολή του μαύρου έγινε με τη συνεργασία του ΟΤΕ, κατά παράβαση των συμβάσεων με την ΕΡΤ και κατά παράβαση διεθνών τηλεπικοινωνιακών και εμπορικών κανονισμών. 
- Υπήρξε συνεργασία με τη NOVA, ιδιωτικό φορέα, κατά παράβαση των συμβάσεων με την ΕΡΤ, διέκοψε τα δορυφορικά σήματα.
- Υπήρξε συνεργασία με την εταιρεία διανομής δορυφορικού σήματος ERTWORLD σε όλο τον κόσμο.
- Υπήρξε συνεργασία με τη Forthnet για διακοπή των δικτύων δεδομένων εντός και εκτός εγκαταστάσεων
- Υπήρξε συνεργασία με την αστυνομία
- Υπήρξε συνεργασία με ιδιωτικούς υπαλλήλους οι οποίοι εισέβαλαν στα Κέντρα Εκπομπής εκδιώκοντας εργαζόμενους και χωρίς τη τήρηση τεχνικών διαδικασιών διέκοψαν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
- Επίσης, οι εργαζόμενοι εκδιώχθηκαν από τις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη και της Μουρούζη από την Ελληνική Αστυνομία.
- Όλα αυτά καταδεικνύουν την προφανή αδυναμία των εργαζομένων να μπορέσουν να έχουν οποιαδήποτε διαφορετική αντίδραση. 
- Αντιθέτως στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής, οι οποίες με τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη των πολιτών απέτρεψαν την εισβολή και εκδίωξη των εργαζομένων από αυτούς τους μηχανισμούς. οι εργαζόμενοι συνέχισαν την παραγωγή, μετάδοση και εκπομπή του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος δίνοντας ενημέρωση στους Έλληνες πολίτες.

Στο σχόλιο που ακούστηκε «Τώρα ξυπνήσατε;», στην προτροπή του προέδρου της ΠΟΕΣΥ, να παρακολουθήσουν όλοι το «πειρατικό» πρόγραμμα της ΕΡΤ για να διαπιστώσουν την αντικειμενικότητα, την αμεροληψία, την ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την κοινωνική ευαισθησία του, θα θέλαμε να απαντήσουμε ότι πάντα οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είχαν επίγνωση του λειτουργήματος που επιτελούν, όταν για παράδειγμα δίνουν χρώμα στη ζωή του τελευταίου Ακρίτα, στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, παρέχοντάς του πολιτισμό και επικοινωνία με την υπόλοιπη χώρα, τη στιγμή που κανείς άλλος δεν μπορεί. Όταν λόγω των «άνωθεν» πιέσεων, δεν μπορούσαμε να ασκήσουμε σωστά το καθήκον μας, ματώναμε. Τώρα που έφυγε η «Δαμόκλειος Σπάθη», διαφάνηκαν οι πραγματικές προθέσεις, το ήθος, η αξιοπρέπεια και η κοινωνική ευαισθησία των ανθρώπων της ΕΡΤ. Δεν ξυπνήσαμε τώρα, τώρα μας γνωρίσατε…


                                                   Για το ΔΣ

                        Ο Πρόεδρος                           
Η Γενική Γραμματέας


                      Στέφανος Χατζάκης                
Αναστασία Τιμοθέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου