Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Γην και ύδωρ έδωσαν στη Digea


  Αποκαλυπτική η απάντηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη παραχώρηση του δικτύου των περιφερειακών συχνοτήτων 
  ρεπορτάζ: Νίκος Τσιμπίδας

Γη και ύδωρ έχει δοθεί στη Digea σε ότι αφορά τις ψηφιακές συχνότητες και αυτό πλέον πιστοποιείται και από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε έγγραφο της Επιτροπής που απαντά σε σχετική ερώτηση 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και το δίκτυο των περιφερειακών συχνοτήτων (μαζί με εκείνο των συχνοτήτων εθνικής εμβέλειας) παραδόθηκε στο κονσόρτσιουμ της DIGEA, με το ελάχιστο τίμημα. Η απάντηση της ΕΕΕΤ είναι αποκαλυπτική: 

«Δεδομένου ότι υφίστατο το ενδεχόμενο για κάποιες από τις περιφερειακές άδειες (ιδίως νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου και έτερες ακριτικές περιοχές) να μην υπάρξει ενδιαφέρον, η ΕΕΕΤ αποφάσισε μέσω της διαδικασίας να υποχρεώσει τον πάροχο του εθνικού δικτύου να αναλάβει τη δημιουργία του εν λόγω περιφερειακού δικτύου, αγοράζοντας υποχρεωτικά στην τιμή εκκίνησης και όλες τις περιφερειακές άδειες για τις οποίες δεν θα υπήρχε εκδήλωση ενδιαφέροντος.»

Η ΕΕΕΤ δηλαδή… υποχρέωσε τη DIGEA να αγοράσει στην ελάχιστη τιμή και αυτό γιατί υπήρχε το ενδεχόμενο(!) να μην υπάρξει ενδιαφέρον για τις συχνότητες αυτές.

Η συνέχεια είναι εξίσου αποκαλυπτική. Η ΕΕΤΤ ενημερώνει, πως αν δεν είχε γίνει αυτό, τότε είτε θα έπεφτε «μαύρο» στις συχνότητες αυτές (δηλαδή σε ένα μεγάλο κομμάτι της επικράτειας), είτε θα συνέχιζε η αναλογική εκπομπή σήματος αλλά χωρίς να καταβάλλεται κάποιο τίμημα για τη χρήση των συχνοτήτων. Αυτό οφείλεται, όπως ομολογεί η ΕΕΤΤ στο «υφιστάμενο νομικό πλαίσιο». Το νομικό αυτό πλαίσιο που επικαλείται η ΕΕΤΤ είναι μνημονιακή απαίτηση της τροϊκας, που συμπεριλήφθηκε και ψηφίστηκε μαζί με το Μνημόνιο 2 και η οποία υποχρέωνε την Ελλάδα να διεξάγει το διαγωνισμό για τις συχνότητες της κινητής τηλεφωνίας (ψηφιακό μέρισμα) μέχρι τον Οκτώβρη του 2014. Ο διαγωνισμός αυτός δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν «απελευθερώνονταν» οι συχνότητες αυτές τις οποίες «υποχρεώθηκε» η DIGEA να αγοράσει με το κατώτατο τίμημα. Σημειώνεται ότι τα χρήματα από τον διαγωνισμό αυτό (περίπου 380 εκατ. ευρώ) πέρασαν στο ΤΑΪΠΕΔ και από εκεί πίσω στους δανειστές μας.

Τέλος η ΕΕΤΤ δηλώνει πως όλα έγιναν στη βάση της «προστασίας δημοσίου συμφέροντος» και σημειώνει με νόημα ότι «από καμιά διάταξη δεν συνάγεται υποχρέωση ακύρωσης μιας διαγωνιστικής διαδικασίας λόγω συμμετοχής ενός υποψηφίου». -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου