Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ελλάδα: «Βουτιά του δείκτη ελευθερίας του Τύπου»



Ελλάδα: «Βουτιά του δείκτη ελευθερίας του Τύπου»
Βουτιά κατά 14 θέσεις έκανε η Ελλάδα στον Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Σύμφωνα με την κατάταξη αυτή, η χώρα βρίσκεται πλέον στην 84η θέση. Στην έκθεση σημειώνεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι αν και «16 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται στις 30 πρώτες θέσεις της κατάταξης, «το ευρωπαϊκό πρότυπο φθείρεται». Αναφέρεται ότι «οι θεσμοί χειρίζονται επικίνδυνα τους νόμους-φίμωτρο», στην Ουγγαρία (56η, -16 θέσεις) και στην Ελλάδα (84η, -14 θέσεις).
Για την Ελλάδα, η οργάνωση κάνει μάλιστα ειδική αναφορά στην εισήγηση της έκθεσης αναφέροντας ότι η δραματική πτώση του δείκτη είναι ακόμη πιο ανησυχητική και από την Ουγγαρία, σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Χαρακτηρίζεται καταστροφικό το κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους που βρίσκονται υπό το κράτος της βίας τόσο από την αστυνομία, όσο και από εξτρεμιστικές ομάδες. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Ολλανδία ενώ στις τελευταίες η Βόρεια Κορέα και η Ερυθραία. Ο Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου που δημοσιεύθηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα δεν λαμβάνει άμεσα υπόψη του το είδος του πολιτικού συστήματος, αλλά είναι σαφές ότι οι δημοκρατίες παρέχουν καλύτερη προστασία για να παραχθούν και να δημοσιευτούν ακριβείς ειδήσεις και πληροφορίες από τις χώρες όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Christophe Deloire σχολιάζοντας την κατάταξη είπε. “Σε δικτατορίες, οι πάροχοι ειδήσεων και οι οικογένειές τους εκτίθενται σε αδίστακτα αντίποινα, ενώ στις δημοκρατίες οι πάροχοι ειδήσεων έχουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση των μέσων ενημέρωσης και τις συγκρούσεις συμφερόντων. Αν και η κατάστασή τους δεν είναι πάντα συγκρίσιμη, θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που αντιστέκονται στην πίεση» Με κλίμακα από το 0 ως το 100, όπου το μηδέν αντιπροσωπεύει τον απόλυτο σεβασμό στον Τύπο και το 100 την απόλυτη φίμωση, έχουμε την εξής βαθμολογία για ηπείρους και σημαντικές για την υπόθεση περιοχές του πλανήτη: 17,5 για την Ευρώπη, 30,0 για την Αμερική, 34,3 για την Αφρική, 42,2 για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και 45,3 για τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική έρχονται τελευταίες με 48,5. Το 2012 μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους. Ηταν η πιο θανατηφόρα χρονιά που έχει καταχωρηθεί από τους ΔχΣ σε ετήσια σύνοψή τους. Αυτές οι δολοφονίες έλαβαν χώρα, στη Σομαλία, στη Συρία στο Μεξικό και το Πακιστάν.
Πηγή: http://www.lifo.gr
Σ.Σ.: Λίγο κάτω από το Togo και το Bhutan

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ανεξέλεγκτες καταστάσεις νεοδηματοκρατικής πολιτικής στην ΕΡΤ


Ανεξέλεγκτες καταστάσεις νεοδηματοκρατικής πολιτικής στην ΕΡΤ

(αναδημοσίευση από Ποντίκι-media)

Σε λίγες μέρες πέφτει η αυλαία για τους συμβασιούχους στην ΕΡΤ. Ο αρμόδιος υπουργός Σίμος Κεδίκογλου, μετά τις θεωρητικές υποσχέσεις στις συνδικαλιστικές Ενώσεις, σιωπά για τις απολύσεις των 369 εργαζομένων με σύμβαση εργασίας, μεταξύ αυτών 61 δημοσιογράφοι. Δεν δίνει κανένα πολιτικό λογαριασμό για τις αθρόες προσλήψεις ημετέρων με καθεστώς Προσωπικού Ειδικών Θέσεων με αμοιβές της τάξης των 3.500 ευρώ, ειδικών συμβούλων χωρίς συγκεκριμένη εργασία και ειδικότητα, γραμματέων με συμβάσεις ειδικού καθεστώτος στα γραφεία γενικών διευθυντών, συγγενών εξωτερικών παραγωγών. Ήδη στη Βουλή έχουν κατατεθεί δυο ερωτήσεις βουλευτών για τις νέες προσλήψεις δημοσιογράφων σε καθεστώς Προσωπικού Ειδικών Θέσεων. Το αυτί του υπουργού όμως δεν ιδρώνει και ετοιμάζει τη νέα γενιά ΠΕΘ.

Στις 7 Φεβρουαρίου οι συμβάσεις εργασίας λήγουν, αλλά κανείς δεν ασχολείται πώς θα βγαίνουν οι εκπομπές. Παρασκηνιακά και άτυπα δίνεται η υπόσχεση πως ορισμένοι από τους συμβασιούχους θα ανανεώσουν για έναν ακόμη χρόνο, άλλοι θα επαναπροσληφθούν με δελτίο παροχής σε εξωτερικές ή μεικτές παραγωγές της ΕΡΤ. Και τα «καλά» παιδιά της διοίκησης με συμβάσεις ΠΕΘ που λήγουν σε λίγες μέρες θα ανανεώσουν τη συνεργασία τους. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται πολλοί παρουσιαστές, όπως η Έλλη Στάη, με την οποία επήλθε συμφωνία, αλλά και οι Πηνελόπη Γαρβά, Κώστας Αρβανίτης, Μπήλιω Τσουκαλά, Γιώργος Αμυράς κ.ά.

Το πάρτι των προσλήψεων σε καθεστώς ΠΕΘ και ειδικών συμβούλων άνευ αντικειμένου στο μεταξύ συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό πως ξεπεράστηκε το κόστος που είχε προϋπολογισθεί: αντί των 6 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογισθεί για το 2012, ξεπέρασε τα 8 εκατ. ευρώ! Παράλληλα συνεχίζεται η αντικατάσταση γενικών και διευθυντών.

Μόλις προχθές πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη διοικητικό ντου στις διευθυντικές θέσεις με αποπομπές παλιών και προσλήψεις νέων προσώπων. Καταργήσανε την Ελένη Χοϊδά, η οποία διορίστηκε πριν από λίγους μήνες ως συντονίστρια προγράμματος ψυχαγωγίας και έβαλαν στη θέση της τον Παναγιώτη Τούμπη, γιο της παραγωγού Ανθής Τούμπη, η οποία έχει πάρει εξωτερική παραγωγή στην ΕΡΤ! Το ασυμβίβαστο είναι προφανές, πολύ περισσότερο όταν πριν από δυο εβδομάδες το Δ.Σ. καθαίρεσε για το ίδιο ασυμβίβαστο (συμμετοχής σε εξωτερική εταιρεία παραγωγής) τον γενικό διευθυντή ψυχαγωγίας Κώστα Σπυρόπουλο. Υπήρχε εισήγηση για αντικατάσταση του γενικού διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών Πέτρου Μάη, ο οποίος επίσης διορίστηκε πριν από δυο μήνες. Αντικαταστάθηκε ακόμη ο Νίκος Μεγγρέλης και στη θέση συντονιστή του δορυφορικού προγράμματος διορίστηκε η Εύα Μπούρα.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Κάτι περίεργο... συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας !

 Τρία (3) μέλη του ΔΣ  της ΕΣΗΕΑ, εκ των φερόμενων να μην υιοθετούν το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Παρασκευής, δήλωσαν πως δεν ερωτηθήκαν και πως είναι υπέρ των κινητοποιήσεών μας, στο πλαίσιο που καθόριζε το ψήφισμα της Συνέλευσης.
http://dimosiografoiert.blogspot.gr/2013/01/blog-post_8813.html
 Κάτι περίεργο... συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας ! Οψόμεθα. 

Για τις προκλήσεις και τα προβλήματα της δημοσιογραφίας στο σύγχρονο κόσμο και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης συζητούν γνωστοί δημοσιογράφοι, καλεσμένοι του Χρήστου Γιαννούλη στην εκπομπή «Απέναντι» της ΕΤ3. Μεταξύ των καλεσμένων είναι οι πρόεδροι της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης και της ΕΣΗΕΜ-Θ Μάκης Βοϊτσίδης.

http://www.ert.gr/webtv/et3-ekloges2012/item/10558-H-Dhmosiografia-shmera-24-01-2013#.UQcS_x1WySp

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Απάντηση προς την επιστολή του Γιώργου Παπαζαχαρίου


Όποιος μιλά τελευταίος μιλά καλύτερα

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το «καλό» συνάδελφο Γιώργο Παπαζαχαρίου για την υπενθύμιση που μου έκανε με την επιστολή που δημοσιοποίησε προς όλους τους συναδέλφους, για το ποιες είναι οι υποχρεώσεις του θερμικού μου ρόλου.
Θα ήθελα λοιπόν να του απαντήσω ότι γνωρίζω πολύ καλά τον θεσμικό μου ρόλο και τον υπηρετώ, το κατά δύναμη, με τον καλύτερο τρόπο, παρά τις πισόπλατες «μαχαιριές» που δέχομαι.
 Θα ήθελα λοιπόν να του πω για να μην ανησυχεί, ότι πρώτων γνώριζα παρα πολύ καλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του μεικτού συμβουλίου που ήταν η επανεξέταση κάποιων μελών καθώς και η κοπή της πίτας.
Το θέμα της Συνέλευσης στο Ραδιόφωνο κρίναμε με τους συναδέλφους μου στο ραδιόφωνο ότι ήταν αρκετά ποιο σοβαρό να το συζητήσουμε σήμερα Δευτέρα στις 12.00, σε ώρα δηλαδή που θα μπορούσε να είναι περισσότερος κόσμος στο ραδιόφωνο για συνέλευση. Αυτό και έγινε. Μάλιστα χωρίς στάση εργασίας
Την συνέλευση την κάναμε και ήδη σας έχω στείλει το ψήφισμα, αλλά για να μην ανησυχεί ο Γιώργος Παπαζαχαρίου έχω να του πω ότι πρόλαβα και παραβρέθηκα και στο Μεικτό, ψήφισα και πήρα και το κομμάτι της πίτας για να του το δώσω όταν τον συναντήσω , μήπως και βρει το φλουρί.
Θα ήθελα να του πω επίσης ότι ως αθλήτρια στα νιάτα μου, έχω πάρει μετάλλια σε αγώνες ταχύτητας , αλλά και σε δρόμους αντοχής , γιʼ αυτό άλλωστε και τα πρόλαβα και τα δύο.
Υ.Γ Κάνε «φίλε» Γιώργο την δική σου αυτοκριτική πρώτα και μετά προσπάθησε να με κρίνεις. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που κάνεις κινήσεις ή προσπαθείς να μειώσεις τον θεσμικό μου ρόλο. Να σου θυμίσω ότι πρόσφατα πηγες και ζήτησες συνέλευση από την ΕΣΗΕΑ χωρίς να με έχεις ενημερώσει. Δυστυχώς για σένα είμαι τόσο σκληρός αντίπαλος που σου χαλάω την σούπα κάθε φορά. Επίσης να ξέρεις, αν δεν το θυμάσαι, ότι οι συνάδελφοί μου που με επέλεξαν για εκπρόσωπο και με τιμούν και με εμπιστεύονται. Επίσης αν θέλεις να γίνεις εκπρόσωπος, που από ότι φαίνεται σου αρέσει τόσο πολύ, στις επόμενες εκλογές, μονάχα που θα πρέπει να παραιτηθείς από το αξίωμα του αρχισυντάκτη που πριν λίγες ημέρες έγινες.
 Φιλικά και συναδελφικά
Βασιλεία Ζερβού
Αγ. Παρασκευή 28-01-2013

Απάντηση: Το φλουρί δεν το βρήκα... επιφυλάσσομαι

Αποφάσεις ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Δημοσιογράφων της Ε.Ρ.Τ. Ραδιοφώνου, Πολυμέσων και Ραδιοτηλεόρασης


Αποφάσεις ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Δημοσιογράφων της Ε.Ρ.Τ. Ραδιοφώνου, Πολυμέσων και Ραδιοτηλεόρασης. 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα -και με ιδιαίτερα ικανοποιητική συμμετοχή- συνέλευση των δημοσιογράφων του ραδιοφώνου, των πολυμέσων και της Ραδιοτηλεόρασης, με βάση την παράγραφο 3 του άρθρου 22 του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ. Τη συνέλευση απασχόλησε η Κοινή Υπουργική Απόφαση όσον αφορά το μισθολογικό, καθώς και τα θέματα των συμβασιούχων.
 Σ’ αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε:
1. Εμμένουμε στην επιδίωξη οι μισθοί και το συνολικό εργασιακό καθεστώς να ρυθμίζονται μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θεσμός που αποτελεί κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη, κεκτημένο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της αντίστοιχης νομοθεσίας.
2. Με δεδομένο, όμως, το νόμο 4024/2011, όπως τροποποιήθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου [ΦΕΚ 268-31/12/11], οι μισθοί των δημοσιογράφων στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης θα διαμορφωθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.).
3. Η εξέλιξη αυτή δε μας βρίσκει σύμφωνους και θ’ αγωνισθούμε για να έχει τη συντομότερη δυνατή διάρκεια. Με δεδομένη, όμως, τη συγκυρία και τους διαμορφωμένους συσχετισμούς, επείγει -και έχει καθυστερήσει πολύ- η “διαβούλευση” με τις οικείες δημοσιογραφικές ενώσεις” (όπως προβλέπεται στην Π.Ν.Π), ώστε η Κ.Υ.Α. να είναι στοιχειωδώς ανεκτή και –όσον αφορά την Ε.Ρ.Τ.-να μην προβλέπει νέες – τις τρίτες κατά σειρά- περικοπές.
4. Ίσως και επειδή η προβλεπόμενη διαβούλευση δεν έχει υπάρξει ένα χρόνο και κάτι μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.), το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης το οποίο κυκλοφορεί δεν είναι ικανοποιητικό και επιπλέον απέχει ακόμα κι από το πνεύμα της Π.Ν.Π., το οποίο αναγνώριζε τη “δημοσιογραφική ιδιατερότητα” σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο, κάνοντας μνεία και στις οικείες συλλογικές συμβάσεις.
5. Συγκεκριμένα και χωρίς καμμιά αίσθηση πως αποτελούμε “περιούσιον” τμήμα του ελληνικού λαού: η εννοποίηση των “τριετιών” και του βασικού μισθού γίνεται με πρόχειρο και ανορθολογικό τρόπο, η κατάργηση της μισθολογικής διάκρισης εσωτερικού-εξωτερικού συντάκτη μπορεί να οδηγήσει σε τραγελαφικά αποτελέσματα τη λειτουργία της ΕΡΤ –και ειδικά του ραδιοφώνου, ο υπολογισμός της συνολικής προϋπηρεσίας παραμένει ομιχλώδης, με δεδομένες τις ασφαλιστικές ιδιαιτερότητες του κλάδου, η “οικογενειακή παροχή” περιορίζεται στο επίδομα παιδιού, το οποίο, επιπλέον, μειώνεται ενώ κατ’ ουσίαν εξαφανίζεται για το δεύτερο παιδί (!), το επίδομα του αρχισυντάκτη περικόπτεται και παύει να υπολογίζεται ως ποσοστό επί του βασικού μισθού ενώ αντίστοιχα ισχύουν και για τις λοιπές θέσεις δημοσιογραφικής ευθύνης, τα διάφορα επιδόματα σπουδών, επίσης περικόπτονται και παύουν ν’ αποτελούν ποσοστό επί του βασικού μισθού ενώ για κάποια απ’ αυτά (μεταπτυχιακό και διδακτορικό) προβλέπονται ανεφάρμοστοι όροι, τα ανώτατα όρια υπερεργασίας και υπερωριών όχι μόνο είναι κατώτερα από τα ισχύοντα σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου αλλά, επιπλέον, αγνοούν, τις ιδιατερότητες του δημοσιογραφικού επάγγελματος (εξού και ο περιορισμός τους στις απογευματινές ώρες !!!). Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε θεσμικά ζητήματα (ωράρια, άδειες κ.ο.κ.) ενώ στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφερόταν ρητά “……ως προς τους λοιπούς όρους απασχόλησης ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις οποίες υπάγονται οι δημοσιογράφοι …..”, διατύπωση που πρέπει να επαναληφθεί στην Κ.Υ.Α.
6. Τούτων δοθέντων επείγει η “διαβούλευση” ώστε να διαμορφωθεί η τελική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να ανοίξει τη σχετική διαδικασία, τη διοίκηση της ΕΡΤ να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, αφού αυτή θα εισπράξει τα επίχειρα λανθασμένων αποφάσεων και το σωματείο μας, την ΕΣΗΕΑ, σε συνεργασία με τους δημοσιογράφους των Δημόσιων Μέσων Ενημέρωσης, να συμμετάσχει σ’ αυτήν και να διεκδικήσει να αρθούν τα αρνητικά σημεία του αρχικού σχεδίου της ΚΥΑ.
7. Εμείς οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι των ραδιοφώνων της ΕΡΤ δηλώνουμε πρόθυμοι και έτοιμοι/ες να συμμετάσχουμε σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής της διαβούλευσης, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε έτοιμοι/ες για εποικοδομητικό διάλογο. Αν μας τον αρνηθούν, βέβαια, κι αν παραμείνουν οι αδικίες, οι ασάφειες και οι ανορθολογισμοί, είμαστε έτοιμοι/ες και για κινητοποιήσεις.
8. Τέλος αλλ’ όχι τελευταίο, σε λίγες μέρες λήγουν οι συμβάσεις των συναδέλφων με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (Σ.Ο.Χ.) και έως αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει σαφές το μέλλον. Η προοπτική περικοπών –και, μάλιστα, την ώρα που η Διοίκηση της ΕΡΤ-έχει “μείνει μεταξεταστέα” με τις προσλήψεις Προσωπικού Ειδικών Θέσεων και Ειδικών Συμβούλων –σε καιρούς στενότητας- δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Υποχώρηση –και μάλιστα μεγάλη- θα ήταν και η επιστροφή στο “μπλοκάκι”, καθώς έτσι αναπαράγεται ένα καθεστώς αδιαφάνειας και πελατειασμού, το οποίο, υποτίθεται, πως είχαμε ξεπεράσει. Ως εκ τούτου η διοίκηση της ΕΡΤ πρέπει να γνωρίζει πως οι κινήσεις της σ’ αυτό το επίπεδο θα βρίσκονται κάτω από το …μεγεθυντικό φακό των εργαζομένων.
 Γι αυτό, άλλωστε, περιμένουμε γρήγορα ενημέρωση για τα κριτήρια και τις διαδικασίες που θ’ ακολουθηθούν. 
28/1/13

Απάντηση Τσαλαπάτη Γκίκα


Απάντηση στο χαλκείο Τρίμη

Με μια πρωτοφανή προβοκάτσια  Τρίμη προσπαθούν κάποιοι να κουκουλώσουν  τις  ευθύνες  τους για την ΚΥΑ της υποταγής στα δημόσια ΜΜΕ παραπληροφορώντας  επίτηδες τους συναδέλφους και στην ΕΡΤ.

Απέφυγε να συγκαλέσει ΔΣ για τη στάση εργασίας στην ΕΡΤ, όπως ζήτησαν στο ψήφισμα τους οι συνάδελφοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης,  επειδή δεν την ήθελε  ο ίδιος  Τώρα όμως προσπαθεί με ασύστολα  ψεύδη να φτιάξει αρνητικό κλίμα    και οδηγεί σε διάσπαση τον κόσμο στην ΕΡΤ.

Σήμερα λοιπόν ,χωρίς συνεδρίαση ΔΣ είχε συγκεντρώσει δια περιφοράς, 6 υπογραφές για τη στάση και με αυτή την «μαγιά» ζήτησε τηλεφωνικά και από άλλα μέλη του ΔΣ να συναινέσουν λέγοντας τους προκλητικά ότι έχει ήδη 6 ψήφους.

Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔ στο ΔΣ  Μαρία Γκίκα και Δ.Τσαλαπάτηςσυμφώνησαν να κηρυχθεί στάση εργασίας  του είπαν όμως να συνεδριάσει αμέσως το ΔΣ  για να ληφθούν   συνολικές αποφάσεις

Λίγο αργότερα όμως ένας από τους 6 φαίνεται ότι πήρε πίσω την υπογραφή του
και ο Τρίμης για να κουκουλώσει την υπόθεση  έστησε ένα ακόμη χαλκείο.
Άφησε να διαρρεύσει ότι δήθεν κατά της στάσης ψήφισαν η Μ. Γκίκα και ο Δ. Τσαλαπάτης, οι οποίοι όμως δεν είχαν καμία αντίρρηση για τη στάση εργασίας.
Κρύβει όμως την  αλήθεια για την ΚΥΑ της σφαγής που συμφώνησε με τον Κεδίκογλου.

Απερρίφθη από την ΕΣΗΕΑ το ψήφισμα της ΓΣ των δημοσιογράφων για επαναλαναμβανόμενες στάσεις εργασίας

Το αίτημα της Γενικής Συνέλευσης των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ συζητήθηκε σήμερα δια περιφοράς και απερρίφθη με ψήφους 5 υπέρ και 6 κατά.  Η Μαρία Γκίκα και ο Δημήτρης Τσαλαπάτης ζήτησαν να συνέλθει το γρηγορότερο το ΔΣ για να ληφθεί απόφαση. Υπέρ του αιτήματος τάχθηκαν οι: Δημήτρης Τρίμης, Παναγιώτης Ράμμος, Μωυσής Λίτσης, Δήμητρα Κουντή, Γιώργος Φιλιππάκης.
 Κατά: Μαρία Γκίκα, Δημήτρης Τσαλαπάτης,    Μάκης Διόγος, Χρήστος Κυρίτσης,
Νανά Νταουντάκη, Μαρία Αντωνιάδου.
 Το Θέμα θα συζητηθεί πάλι αύριο στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Καλούνται τα μέλη του να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η χούντα στήνει το μηχανισμό στην ΕΡΤ, η συγκυβέρνηση γκρινιάζει


Της Ματίνας Παπαχριστούδη

Έχει ξεπεραστεί κάθε όριο νομιμότητας και ηθικής στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Αρχικά ήταν οι δεκάδες των ειδικών συμβούλων, γενικών και ειδικών, οι προσλήψεις των ψηφοφόρων του υπουργού σε θέσεις γραμματέων με μισθούς 2.000 ευρώ, οι διορισμοί σχεδόν όλων των διευθυντών γραφείων των πολιτικών αρχηγών, των κάθε λογής ημετέρων, σφογγοκωλάριων και λοιπών άεργων από ικανότητες και κρατικούς μισθούς που εισήλθαν στο ραδιομέγαρο με υπουργικά μπιλετάκια και συνοπτικές διαδικασίες. Μπήκαν επίσης με συμβάσεις των 3.000 ευρώ οι ημέτεροι «δημοσιογράφοι» των τριών πολιτικών κομμάτων με σαφείς ρόλους στην ενημέρωση του κοινού. Να μεταδίδουν σαν φερέφωνα τα non paper των πολιτικών που τους διόρισαν, πασπαλισμένα με δημοσιογραφική ανάλυση της γελοιότητας.
Μετά επιβλήθηκε de facto η απευθείας κλοπή του ανταποδοτικού τέλους σε ποσοστό 25%, ήτοι κάτι περισσότερο από 23 εκατ. ευρώ ετησίως, τα οποία καρπώνεται το κράτος, ως άλλος νταβατζής. Καθιερώθηκε φριχτός έλεγχος και λογοκρισία σε ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές με την ομάδα Μουρούτη να τσεκάρει όλες τις εκπομπές πριν αυτές βγουν στον αέρα. Και προχώρησε η προμελετημένη εξαφάνιση του τηλεοπτικού ψυχαγωγικού προγράμματος, επειδή δεν ξέρουν, δεν μπορούν, δεν θέλουν, κυρίως επειδή έλαβαν τέτοια εντολή.
Στον παρονομαστή όλων των ενεργειών για την ΕΡΤ και από την ΕΡΤ υπάρχουν τα συμφέροντα των ιδιωτών καναλαρχών που μέσω των δικών τους ανθρώπων στην Αγία Παρασκευή αλλά και μέσω των πολιτικών τους υπαλλήλων, διατάζουν και επιβλέπουν. Να κατέβει το Euronews. Κατέβηκε. Να σταματήσει η ψηφιακή πολιτική της κρατικής τηλεόρασης. Σταμάτησε. Να εξέλθει η ΕΡΤ από το Champions League. Το προσπαθούν.
Κι αφού η κρατική ραδιοτηλεόραση μετατράπηκε σε «μαγαζάκι» της συγκυβέρνησης και ΔΕΚΟ -πρότυπο στην οποία επιβάλλονται χωρίς πολλές -πολλές αντιστάσεις όλες οι τροικανές πολιτικές, έφθασε η στιγμή να μεταλλαχθεί σε κανονική «υπηρεσία» της ομάδας Μουρούτη-Κεδίκογλου και λοιπών της ομάδας Αντώνη Σαμαρά.
Οι αποφάσεις της διοίκησης είναι κλαυσίγελος.  Την περασμένη εβδομάδα αποκεφαλίστηκαν όλα τα στελέχη που διόρισε η συγκυβέρνηση, τηρώντας την αναλογία 3-2-1. Γενικοί και διευθυντές που διορίστηκαν πριν τρεις μήνες ενημερώθηκαν πως πρέπει να αδειάσουν τα γραφεία τους για να εγκατασταθούν σε αυτά, οι νέοι επιλαχόντες της Ν.Δ. Να φανταστείτε ότι νέος γενικός που τοποθετήθηκε σε θέση πρόσφατα διορισμένου, πήρε δώρο την πολυτελή καρέκλα που παρήγγειλε ο απερχόμενος! Αντικαθίσταται με διαδικασίες που άρχισαν την περασμένη εβδομάδα το σύνολο των διορισμένων στελεχών με τη  ΝουδουΠασοκΔημαρ συμφωνία, σε γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις, τμήματα και θέσεις ειδικών συμβούλων. Και έπεται η αντικατάσταση των θέσεων Π.Ε.Θ και των ειδικών συμβούλων. Με μισθούς των 3.000 ευρώ, για να μην ξεχνιόμαστε. Αλλά αυτοί οι μισθοί δεν ενοχλούν τα παπαγαλάκια-συναδέλφους στα άλλα ΜΜΕ. Είναι οι ημέτεροι, της τάξης τους.
Όπως επίσης θα αντικατασταθεί η τάξη των συμβασιούχων εργασίας μέσα στον Φεβρουάριο-Μάρτιο, αφού προηγουμένως απολυθούν οι πρώην συμβασιούχοι. Ξέρετε πόσοι εξαθλιωμένοι δημοσιογράφοι και άλλων ειδικοτήτων εργαζόμενοι ξεροσταλιάζουν στα πολιτικά και συνδικαλιστικά γραφεία, ικετεύοντας για μια σύμβαση ενός έτους των 800-1000 ευρώ; Πανικός γίνεται. 
Η ΝΔ και η ομάδα επικοινωνίας του Αντώνη Σαμαρά ειδικά στην ΕΡΤ νιώθει πανίσχυρη. Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος της εταιρείας Τέλης Σαμαντάς, επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου εξέφρασε προχθές δημόσια τη «ριζική αντίθεση» του στις αντικαταστάσεις των στελεχών που διορίστηκαν πριν λίγους μήνες. Καλώντας τη Βουλή και το ΕΣΡ να παρέμβει στις «μεθοδεύσεις». «Δεν ήρθαμε εδώ για να διανέμουμε, χωρίς λόγο, διευθυντικά επιδόματα», δηλώνει. Και το ΔΣ της εταιρείας απλώς συζήτησε τη δήλωση του.
Κοινώς η «ενόχληση» και «διαμαρτυρία» Σαμαντά καταχωρήθηκε εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Το πιθανότερο είναι να αντικατασταθεί κι αυτός, τώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος περνάει δύσκολα. Και θα μείνει η ΔΗΜΑΡ να γκρινιάζει με ανακοινώσεις που δεν διαβάζουν ούτε τα ίδια τα στελέχη που διόρισε στην ΕΡΤ.


Αναδημοσίευση  από την εφημερίδα "ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ" 26/01/2013

Προς την εκπρόσωπο δημοσιογράφων ΕΡΑ

Αγαπητή Βασιλεία,
Μάλλον όταν έστελνες την επιστολή  http://dimosiografoiert.blogspot.gr/2013/01/blog-post_27.html  δεν είχες ενημερωθεί πως  τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενώσεως, στον 1ο όροφο, Ακαδημίας 20, πραγματοποιείται  συνεδρίαση του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, στο οποίο είσαι εκλεγμένη εκπρόσωπος. Θα ήθελα να σου υπενθυμίσω ότι όσο διαρκεί η συγκεκριμένη θητεία σου, θα πρέπει να παρίστασαι για να υποστηρίζεις τα συμφέροντα αυτών που εκπροσωπείς.
Γιώργος Παπαζαχαρίου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΕΡΤ


 
 
 
Προς το ΔΣ ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ
 
 
 
Κύριοι/ες
 
Είμαι αναγκασμένη να σας στείλω την παρούσα επιστολή, μετά το ψήφισμα που βγήκε από τη Συνέλευση της Παρασκευής (25/01/2013).
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι ήμουν από την αρχή αντίθετη για την ημέρα της Συνέλευσης, λόγω της δυσκολίας που θα υπήρχε για την προσέλευση των συναδέλφων, μετά τα γεγονότα στα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας, τις άσχημες καιρικές συνθήκες, καθώς και γιατί η Παρασκευή είναι μια μέρα -που έτσι ή αλλιώς- δεν είναι καλή για την προσέλευση του κόσμου σε Συνέλευση.
Όμως, εξαιτίας της πίεσης που δέχτηκα από τον συνάδελφο Νίκο Γρυλλάκη, αποδέχθηκα να στείλει το αίτημα για τη συνέλευση.
Ήταν, όμως, μια συνέλευση για την οποία θα κάναμε ενημέρωση και παράλληλα θα είχαμε ενημέρωση από τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σχετικά με το τι έχει προκύψει με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) , τους συμβασιούχους, καθώς και για την καθυστέρηση των επιπλέον προσθέτων, από τον Νοέμβριο. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν μια καθοριστική συνέλευση για να πάρουμε αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις και μάλιστα τέτοιου τύπου –όπως, αυτές που αναφέρουν οι συγγραφείς του ψηφίσματος.
Είμαι αντίθετη με το συγκεκριμένο ψήφισμα, καθώς και για το αίτημα που κάνουν προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για κινητοποιήσεις , τις οποίες αποφάσισαν οι ελάχιστοι παραβρισκόμενοι που παραβρέθηκαν στη Συνέλευση -για κυλιόμενες, 6ωρες στάσεις εργασίες από τη Δεύτερα έως την Παρασκευή.
Επίσης, οφείλω να σας ενημερώσω ότι από το Ραδιόφωνο (ΕΡΑ) η παρουσία των συναδέλφων ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, καθώς οι συνάδελφοι μού είχαν επισημάνει ότι η ημέρα ήταν δύσκολη και δεν θα μπορούσαν να παραβρεθούν.
Ακολούθησαν, μετά το ψήφισμα, πολλά τηλεφωνήματα και επιστολές συναδέλφων από το ραδιόφωνο, όπου μου εξηγούσαν ότι δεν μπορεί να πάμε σε τέτοια μορφή κινητοποίηση και μάλιστα όταν οι άλλοι συνάδελφοι -των υπόλοιπων δημόσιων μέσων, που θίγονται περισσότερο από την ΚΥΑ-, δεν έχουν αποφασίσει να κάνουν κάποια κινητοποίηση.
 
Δεν μπορώ και δεν συνυπογράφω το συγκεκριμένο ψήφισμα και είμαι αναγκασμένη να συγκαλέσω -μετά από την απαίτηση των συναδέλφων μου στο ραδιόφωνο- ξεχωριστή συνέλευση σε ώρα και μέρα που θα μπορούν να παραβρεθούν.
Τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου οι δημοσιογράφοι της Ραδιοφωνίας θα πραγματοποιήσουμε Συνέλευση, χωρίς στάση εργασίας, στις 12.00 το μεσημέρι, προκειμένου να ενημερωθούν για τις όποιες εξελίξεις σχετικά με την ΚΥΑ και τους Συμβασιούχους.
Ζητώ από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ, καθώς και από την Διοίκηση της ΕΡΤ, όποια από τα μέλη τους μπορούν να παραβρεθούν στην Συνέλευσή μας στην αίθουσα σύνταξης του Ραδιοφώνου στον τρίτο όροφο -Ρ 370.
 
 
Επίσης, παρακαλώ όλους τους συναδέλφους της Ραδιοφωνίας να παραβρεθούν στη συγκεκριμένη Συνέλευση, παρά τις όποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζουν στη μετακίνησή τους ή τις όποιες υποχρεώσεις τους.
 
 
Η εκπρόσωπος της Ραδιοφωνίας ΕΡΤ
 Βασιλεια Ζερβου

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΡΤ


Σήμερα Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.
Αποφασίστηκε:

--η κήρυξη 6ωρων κυλιόμενων στάσεων εργασίας, από Δευτέρα 28/1/2013 και νέα γενική Συνέλευση στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής 1/2/2013 όπου θα αξιολογηθεί η αντιμετώπιση των αιτημάτων μας και θα αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

Οι στάσεις εργασίας έχουν ως εξης:

ΔΕΥΤΕΡΑ 28/1: 19:00-01:00

ΤΡΙΤΗ  29/1:  07:00-13:00

ΤΕΤΑΡΤΗ 30/1: 19:00-01:00

ΠΕΜΠΤΗ  31/1: 13:00-19:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/2:11:00-17:00


ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

1.    Να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δεν δεχόμαστε το περιεχόμενο της προτεινόμενης ΚΥΑ, το οποίο στην ουσία καταργεί κάθε θεσμική κατοχύρωση των εργαζομένων δημοσιογράφων.


2.    Να αντιμετωπιστεί συλλογικά το θέμα των συμβασιούχων, με συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με τους συναδελφους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 7 Φεβρουαρίου.
   Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων και περισσότερων ανέργων, όταν μάλιστα την ίδια στιγμή γίνονται προσλήψεις με ειδικές σχέσεις και αμοιβές πολλαπλάσιες αυτών που καθορίζει η ΣΣΕ.
Η αξιοπρέπεια της ΕΡΤ,των ανθρώπων που μοχθούν για το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης και του ελληνικού λαού που τη συντηρεί, καταρρακώνεται όταν ανέχεται στο όνομα των μνημονίων, από τη μια την ισοπέδωση των μισθών μας και της δημοσιογραφικής μας οντότητας και από την άλλη να ανοίγουν «προνομιακές πύλες» για τους εκλεκτούς με την ιδιότητα ΠΕΘ, Ειδικών Συμβούλων, Είδικών Συντονιστών κ.ά - θέσεων στα όρια της νομιμότητας που ούτε κάν προβέλπονται από το οργανόγραμμα.


3. Να σταματήσει το «πάρτυ» των προκλητικών και χροσοφόρων μικτών παραγωγών. Είναι αδιανόητο να επεμβαίνουν και να ελέγχουν τη Δημόσια ενημέρωση ιδιωτικές εταιρείες και οι δημοσιογράφοι να εργάζονται χωρίς τη κάλυψη του ασφαλιστικού τους φορέα και να μετατρέπονται σε έρμαια των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής.  

  Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε όλα τα δημόσια μέσα ενημέρωσης πρέπει να απορρίψουν το δίλημμα «καλοπληρωμένοι ή κακοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι», όπως ορίζει το πλάισιο της ΚΥΑ και όλοι μαζί να συμπορευτούμε και να απαιτήσουμε το αυτονόητο :

 «ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑΤΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΩΡΑΡΙΟ»  

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΤΗΣ ΕΡΤ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΟΝΤΑΙ, ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ


Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕΣΑ






Οι δημοσιογράφοι που εργαζόμαστε στα Δημόσια Μέσα γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει στην χώρα. Δε θεωρούμε ότι είμαστε οι εκλεκτοί και το “περιούσιον” τμήμα του ελληνικού λαού.
Άλλο, όμως, αυτό κι άλλο οι αδικίες και ασάφειες, οι οποίες περιέχονται στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α.), το οποίο απέχει αρκετά από το πνεύμα του ν. 4024/2011 (όπως τροποποιήθηκε με την Πρ. Νομ. Περ. ΦΕΚ 268 31/12/11), το οποίο αναγνώριζε τη “δημοσιογραφική ιδιατερότητα” σχετικά με το ενιαίο μισθολόγιο, κάνοντας μνεία και στις οικείες συλλογικές συμβάσεις.
Θέλουμε, λοιπόν, να σας επισημάνουμε ορισμένα σημεία τα οποία θα έπρεπε να αλλάξουν, ώστε να υπάρξει μεν προσαρμογή αλλά να είναι –κατά το δυνατόν- δίκαιη.

Πιο συγκεκριμένα:
  1. Επιχειρείται με την ΚΥΑ η ενσωμάτωση των “τριετιών” στο βασικό μισθό. Όμως, η κλιμάκωση, ανάλογα με την προϋπηρεσία, η οποία εισάγεται στερείται λογικής. Με το παληό σύστημα η αύξηση του μισθού γινόταν ανά τριετία (μέσω του σχετικού “επιδόματος”). Με το νέο “σύστημα” ο μισθός αυξάνεται άλλοτε κάθε χρόνο, άλλοτε κάθε δύο, άλλοτε κάθε τρία!! Στη θέση αυτού του “μη συστήματος`’ θα μπορούσε να εισαχθεί η μικρή ετήσια αύξηση του βασικού μισθού και ο καταληκτικός βασικός μισθός μετά από 40 έτη να είναι 2.564€ αντί  για 2364€ που προβλέπεται σήμερα.
  2. Το σχέδιο της ΚΥΑ καταργεί τη διάκριση εσωτερικού-εξωτερικού συντάκτη, όσον αφορά την αμοιβή. Η διάκριση αυτή, όμως, στην ΕΡΤ (και ακόμα περισσότερο στο ραδιόφωνο) είναι υπαρκτή. Αν, με βάση τη λογική της ΚΥΑ, διεκδικούσαν όλοι οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ να είναι εξωτερικοί συντάκτες, πως θα παράγονταν τα δελτία ειδήσεων, οι εκπομπές κ.ο.κ.; Θα μπορούσε λοιπόν να θεσπισθεί για τους εσωτερικούς συντάκτες, επιπλέον του βασικού μισθού, η διαφορά που προβλεπόταν στην τελευταία Σ.Σ.Ε. της ΕΣΗΕΑ με την ΕΡΤ ή -εναλλακτικά- ένα ποσοστό επί του βασικού μισθού ως προσαύξηση.
  3. Η παράγραφος 3 του άρθρου 3 του σχεδίου της ΚΥΑ μιλά για τη συνολική προυπηρεσία. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτή προκύπτει από το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων που ήταν ασφαλισμένος ο δημοσιογράφος, με δεδομένο πως παληότερα δεν ασφαλιζόμασταν παρά έπειτα από κάποια χρόνια στα δημοσιογραφικά ταμεία ενώ ανάλογα ίσχυαν και για όσους συναδέλφους απασχολούνταν με Δ.Π.Υ..
  4. Το άρθρο 4 του σχεδίου της ΚΥΑ σχετικά με την οικογενειακή παροχή αγνοεί παντελώς τη συλλογική σύμβαση και ακολουθεί “τυφλά” το ενιαίο μισθολόγιο. Καταργεί το επίδομα γάμου και μειώνει το επίδομα παιδιών σε 50€ για το πρώτο, 20€ για το δεύτερο (με ποια λογική;) και 50€ για το τρίτο. Αν “ξεχάσουμε” το επίδομα γάμου, η λύση θα ήταν, τουλάχιστον, να είναι σταθερό το επίδομα στα 60€ για κάθε παιδί. Να σημειωθεί και πως έτσι θάναι κατώτερο των σήμερα ισχυόντων. Θάχε, όμως, μια λογική.
  5. Η παράγραφος 2 του άρθρου 5 του σχεδίου της ΚΥΑ περικόπτει το επίδομα του αρχισυντάκτη από 188€ στα 130€. Είναι άλλο ένα παράδειγμα αγνόησης της “δημοσιογραφικής ιδιαιτερότητας” που κατοχύρωνε ο ν.4024/2011 και παντελούς αγνόησης των συλλογικών συμβάσεων στις οποίες γινόταν μνεία. Η λύση είναι η παραμονή του επιδόματος στα ίδια επίπεδα ή, στη χειρότερη περίπτωση, η μείωση νάναι μικρότερη π.χ. το επίδομα να ορισθεί στα 170€.
  6. Το άρθρο 8 συνιστά κορυφαία αγνόηση της “δημοσιογραφικής ιδιαιτερότητας”, καθώς προβλέπει ως ανώτατα όρια 16 ώρες υπερεργασίας και 20 ώρες υπερωριών. Τα όρια αυτά είναι κατώτερα και απ’ αυτά που ισχύουν σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου και, το κυριότερο, αγνοούν, πως το δημοσιογραφικό επάγγελμα μπορεί, ανάλογα με την επικαιρότητα και την αποστολή, να δικαιολογήσει –από καιρού εις καιρόν- σαφώς μεγαλύτερα ανώτερα όρια.
  7. Η αναφορά στο άρθρο 6 σε επίδομα μεταπτυχιακού και διδακτορικού, το οποίο καταβάλλεται μόνο αν είναι συναφές με το αντικείμενο απασχόλησης, αγνοεί πως οι παλαιότεροι –όχι και πολύ- δημοσιογράφοι, όταν ξεκινούσαν την εργασία τους δεν υπήρχαν “δημοσιογραφικές” πανεπιστημιακές σχολές και, πολύ περισσότερο, αντίστοιχα μεταπτυχιακά τμήματα.
  8. Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε θεσμικά ζητήματα ωραρίων, αδειών κ.ο.κ. Στα θέματα αυτά η ΚΥΑ πρέπει οπωσδήποτε και ρητά να παραπέμπει στις τελευταίες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Αυτό έκανε, άλλωστε, και ο ν.4024/2011, μέσω της Π.Ν.Π. ΦΕΚ 268 31/12/11, όπου τονιζόταν “……Ως προς τους λοιπούς όρους απασχόλησης ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις οποίες υπάγονται οι δημοσιογράφοι του προηγούμενου εδαφίου…..”


Θα παρακαλούσαμε αφού μελετήσετε τις συγκεκριμένες παρατηρήσεις να ορίσετε συνάντηση ώστε να σας τις αναπτύξουμε διεξοδικά και ακολούθως, εφόσον το κρίνετε σκόπιμο, να επικοινωνήσετε με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας, ώστε ν’ αποφευχθεί μια ΚΥΑ η οποία θα αγνοεί τη “δημοσιογραφική ιδιαιτερότητα”, ακόμα και με τη λογική του ν. 4024/2011 επί του θέματος.

Με εκτίμηση
Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Στάση εργασίαςΣτην ΕΡΤ από τις 16.30 έως τις 18.30 την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 - .ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ
 
 
24 Ιανουαρίου 2013
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την αταλάντευτη θέση του κλάδου, ότι βασική προϋπόθεση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας είναι η εφαρμογή των ΣΣΕ, η απασχόληση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στο πλαίσιο του Κώδικα Δεοντολογίας.
Η Κυβέρνηση, όμως, με τις ολέθριες πρακτικές της, και κυρίως με την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσιογράφους με την έκδοση ΚΥΑ, καταργεί τις ΣΣΕ, υπονομεύοντας τη δημοσιογραφική λειτουργία.
Ο Κλάδος απορρίπτει αυτές τις πρακτικές και απαιτεί την εφαρμογή και υπογραφή ΣΣΕ και στα δημόσια αλλά και στα δημοτικά ΜΜΕ.
Στη σημερινή συνεδρίασή του το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, αποφάσισε την κήρυξη στάσεων εργασίας, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:
  • Στην ΕΡΤ από τις 16.30 έως τις 18.30 την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013.
  • Στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς «ΑΘΗΝΑ 9,84», «ΞΕΝΙΟΣ FM 97,4», «ΚΑΝΑΛΙ 1», «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94 FM » από τις 14.00 έως τις 16.00 τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013.
  • Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις 17.00 έως τις 19.00 τη Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013.
  • Στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας-Ενημέρωσης από τις 10.00 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι την Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013.
Κατά το χρόνο των στάσεων θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις των δημοσιογράφων στους χώρους εργασίας (ειδικά για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς η συνέλευση θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84»), προκειμένου να συμφωνηθεί το κοινό πλαίσιο των κινητοποιήσεων, όλων των εργαζομένων στα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ, απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις, με τις οποίες απαξιώνεται σε αυτά η δημοσιογραφική λειτουργία.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει τις κυβερνητικές αυτές πολιτικές, οι οποίες στην ουσία στρέφονται κατά του δικαιώματος της ενημέρωσης της κοινής γνώμης και καλεί τους καθ’ ύλην αρμόδιους να διαπραγματευτούν για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα δημόσια και δημοτικά ΜΜΕ.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ


Απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και συνελεύσεις για να μην περάσει το νέο Μνημόνιο φτώχειας και οι νέες απολύσεις στα Δημόσια και Δημοτικά Μέσα Ενημέρωσης

Ο  δρόμος του κατήφορου σταματημό δεν έχει…Η  τρικομματική κυβέρνηση με την τελευταία  εκδοχή της ΚΥΑ που αφορά στο  Ενιαίο  Μισθολόγιο όλων των εργαζομένων στα Δημόσια Μέσα, μας εμπαίζει γιατί ισχυρίζεται και διατυμπανίζει –πουλώντας  εκδούλευση -ότι εξαιρεί τους δημοσιογράφους από το  Ενιαίο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων που είναι μισθολόγιο λαιμητόμος.  Αυτό  είναι   ΨΕΜΑ.  Το Υπουργείο Τύπου , εφαρμόζοντας  πειθήνια τις απαιτήσεις των  μνημονίων και της τρόικας, εισάγει μέσω της ΚΥΑ, τις  καταστροφικές διατάξεις  του  Ενιαίου Μισθολογίου  των Δημοσίων Υπαλλήλων, και ψευδεπίγραφα  το αποκαλεί  ΝΕΟ  ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΜΕΣΩΝ.
Εμείς  λέμε  ΟΧΙ  γιατί :
Με την ΚΥΑ  μπαίνει ταφόπλακα στις ΣΣΕ.  Οι εκάστοτε συναρμόδιοι Υπουργοί θα συναποφασίζουν, όποτε θέλουν, χωρίς χρονοδιαγράμματα  τους μισθούς και το θεσμικό τρόπο λειτουργίας των δημόσιων Μέσων. Αυτό που υπέγραψαν σήμερα το επόμενο τρίμηνο μπορεί να το ανατρέψουν επί τα χείρω, λόγω χρέους , “μαύρης τρύπας” ελλειμμάτων κλπ.κλπ. Γιατί  στην ΕΡΤ, λ.χ,  που χρηματοδοτείται από το ανταποδοτικό τέλος του πολίτη, ο «διαχειριστής» να είναι τα υπουργεία και άφαντοι οι εργαζόμενοι και  τα σωματεία τους;
 -Ισχυρίζονται  πως η κατάργηση των ΣΣΕ θα είναι μια παρένθεση χωρίς  να προσδιορίσουν το τέλος της . Τα δικαιώματα  των εργαζομένων που καρατομούνται για να επανέλθουν χρειάζονται σύγκρουση, διεκδίκηση  και πολιτική λύση.
-Με  την ΚΥΑ  δεν πέφτει ο πέλεκυς μόνο  στους μισθούς και στα επιδόματα αλλά και σε όλα τα λεγόμενα  ¨θεσμικά¨ ζητήματα.  Οι  αρχιτέκτονες και οι συγγραφείς της ΚΥΑ από πέρσι διαβεβαίωναν  ότι  θα παραμείνουν  ανέγγιχτα  τα θεσμικά ενώ το μόνο που θα  ρυθμίζεται είναι το μισθολογικό .  Ηρθε η τελευταία  εκδοχή της ΚΥΑ  και είναι οδοστρωτήρας  για όλα . Και το χειρότερο ; Την  ισοπέδωση  αυτή τη βαφτίζουν εξαίρεση ζητώντας και την προσυπογραφή των εργαζομένων και των σωματείων τους .
 -Λέμε Όχι στην ΚΥΑ  γιατί  καλεί τους εργαζομένους στα Δημόσια Μέσα να υποταχθούν  στις μνημονιακές απαιτήσεις των περικοπών και των καταργήσεων δικαιωμάτων, όταν  για τους «ημετέρους» υπάρχει εξαίρεση …  Γιατί ένας στρατός  ημετέρων, ως ΠΕΘ ή  ως ειδικοί σύμβουλοι   είναι έξω από τις “περιοριστικές” διατάξεις  και αρμέγουν την ιερή αγελάδα, με προνομικό  καθεστώς.  Γιατί  αυτοί «Ανέγγιχτοι»  και όλοι οι άλλοι στην λαιμητόμο;   Αν αυτό  δεν είναι διασπάθιση του δημοσίου χρήματος τότε τι είναι ;  Γιατί  αυτοί δεν είναι μέσα  στο μνημονικό  κάδρο;
- Λέμε Όχι στην ΚΥΑ γιατί ενώ καταργεί δομημένες εργασιακές σχέσεις, βάζει πλέον επισήμως στα Δημόσια  Μέσα  ενοικιαζόμενους δημοσιογράφους πολλαπλών ταχυτήτων και ανασφάλιστων. Επιθυμούν να δώσουν θεσμικό χαρακτήρα στο πάρτυ με τις μεικτές και τις εξωτερικές παραγωγές.
-Η κυβέρνηση επιδιώκει να καθορίζει την ατζέντα της συζήτησης. Ετσι ενώ υπολείπονται δύο βδομάδες  για την λήξη των συμβάσεων 61  δημοσιογράφων, δεν  συζητάμε για  το εργασιακό μέλλον ή την ανεργία αυτών  των εργαζομένων, θεωρώντας προτεραιότητα την ΚΥΑ. Μήπως όμως  αυτή η ιεράρχηση  είναι παρελκυστική και αποπροσανατολιστική;  Τα σενάρια πληθαίνουν  ενώ το αρμόδιο Υπουργείο σιωπά.
 Προτείνουμε την άμεση κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων με συγκεντρώσεις και συνελεύσεις, ζητώντας
-Την  υπογραφή ΣΣΕ
-Την   άμεση  κατάθεση τροπολογίας  για τους συμβασιούχους που να επιτρέπει την παράταση  των συμβάσεων τους.      
—————————————————————————————————————————————— 
Εμπαιγμό των εργαζομένων δημοσιογράφων στα δημόσια μέσα, θεωρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) τις ρυθμίσεις που προβλέπει σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που φαίνεται να υπογράφουν 16 υπουργοί, για τον καθορισμό αποδοχών των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ.
 Μετά από διαρκείς, έντονους και μαχητικούς αγώνες των δημοσιογράφων και άμεση παρέμβαση της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, η κυβέρνηση είχε ψηφίσει το 2011 τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι δημοσιογράφοι δεν υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και διατηρούν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και μισθοδοτική ιδιαιτερότητά τους, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση και ύστερα από διαβούλευση με τις οικίες δημοσιογραφικές Eνώσεις θα καθορίζονταν μισθολόγιο για όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στα δημόσια ΜΜΕ.
  Τώρα, με το σχέδιο απόφασης των 16 υπουργών εφαρμόζονται απολύτως οι μνημονιακές τροϊκανές ρυθμίσεις, όπως ισχύουν στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των αποδοχών των δημοσιογράφων και την ταύτισή τους με το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.
  Έτσι, τελικά, οι δημοσιογράφοι των δημόσιων ΜΜΕ, θα μετατραπούν σε δημόσιους υπαλλήλους, με δυσμενή προοπτική την καταρράκωση της αξιοπρέπειάς τους, τον περιορισμό της ελευθερίας τους και κατά συνέπεια τη δυσλειτουργία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.
  Με την αναδρομική ισχύ της ΚΥΑ από 1.1.2013 καταργούνται όλοι οι μισθολογικοί όροι των αντίστοιχων Συλλογικών Συμβάσεων της ΕΣΗΕΑ. Τα βασικά στοιχεία της ΚΥΑ έχουν ως εξής:
• Οι βασικοί μισθοί καθορίζονται πλέον ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Ενώ το ύψος κάθε κλιμακίου ορίζεται ρητά στην ΚΥΑ. Κατά την πρώτη εφαρμογή της ΚΥΑ και την κατάταξη στα νέα μισθολογικά κλιμάκια θα εφαρμοστεί αναλογικά το άρθρο 29 του ν. 4024/2011, ενώ στο σύνολο της προϋπηρεσίας θα ληφθεί υπόψη ο χρόνος παροχής εργασίας ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ σε οποιονδήποτε εργοδότη.
• ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ Ή ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ, καθώς υπολογίζεται για το ύψος του βασικού μισθού, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΚΥΑ.
• Καθορίζεται στο άρθρο 6 της ΚΥΑ συγκεκριμένο ποσό (και όχι ποσοστό επί του εκάστοτε βασικού μισθού) για το επίδομα πτυχίου και μεταπτυχιακών σπουδών. Αξίζει να επισημανθεί ότι για τους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4024/2011, δεν χορηγείται ξεχωριστό επίδομα πτυχίου αλλά ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση πρώτου πτυχίου αλλά και ο χρόνος μεταπτυχιακού – διδακτορικού λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη στα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου και την εντεύθεν μισθολογική εξέλιξη.
• ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ καθώς η επονομαζόμενη οικογενειακή παροχή του άρθρου 4 της ΚΥΑ αφορά στο επίδομα τέκνων και πλέον προβλέπεται ότι καταβάλλεται σε υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, ποσό πενήντα (50) ευρώ για ένα τέκνο, ποσό  εβδομήντα (70) ευρώ συνολικά για δύο τέκνα, ποσό εκατόν είκοσι (120) ευρώ συνολικά για τρία τέκνα, ποσό εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ συνολικά για τέσσερα τέκνα, και προσαυξάνεται το εν λόγω ποσό κατά εβδομήντα (70) ευρώ ανά επιπλέον τέκνο. Ειδικά, για τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), η παροχή δίδεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό κάθε Σχολής, σε καμιά περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
• Το επίδομα μετάβασης σε εμπόλεμη περιοχή ανακαθορίζεται σε 100€ ημερησίως από 250 € που ανερχόταν έως σήμερα.
• Το επίδομα θέσης ευθύνης καθορίζεται κατά βαθμίδα θέσης, ως εξής: αα) Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων Διοίκησης, εννιακόσια (900) ευρώ.
• ββ) Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοίκησης, τετρακόσια (400) ευρώ.
• γγ) Προϊστάμενοι Υποδιευθύνσεων Διοίκησης τριακόσια (300) ευρώ.»
• δδ) Προϊστάμενοι Τμημάτων Διοίκησης διακόσια πενήντα (250) ευρώ.» και προβλέπεται πλέον και επίδομα αρχισυντάκτη 130 €. Σε περίπτωση συρροής χορήγησης των εν λόγω επιδομάτων καταβάλλεται μόνο το υψηλότερο από τα αυτά. 
• Η αμοιβή υπερωριακής εργασίας θα αμείβεται πλέον βάσει των αντίστοιχα προβλεπόμενων στο 4024/2011. Έτσι, δικαιολογούνται πλέον 20 ώρες υπερωριακής απασχόλησης εκάστου δημοσιογράφου μηνιαίως και 16 ώρες μηνιαίως για εργασία τις νυχτερινές ώρες, Κυριακές και αργίες. Στο άρθρο 20 του ν. 4024/2011 καθορίζεται ειδικότερα το ποσοστό προσαύξησης για κάθε μορφή υπερωριακής εργασίας, το οποίο γενικά κατά περίπτωση είναι χαμηλότερο από τα γενικώς ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος τα αναφερόμενα στο άρθρο 30 του ν. 4024/2011 επιδόματα τα οποία διατηρούνται, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις τελικές διατάξεις της ΚΥΑ, είναι τα ακόλουθα:
Άρθρο 20 ν.2606/98: μετάθεση σε προβληματική περιοχή
Άρθρα 34 και 34Α ν. 2686/99: ποσά από ειδικό λογαριασμό για τον εκσυγχρονισμό εναέριας κυκλοφορίας
Άρθρο 9 παρ.22 του ν. 2266/94: έξοδα και αποζημιώσεις για μετατασσόμενους σε παραμεθόριες περιοχές
Άρθρο 72 του ν. 3528/2007 (Υπαλληλικού Κώδικα): έξοδα και αποζημιώσεις για μετατασσόμενους σε παραμεθόριες περιοχές.
Έτσι, μετά την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ οι βασικοί όροι των ΣΣΕ για τα δημόσια ΜΜΕ, που καταργούνται ή διαφοροποιούνται, αφορούν τα ακόλουθα:
1. Το επίδομα τριετιών – πολυετούς προϋπηρεσίας
2. Αποζημίωση ίση με το 60% της αποζημίωσης απροειδοποίητης απόλυσης που καταβαλλόταν στο σύζυγο και στα τέκνα σε περίπτωση θανάτου δημοσιογράφου της ΕΡΤ
3. Αποζημίωση ίση με το 70 % της αποζημίωσης απροειδοποίητης απόλυσης σε όσους συμπλήρωναν προϋποθέσεις λήψης πλήρους σύνταξης γήρατος.
4. Το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού 
5. Πρόσθετο επίδομα ασθένειας παιδιού ίσο με το 20% του επιδόματος τέκνου που καταβαλλόταν σε περίπτωση που το παιδί έπασχε από ανίατη ασθένεια και το οποίο εξακολουθούσε να καταβάλλεται και μετά το 21ο έτος της ηλικίας του παιδιού.
6. Επίδομα τέκνου
7. Επίδομα γάμου
8. Επίδομα πτυχίου και μεταπτυχιακών σπουδών
9. Επίδομα μετάβασης σε εμπόλεμη ζώνη από 250 € ημερησίως διαμορφώνεται σε 100 €
10. Ειδικό Επίδομα προϊσταμένου ποσοστού 20%
  Η ΠΟΕΣΥ υπερασπίζοντας την ελευθεροτυπία, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και τη μισθοδοτική εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσής τους, όπως προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καλεί τις διοικήσεις των Ενώσεων Συντακτών να θέσουν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική απεργιακή ετοιμότητα, με στόχο την υπογραφή μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους, την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία.

Ένα άταφο σώμα δημοσιογράφου


Ανοίγοντας τον υπολογιστή μου σήμερα το πρωί στην ΕΣΗΕΑ διάβασα μια “μικρή” αλλά τραγική είδηση.
“Αταφο παραμένει το σώμα του 69χρονου δημοσιογράφου και εκδότη, που βρέθηκε νεκρός στις 4 Δεκεμβρίου έξω από τα Μέγαρα, με τα σκυλιά να ουρλιάζουν γύρω από το πτώμα του. Ζούσε μόνος, δεν είχε συγγενείς και τον αναζήτησαν γείτονες, καθώς είχαν μέρες να τον δουν και γνώριζαν ότι είχε πρόβλημα με την καρδιά του. Ηταν δημοσιογράφος, παλιότερα και εκδότης τοπικής εφημερίδας και σπουδαίος φιλόζωος. Η σορός του παραμένει στο ψυγείο ενός γραφείου τελετών του Πειραιά.”
Αφού έδωσα τη σχετική αυτονόητη εντολή στους φιλότιμους συναδέλφους της Ενωσης, να βρούμε το γραφείο τελετών και να αναλάβουμε ως ΕΣΗΕΑ τα έξοδα της κηδείας, μου ήρθαν στο νου οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επιταχύνθηκε η ίδρυση του σωματείου μας:

«Ένας θάνατος προκάλεσε πριν 99 χρόνια την ίδρυση του πρώτου δημοσιογραφικού σωματείου της Ελλάδος, της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Τον Σεπτέμβριο του 1914 οι Αθηναίοι δημοσιογράφοι γύριζαν από την κηδεία ενός συναδέλφου τους που είχε πεθάνει σε ένα δωμάτιο ενός φθηνού ξενοδοχείου στο Μοναστηράκι. Η κηδεία είχε καθυστερήσει, για να μπορέσουν οι συνάδελφοί του να συγκεντρώσουν με έρανο τα έξοδα της ταφής». 
Η αλληλεγγύη είναι το μόνο μας όπλο. Είναι ο πολιτισμός μας, η κοινωνική μας αποστολή.
Δημήτρης Κ. Τρίμης
Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Φταίει κι ο λυράρης.




Μου τηλεφώνησε συνάδελφος, συμβασιούχος ορισμένου χρόνου, να πληροφορηθεί τι έγινε στην τελευταία Γενική Συνέλευση. Κι όταν ενημερώθηκε αντέδρασε σαν τη θεια μου που κάθε βράδυ 7 με 10 από τον καναπέ της παρακολουθεί τα δελτία ειδήσεων και ωρύεται για το λαό που αδιαμαρτύρητα, παθητικά και μοιρολατρικά, αποδέχεται τα χαράτσια, τις αυθαίρετες μειώσεις μισθών, την ανεργία. Η θεια μου  ζυγώνει τα 80, η συνάδελφος (τι λέξη κι αυτή...), γεννήθηκε το 80. Η θεια μου παίρνει ακόμα μια κουτσουρεμένη σύνταξη, η συνάδελφος μάλλον δεν πρόκειται να πάρει τίποτα.
Όταν τόλμησα να ρωτήσω γιατί δεν έρχεται στις συνελεύσεις για να ενημερώνεται απ ευθείας, έλαβα, σε έντονο ύφος, την αποστομωτική απάντηση: «Μα εγώ δεν είμαι συνδικαλίστρια»!
Ο υπαρκτός σουρεαλισμός είναι εδώ. Η επιχειρηματοποίηση της δαιμονικότητας. Για όλα φταίνε οι άλλοi... κι εγώ, «πέσε πίττα να σε φάω», τους εγκαλώ μετά βδελυγμίας. Φταίνε τα σωματεία, φταίνε κι οι εκπρόσωποι, έρημοι κι απρόσωποι, φταίει κι ο λυράρης, μα φταίει κι ο ίδιος του ο λαός γιατί είναι μαραζιάρης…
 και στις φλέβες μου βαθιά μαύρη θάλασσα σαν αίμα, λέει λόγια πικραμένα…  

Γιώργος Παπαζαχαρίου
    

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Επίκληση στον Φαντομά:H ΕΡΤ, η φυσιογνωμία της και οι άνθρωποί της

Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος θεωρείται η τελειότερη μηχανή σκέψης. Επίσης, αλήθεια είναι όμως ότι όταν ο ανθρώπινος εγκέφαλος "βομβαρδίζεται" από πληροφορίες, εικόνες και γεγονότα που αδυνατεί να τις επεξεργαστεί, τα εγκεφαλικά κύταρρα...καίγονται. Όταν αυτό που δεν χωράει το μυαλό μας, όπως λέμε συχνά, πρέπει να το χωρέσει εκεί η τελειότερη μηχανή σκέψης...χάνει λάδια.Τότε είναι που εναποθέτεις τις ελπίδες σου στο Θεό ή στον Φαντομά των παιδικών μας χρόνων (τον ήρωα της Λευτεριάς και της Δικαιοσύνης). Κάπως έτσισυμβαίνει με την ελληνική κοινωνία σχεδόν στο σύνολό της. Περιμένει να αλλάξουν τα πράγματα, χωρίς να ξέρει πως θα αλλάξουν και το κυριότερον από ποιον.  Πρωτίστως γι' αυτό δείχνει αδρανής, υπνωτισμένη, κυνική και σε καθεστώς παραίτησης. Η κοινωνία μας... έχει κάψει λάδια
Ακριβώς αυτό συμβαίνει και στην ΕΡΤ.
Έρχεται η "πολυπόθητη" ΚΥΑ για τον καθορισμό του μισθολογικού μας. Πόσο μας πλήττει, πόσο μας ευνοεί, πόσο δεν μας ενοχλεί; Υπολογισμοί, κομπιουτεράκια, αγωνιώδεις συζητήσεις με εργατολόγους, οικονομικούς συντάκτες.
Λήγουν οι συμβάσεις των συναδέλφων μας ΣΟΧ, σε 15 ημέρες. Θα βρεθεί λύση; Ε, κάποιοι εξ' αυτών - με το ασυμβίβαστο του "ένα συν ένα" - θα επιστρέψουν με ΠΕΘ, κάποιοι άλλοι με μπλοκάκια και θα προσλάβουμε και καμία πενηνταριά νέους ΣΟΧ, με νέο διαγωνισμό. Υπάρχει λοιπόν η πιθανότητα να βρουν δουλειά και κάποιοι από τους εκατοντάδες άνεργους δημοσιογράφους.
Να λοιπόν που για μία ακόμη φορά, "κουτσά - στραβά" θα τη βρούμε τη λύση τελικά και θα συνεχίσουμε το επόμενο πρωί να παίρνουμε το δρόμο για τη δουλειά μας.
Πολύ φοβάμαι ότι...κάψαμε λάδια και δεν ξέρω αν έχουμε καν τη δύναμη να ζητήσουμε τη βοήθεια του...Φαντομά.
Αγαπημένοι φίλοι και συνάδελφοι η ΕΡΤ αλλάζει βίαια και κυνικά.Τα συνδικαλιστικά μας όργανα δυσκολεύονται να ξεπεράσουν αγκυλώσεις και καθεστωτικές νοοτροπίες και εμείς δεν τους "ξυπνάμε", καθώς χανόμαστε στις προτεραιότητες των προβλημάτων. Το πρόβλημα όμως είναι ένα και υπαρκτό όσο ποτέ. Η ίδια η φυσιογνωμία και η υπόσταση της ΕΡΤ, η ίδια η φυσιογνωμία του εργαζόμενου δημοσιογράφου και τεχνικού ενός δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Οι μικτές παραγωγές όχι μόνο δεν περιορίστηκαν σε ειδικές περιπτώσεις αλλά επεκτάθηκαν στο στενό ενημερωτικό κομμάτι. Το μοντέλο δεν διαφαίνεται. Είναι πραγματικό. Συνάδελφοι αορίστου χρόνου καλούνται να συμμετάσχουν σε αυτές πλαισιώνοντας μία ομάδα συναδέλφων που έχουν προσληφθεί ως μικροί ή μεγάλοι εργολάβοι (δελτίο παροχής υπηρεσιών).
Συνάδελφοι συμβασιούχοι (ορισμένου χρόνου)  αξιοποιούνται σε νέους ρόλους, χωρίς να υπάρχουν σαφείς απαντήσεις τι θα γίνει μετά τις 7 Φεβρουαρίου, οποτε λήγουν και οι συμβάσεις τους. Εννοώ βέβαια συνολικά για την κατηγορία των συμβασιούχων, καθώς κανένα δεν αφορά η απευθείας μεμονωμένη διαπραγμάτευση. Όσοι πάλι δεν αποδέχονται την ασάφεια και τη ρευστότητα, "μένουν στη γωνιά τους" να περιμένουν, ή παίρνουν τη άδειά τους και περιμένουν.
Οι ειδικές συμβάσεις ΠΕΘ πάνε και έρχονται για την ενίσχυση του συμβουλευτικού τομέα. Είναι ψέμματα μήπως ότι κάποιοι πληρώνονται για να λένε όταν τους ζητηθεί τη γνώμη τους;
Ο δημοσιογράφος και τεχνικός αορίστου χρόνου καθίσταται ένας κακοπληρωμένος δημόσιος υπάλληλος. Χρειάζεται περίσσευμα σκέψης και ανάλυσης για να αποκωδικοποιήσουμε ουσιαστικά και όχι μόνο λογιστικά την ΚΥΑ; Οι συνεχείς αναφοράς σε τάδε διοικητική διεύθυνση και τάδε υπηρεσία έχουν σχέση με τη δημοσιογραφική ιεραρχία και λειτουργία; (Ευστοχότατη η παρατήρηση της Νίκης Τσελίκα στο FB). Η αντιμετώπιση του δημοσιογράφου και τεχνικού, που από τη φύση τους είναι επαγγέλματα που απαιτούν εργασία επί 24ωρου βάσεως, είναι ή δεν είναι σαν να έχουν να κάνουν με διοικητικούς υπαλλήλους του Δημοσίου που γράφουν πλασματικές υπερωρίες και εκτός έδρας αποστολές; Υπάρχει ή θα έπρεπε να υπάρξει δημοσιογράφος, που φεύγει από το ραδιομέγαρο και δεν ξανασχολείται με την επικαιρότητα και την ειδησιογραφία; Τι είναι αυτό άραγε και πως αναγνωρίζεται; Πήρα δουλειά στο σπίτι κ.προϊστάμενε; Μπορεί να υπήρξε και να υπάρχει στρεβλή λειτουργία στην ΕΡΤ και με τη δική μας ανοχή, ευθύνη και βολή. Αλήθεια όμως γιατί ένα ζήτημα δομικό αντιμετωπίζεται και πάλι μισθολογικά; Δεν θα μπορούσε το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο να παρέμβει σε λάθος δομές και λειτουργίες; Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να ....σπάσουμε αβγά; Είναι φαίνεται αποδοτική η συνταγή που δοκιμάτσηκε για την τύχη της χώρας. Τα προβλήματα στις δομές και στους θεσμούς λύνονται με τις περικοπές μισθών και συντάξεων!
Νομίζω ότι πρέπει να οξυγονώσουμε τους εγκεφάλους μας και να δράσουμε ρεαλιστικά, ουσιαστικά και θαρραλέα.
Στις περυσινές Γενικές Συνελέυσεις υπήρχαν φωνές συναδέλφων που έλεγαν πρέπει να πούμε ποια ΕΡΤ θέλουμε. Τώρα πρέπει να φωνάξουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να χάσει η ΕΡΤ και οι άνθρωποί της την ταυτότητά τους. Πολλά χρόνια, αρκετοί πολύ περισσότερα από εμένα, είμαστε υπερήφανοι για την ΕΡΤ της σοβαρότητας, της αξιοπρέπειας, της δημοσιογραφίας. Και ας μας λέγανε με προθυμία κάποιοι "νεροκουβαλητές" της εκάστοτε κυβέρνησης. Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε από που προέρχονται όλα αυτά.
Σκληρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση, λοιπόν, για την ουσία του περιεχόμενου της ΚΥΑ.Είμαστε δημοσιογράφοι και ζητούμε σύμβαση με τον εργοδότη μας. Είναι η κυβέρνηση και το υπουργικό συμβούλιο αυτή που μας πληρώνουν; Συλλογική σύμβαση με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα και όχι πληρωμένες "υπεραξίες" συμβούλων και προσωπικού ειδικών θεσεων. Διεκδίκηση συλλογικών λύσεων για τους συμβασιούχους. Κανένα δεν ωφελεί ένας νέος στρατός ομήρων με συμβάσεις έργου.
Ας μην σπαταλήσουμε ανέξοδα και τις τελευταίες μας δυνάμεις. Η θέση των Σωματείων μας είναι δίπλα στους εργαζόμενους. Ας βρουν τρόπους να λύσουν τα όποια αδιέξοδα των διαφορών τους.

Αναστασία Ζήγου
δημοσιογράφος, Α ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΑ

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΜΜΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας για αύριο Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2013 από τις 14.00 έως τις 17.00 για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη ΓΓΕ-ΓΓΕ, τους Ρ/Σ «ΑΘΗΝΑ 9,84», «ΚΑΝΑΛΙ 1 90,4 FM», «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ FM», καθώς και τον Τ/Σ «ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ».
Η στάση εργασίας κηρύσσεται προκειμένου οι δημοσιογράφοι να πραγματοποιήσουν συνέλευση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις εργασιακές τους σχέσεις και το σχέδιο της ΚΥΑ.
Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στη ΓΓΕ-ΓΓΕ (Φραγκούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα).
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Εμπαιγμός η ΚΥΑ για τους δημοσιογράφους

Εμπαιγμό των εργαζομένων δημοσιογράφων στα δημόσια μέσα, θεωρεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) τις ρυθμίσεις που προβλέπει σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που φαίνεται να υπογράφουν 16 υπουργοί, για τον καθορισμό αποδοχών των δημοσιογράφων στα δημόσια ΜΜΕ.
 Μετά από διαρκείς, έντονους και μαχητικούς αγώνες των δημοσιογράφων και άμεση παρέμβαση της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, η κυβέρνηση είχε ψηφίσει το 2011 τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι δημοσιογράφοι δεν υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου και διατηρούν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και μισθοδοτική ιδιαιτερότητά τους, όπως προβλέπουν το Σύνταγμα και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση και ύστερα από διαβούλευση με τις οικίες δημοσιογραφικές Eνώσεις θα καθορίζονταν μισθολόγιο για όλους τους εργαζόμενους δημοσιογράφους στα δημόσια ΜΜΕ.
  Τώρα, με το σχέδιο απόφασης των 16 υπουργών εφαρμόζονται απολύτως οι μνημονιακές τροϊκανές ρυθμίσεις, όπως ισχύουν στο ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των αποδοχών των δημοσιογράφων και την ταύτισή τους με το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων.
  Έτσι, τελικά, οι δημοσιογράφοι των δημόσιων ΜΜΕ, θα μετατραπούν σε δημόσιους υπαλλήλους, με δυσμενή προοπτική την καταρράκωση της αξιοπρέπειάς τους, τον περιορισμό της ελευθερίας τους και κατά συνέπεια τη δυσλειτουργία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.
  Με την αναδρομική ισχύ της ΚΥΑ από 1.1.2013 καταργούνται όλοι οι μισθολογικοί όροι των αντίστοιχων Συλλογικών Συμβάσεων της ΕΣΗΕΑ. Τα βασικά στοιχεία της ΚΥΑ έχουν ως εξής:
• Οι βασικοί μισθοί καθορίζονται πλέον ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Ενώ το ύψος κάθε κλιμακίου ορίζεται ρητά στην ΚΥΑ. Κατά την πρώτη εφαρμογή της ΚΥΑ και την κατάταξη στα νέα μισθολογικά κλιμάκια θα εφαρμοστεί αναλογικά το άρθρο 29 του ν. 4024/2011, ενώ στο σύνολο της προϋπηρεσίας θα ληφθεί υπόψη ο χρόνος παροχής εργασίας ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ σε οποιονδήποτε εργοδότη.
• ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟΕΠΙΔΟΜΑ Ή ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ, καθώς υπολογίζεται για το ύψος του βασικού μισθού, σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΚΥΑ.
• Καθορίζεται στο άρθρο 6 της ΚΥΑ συγκεκριμένο ποσό (και όχι ποσοστό επί του εκάστοτε βασικού μισθού) για το επίδομα πτυχίου και μεταπτυχιακών σπουδών. Αξίζει να επισημανθεί ότι για τους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4024/2011, δεν χορηγείται ξεχωριστό επίδομα πτυχίου αλλά ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση πρώτου πτυχίου αλλά και ο χρόνος μεταπτυχιακού – διδακτορικού λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη στα μισθολογικά κλιμάκια του Δημοσίου και την εντεύθεν μισθολογική εξέλιξη.
• ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ καθώς η επονομαζόμενη οικογενειακή παροχή του άρθρου 4 της ΚΥΑ αφορά στο επίδομα τέκνων και πλέον προβλέπεται ότι καταβάλλεται σε υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, ποσό πενήντα (50) ευρώ για ένα τέκνο, ποσό  εβδομήντα (70) ευρώ συνολικά για δύο τέκνα, ποσό εκατόν είκοσι (120) ευρώ συνολικά για τρία τέκνα, ποσό εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ συνολικά για τέσσερα τέκνα, και προσαυξάνεται το εν λόγω ποσό κατά εβδομήντα (70) ευρώ ανά επιπλέον τέκνο. Ειδικά, για τέκνα που φοιτούν στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση, καθώς και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), η παροχή δίδεται μόνο κατά το χρόνο φοίτησης τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό κάθε Σχολής, σε καμιά περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
• Το επίδομα μετάβασης σε εμπόλεμη περιοχή ανακαθορίζεται σε 100€ ημερησίως από 250 € που ανερχόταν έως σήμερα.
• Το επίδομα θέσης ευθύνης καθορίζεται κατά βαθμίδα θέσης, ως εξής: αα) Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων Διοίκησης, εννιακόσια (900) ευρώ.
• ββ) Προϊστάμενοι Διευθύνσεων Διοίκησης, τετρακόσια (400) ευρώ.
• γγ) Προϊστάμενοι Υποδιευθύνσεων Διοίκησης τριακόσια (300) ευρώ.»
• δδ) Προϊστάμενοι Τμημάτων Διοίκησης διακόσια πενήντα (250) ευρώ.» και προβλέπεται πλέον και επίδομα αρχισυντάκτη 130 €. Σε περίπτωση συρροής χορήγησης των εν λόγω επιδομάτων καταβάλλεται μόνο το υψηλότερο από τα αυτά. • Η αμοιβή υπερωριακής εργασίας θα αμείβεται πλέον βάσει των αντίστοιχα προβλεπόμενων στο 4024/2011. Έτσι, δικαιολογούνται πλέον 20 ώρες υπερωριακής απασχόλησης εκάστου δημοσιογράφου μηνιαίως και 16 ώρες μηνιαίως για εργασία τις νυχτερινές ώρες, Κυριακές και αργίες. Στο άρθρο 20 του ν. 4024/2011 καθορίζεται ειδικότερα το ποσοστό προσαύξησης για κάθε μορφή υπερωριακής εργασίας, το οποίο γενικά κατά περίπτωση είναι χαμηλότερο από τα γενικώς ισχύοντα στον ιδιωτικό τομέα.
Τέλος τα αναφερόμενα στο άρθρο 30 του ν. 4024/2011 επιδόματα τα οποία διατηρούνται, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις τελικές διατάξεις της ΚΥΑ, είναι τα ακόλουθα:
Άρθρο 20 ν.2606/98: μετάθεση σε προβληματική περιοχή
Άρθρα 34 και 34Α ν. 2686/99: ποσά από ειδικό λογαριασμό για τον εκσυγχρονισμό εναέριας κυκλοφορίας
Άρθρο 9 παρ.22 του ν. 2266/94: έξοδα και αποζημιώσεις για μετατασσόμενους σε παραμεθόριες περιοχές
Άρθρο 72 του ν. 3528/2007 (Υπαλληλικού Κώδικα): έξοδα και αποζημιώσεις για μετατασσόμενους σε παραμεθόριες περιοχές.
Έτσι, μετά την έναρξη ισχύος της ΚΥΑ οι βασικοί όροι των ΣΣΕ για τα δημόσια ΜΜΕ, που καταργούνται ή διαφοροποιούνται, αφορούν τα ακόλουθα:
1. Το επίδομα τριετιών – πολυετούς προϋπηρεσίας
2. Αποζημίωση ίση με το 60% της αποζημίωσης απροειδοποίητης απόλυσης που καταβαλλόταν στο σύζυγο και στα τέκνα σε περίπτωση θανάτου δημοσιογράφου της ΕΡΤ
3. Αποζημίωση ίση με το 70 % της αποζημίωσης απροειδοποίητης απόλυσης σε όσους συμπλήρωναν προϋποθέσεις λήψης πλήρους σύνταξης γήρατος.
4. Το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού 
5. Πρόσθετο επίδομα ασθένειας παιδιού ίσο με το 20% του επιδόματος τέκνου που καταβαλλόταν σε περίπτωση που το παιδί έπασχε από ανίατη ασθένεια και το οποίο εξακολουθούσε να καταβάλλεται και μετά το 21ο έτος της ηλικίας του παιδιού.
6. Επίδομα τέκνου
7. Επίδομα γάμου
8. Επίδομα πτυχίου και μεταπτυχιακών σπουδών
9. Επίδομα μετάβασης σε εμπόλεμη ζώνη από 250 € ημερησίως διαμορφώνεται σε 100 €
10. Ειδικό Επίδομα προϊσταμένου ποσοστού 20%
  Η ΠΟΕΣΥ υπερασπίζοντας την ελευθεροτυπία, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των δημοσιογράφων και τη μισθοδοτική εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσής τους, όπως προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καλεί τις διοικήσεις των Ενώσεων Συντακτών να θέσουν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική απεργιακή ετοιμότητα, με στόχο την υπογραφή μιας νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα διασφαλίζει τους εργαζόμενους, την ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία.
Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.
Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.

Φτάνει πια η σιωπή είναι κοροϊδία

Υπολείπονται τρεις βδομάδες για τη λήξη των συμβάσεων 61 δημοσιογράφων της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης και ουδείς γνωρίζει το εργασιακό τους μέλλον. Η διοίκηση της ΕΡΤ δηλώνει άγνοια για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο αρμόδιος υπουργός Τύπου, Σίμος Κεδίκογλου, δεν έχει δώσει ΚΑΜΜΙΑ ΣΑΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Το μέλλον των συμβασιούχων της ΕΡΤ παραμένει ζοφερό.
 • Γιατί ο Αρμόδιος Υπουργός σιωπά για ένα θέμα που αφορά την εργασία ή την ανεργία 61 δημοσιογράφων;
• Θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση τροπολογίας που θα επιτρέπει την παράταση των σημερινών συμβάσεων; Στην πλειοψηφία τους είναι δημοσιογράφοι που εργάζονται επί σειρά ετών και σε καθημερινή βάση στο ενημερωτικό πρόγραμμα της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
• Ποια λογική «εξορθολογισμού» και εξοικονόμησης χρημάτων δικαιολογεί την εκπαραθύρωση εργαζομένων όταν την ίδια ώρα προσλαμβάνουν ημετέρους με «χρυσοφόρα» συμβόλαια ως ΠΕΘ (Προσωπικού  Ειδικού  Θέσεων); Γιατί σπαταλούν χιλιάδες ευρώ για ειδικές συμβάσεις όταν το έργο που καλούνται να παράξουν, μπορεί αποδεδειγμένα να παραχθεί αξιοποιώντας το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό;
• Πώς να γίνει πειστικό το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχουν λεφτά», όταν έχουν στήσει βιομηχανία μεικτών και εξωτερικών παραγωγών μοιράζοντας δημόσιο χρήμα ή το ανταποδοτικό τέλος των πολιτών σε ανώνυμες εταιρείες, δημιουργώντας δύο ταχύτητες εργαζομένων: δημοσιογράφοι που καλούνται να εργαστούν με δελτίο παροχής, χωρίς ασφάλιση και με 600 ευρώ;
  Η ΠΟΕΣΥ καλεί τον αρμόδιο υπουργό Τύπου να δώσει άμεσα απάντηση στο ερώτημα «θα ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων;» και καλεί τους εργαζομένους στην ΕΡΤ σε αγωνιστική διεκδίκηση του δικαιώματος στην εργασία.
Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.
Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Το πάρτυ των ΠΕΘ και η σφαγή των συμβασιούχων



Υπολείπονται τρεις βδομάδες για να πέσουν οι τίτλοι τέλους για τους συμβασιούχους της ΕΡΤ . Σιγή ασυρμάτου από τη Διοίκηση της ΕΡΤ και τον αρμόδιο Υπουργό Σίμο Κεδίκογλου. Αν τα νέα ήταν καλά, θα υπήρχε διάχυση της πληροφόρησης. Για να μην αισθάνεται ουδείς την ανάγκη να επικοινωνήσει μαζί μας μάλλον ο καπνός είναι γκρίζος. Η απόφαση της «σφαγής» είναι ειλημμένη . Οσο για την τελετή της αποχώρησης μας δεν νοιάζεται ουδείς.
Εξάλλου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έχουνε πάρτι και με αυτό ασχολούνται. Από τον περασμένο Αύγουστο έως και σήμερα προσκαλούν (σ.σ. προσλαμβάνουν ) στο μεγάλο φαγοπότι συμβούλους, δημοσιογράφους, γυμναστές, γραμματείς ως Προσωπικό Ειδικό Θέσεων. Δημιουργούν ανάγκες, χωρίς να υπάρχουν, τους προσφέρουν χιλιάδες ευρώ και κάποιοι από αυτούς δεν… πατάνε καν στο πάρτι… συγνώμη στην ΕΡΤ. Σύμβουλοι …. Ωραία απασχόληση … Αργομισθία και πολλά λεφτά , όταν με την περιβόητη ΚΥΑ , «κουρεύουν» μισθούς και επιδόματα στο όνομα …της μη ένταξής μας στο Ενιαίο Μισθολόγιο και της «εξίσωσης» όλων των εργαζομένων στα Δημόσια Μέσα ... Υπογράφουν ετήσιες «χρυσοφόρες συμβάσεις» για τα δικά μας παιδιά , ενώ την ίδια ώρα καταργούνε τις ΣΣΕ για την πλειοφηφία των εργαζομένων. Βολεύουν πλουσιοπάροχα σε μια περίοδο σκληρής λιτότητας ημετέρους ενώ οδηγούν στην ανεργία εμάς που εργαζόμαστε επί σειρά ετών πολυεργαλεία διαθέσιμα για όλα .
Πώς μπορούν να γίνουν αξιόπιστοι ότι επιδιώκουν τον εξορθολογισμό της ΕΡΤ όταν προσλαμβάνουν ημετέρους με …τρικομματική κατανομή, για να κάνουν μια εβδομαδιαία εκπομπή ..πολιτικού περιεχομένου …Κόπωση μεγάλη … για να είναι ιμάντες της κυβερνητικής πολιτικής …
Μήπως το πάρτι πρέπει να τελειώσει ….
Γιατί δεν ακούνε τα σωματεία μας και την δική μας φωνή που ζητούν από τον περασμένο Σεπτέμβριο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να
παραταθούν οι ισχύουσες συμβάσεις δημοσιογράφων, τεχνικών και σκηνοθετών; Ποιο είναι το σχέδιο τους –αν έχουν σχέδιο;-
-Θα προχωρήσουν στην διενέργεια νέου διαγωνισμού, με πρόσχημα την νομιμότητα
, πετώντας με αναλγησία και χωρίς αιδώ έξω από την ΕΡΤ όλους εμάς δώσαμε τον καλύτερο μας ευατό , για να δημιουργήσουν νέα γενιά συμβασιούχων σε ομηρία;
- Θα βρουν τρόπο να βολέψουν ημετέρους παρουσιαστές και πολιτικούς συντάκτες ως αναγκαίους με την μανιέρα των ΠΕΘ , και μας τους εργάτες θα μας στείλουν στα αζήτητα ..
- Θα «ανοίξουν» θέσεις εργασίας με δελτία παροχής όχι στην ΕΡΤ , αλλα ως ενοικιαζόμενους σε μεικτές ή εξωτερικές παραγωγές …Μήπως αυτή η βιομηχανία με τα παραμάγαζα που φέρουν τον τίτλο «μεικτές και εξωτερικές παραγωγές» πρέπει να εξοσταρκιστεί τώρα από την ΕΡΤ ; Προσλαμβάνουν δημοσιογράφους με 600 ευρώ και μπλοκάκι και αρχισυντάκτες με χιλιάρικα… Ωραίο και δίκαιο..
-- Τους αφορά το παραγόμενο τηλεοπτικό προϊόν και από ποιους θα παράγεται ή ο νους τους είναι μόνο στην προπαγάνδα;
Μήπως ήρθε η ώρα μας … Μήπως τα σωματεία μας πρέπει να ασχοληθούν μαζί μας; Μήπως πρέπει με αγωνιστικές κινητοποιήσεις να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας στην εργασία.. Μήπως την ατζέντα των προτεραιοτήτων μας πρέπει να την ορίζουμε εμείς και όχι η κυβέρνηση ..Μήπως ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι και για μας ;

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΤ