Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Διεθνής Συμπαράσταση στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την αντίθεσή τους στη “φίμωση” της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και την αλληλεγγύη τους στα Μουσικά Σύνολα  της ΕΡΤ εκφράζουν με επιστολές τους, Ορχήστρες παγκόσμιου βεληνεκούς και διεθνούς φήμης προσωπικότητες της μουσικής.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατης πρόβας με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, ο μουσικός διευθυντής και διεθνούς φήμης μαέστρος, Zubin Mehta , εξέφρασε τη συμπαράστασή του ιδίου και της ορχήστρας προς τους μουσικούς της ΕΡΤ. Τους ευχήθηκε “από καρδιάς”, να γυρίσουν σύντομα στην εργασία τους και να συνεχίσουν να παίζουν “για τον λαό της Ελλάδος”. (http://ert-music-ensembles.com/2013/07/10/zubin-mehta-and-israel-phil-send-video-support-to-greek-orchestras/)
Ανοιχτή επιστολή προς την Ελληνική κυβέρνηση απέστειλαν οι επικεφαλής των κορυφαίων μουσικών συνόλων της Αγίας Πετρούπολης, της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ρωσίας. Στο κείμενο, το οποίο υπογράφουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Αγίας Πετρούπολης, YuriTemirkanov και ο γενικός διευθυντής, καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος του θεάτρου όπερας και μπαλέτου Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης, Valery Gergiev, αναφέρεται ότι:
Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι απαιτήσεις από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα, περί μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, εφαρμόζονται αφήνοντας στον δρόμο επαγγελματίες με υψηλότατα προσόντα, οι οποίοι αφιέρωσαν πολλά χρόνια για την εκπαίδευσή τους και στην συνέχεια, ως μέλη των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, διαδραμάτιζαν σημαντικότατο ρόλο στην πολιτιστική ζωή της χώρας. Κατά την διάρκεια των πολύ δύσκολων ετών του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου αλλά και κατά τα πρόσφατα αγωνιώδη χρόνια της γέννησης μια νέας Ρωσίας, ποτέ στην χώρα μας δεν τέθηκε ζήτημα για κατάργηση δημοσίων πολιτισμικών συνόλων. (…) Η καταστροφή των ιστορικών μουσικών συνόλων δεν θα επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα, αλλά θα επιφέρει ανεπανόρθωτο χτύπημα στον πολιτισμό της Ελλάδος, και στο κύρος της μεταξύ των πολιτισμένων χωρών του κόσμου”.
Την συμπαράστασή τους στα Mουσικά Σύνολα της ΕΡΤ εκφράζουν με επιστολές
τους, μεταξύ άλλων, η Συμφωνική Ορχήστρα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Οργανισμού της Βιέννης (ORF – Radio Symphonie Orchester Wien), ο Βελγικός Οργανισμός ACV Transcom Cultuur, ο Σλοβενικός Πολιτιστικός Οργανισμός Kino Šiška Center for Urban Culture, η Συμφωνική Ορχήστρα του Ραδιοφωνικού Οργανισμού της Σουηδίας, η Ορχήστρα του Νορβηγικού Ραδιοφωνικού Οργανισμού, ο Ρουμανικός Ραδιοφωνικός Οργανισμός, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, η Ένωση Επαγγελματικών Ορχηστρών Ελβετίας, η Ένωση Αυστριακών Χορωδιών, η Χορωδία Cádiz της Ισπανίας, η Αυστραλιανή Εκπαιδευτική Ένωση, η Συμφωνική Χορωδία του San Francisco και η Ορχήστρα Philarmonia του Λονδίνου.
Επιπλέον, πολλές Ιταλικές πόλεις διοργανώνουν πολιτιστικά δρώμενα υπέρ των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ, όπως η πόλη Schio της Ιταλίας, οι αρχές της οποίας αφιέρωσαν το Φεστιβάλ της 21ης Ιουνίου 2013 – Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής στις δύο ορχήστρες και τη χορωδία της ΕΡΤ. Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ έχουν λάβει επίσης, πολυάριθμες προσκλήσεις για  συναυλίες σε πόλεις της γειτονικής χώρας.
Για περισσότερες πληροφορίες:
………

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου